Haberler

Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi"

"Trafik kazalarında emniyet kemerinin kullanılmamasından kaynaklanan ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek için kamuoyu bilinci oluşturmayı" ve "karar alıcıları emniyet kemeri yasa değişikliği için harekete geçirmeyi" amaçlayan "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" hayata geçirildi.

"Trafik kazalarında emniyet kemerinin kullanılmamasından kaynaklanan ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek için kamuoyu bilinci oluşturmayı" ve "karar alıcıları emniyet kemeri yasa değişikliği için harekete geçirmeyi" amaçlayan "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" hayata geçirildi.

Türk Kızılayı ile Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, emniyet kemeri kullanımı konusunda farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

Emniyet kemeri takmayanlara uygulanan cezanın caydırıcı olması için yasa çıkarılması talebiyle imza kampanyası başlatılırken, projenin tanıtımı amacıyla Galata Köprüsü'nün Karaköy ayağında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, geçen yıl Türkiye'deki trafik kazalarında yaklaşık 8 bin 700 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 bin kişinin yaralandığını ve sakatlandığını belirterek, emniyet kemeri kullanılmaması nedeniyle kalıcı sakatlıklar olduğunu söyledi.

Sürücülerin kemer kullanması, emniyet kemeri kullanımının daha iyi denetlenmesi ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 78. maddesinde emniyet kemeri kullanmayanlara öngörülen cezaların artırılmasının yasa koyuculardan talep edilmesi için bu kampanyayı başlattıklarını dile getiren Akar, "Türkiye'de emniyet kemeri kullanmayan şoför kalmamasını, emniyet kemeri kullanma düzeneği olmayan araçların trafikten men edilmesini yasa koyucularımızdan, TBMM'den, emniyetten istiyoruz" diye konuştu.

Akar, piyasada 3 liraya satılan, susturucu da denilen emniyet kemeri tokasının insan hayatına mal olabileceğini vurgulayarak, "Kemer kullanmamak ve kurallara uymamaktan kaynaklanan kazaların Türkiye'ye maliyeti bir insana bedel değil ama 20 milyar lira. Bu para her yıl çöpe atılıyor. Biz insanı öne alıyor ve onların emniyet kemeri kullanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Alper: "İstanbul'da kemer takma oranı yüzde 47. Artırmayı hedefliyoruz"

Trafikten sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün 2013'te başlattığı "İstanbul Kemer Takıyor" projesine değinerek, trafik kazalarında emniyet kemeri takıldığında şehir içinde yüzde 45, şehirler arası yollarda ise yüzde 55 avantajlı olunduğunu ve riskin azaldığını söyledi.

Alper, "Ancak maalesef kemer takma oranımız Avrupa standartlarına çıkamadı henüz. Şu anda İstanbul içerisinde kemer takma oranı yüzde 47, şehirler arası yollarda yüzde 57. Biz bunu daha yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz. Kemer kullanmamanın cezası 88 lira idari para cezası. Biz, 2014 yılının tamamında 162 bin sürücüye emniyet kemeri kullanmamaktan dolayı ceza yazdık" diye konuştu.

Kemer kullanımında muafiyet uygulamasının geçen yıl yayınlanan bir genelgeyle yüzde 95 kaldırıldığını belirten Alper, iyi yolda gidildiğini, proje kapsamında her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Alper, sürücü koltuğunda oturup da kemer tokası kullanan kişinin sadece kendisini kandırdığını ifade ederek, bu tokayı kullanan kişilere de 88 lira para cezası kesildiğini, bununla ilgili herhangi bir idari yaptırım olmadığını aktardı.

"3 liralık toka 4 milyon doların gitmesine neden oluyor"

TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş da emniyet kemeri kullanmamanın sürücüyü ve yanındakileri kalıcı sakatlık ve ölümlerle karşı karşıya bıraktığını kaydederek, bu konuda derneği kurduklarından beri mücadele ettiklerini ancak yasaların daha fazla caydırıcı olması gerektiğini vurguladı.

"Bugün 88 lira olan emniyet kemeri takmama cezası maksimum cezalarla eş değer olmalı. Bu caydırıcı olabilir. Başımıza bir şey geldikten sonra onu telafi edemiyoruz" diyen Baş, kemer takmanın avantajlarını anlattı.

Baş, "Bu kemer tokasının üzerinde 3 lira ibaresi var ancak toplum, devlet ve ailenin omurilik felçlisine yaptığı katkı 4 milyon doları buluyor. 3 liralık bir toka, manevi anlamda ömür boyu tekerlekli sandalyeye bağlanmasına neden olabiliyor ve maddi anlamda 4 milyon dolarını götürebiliyor" diye konuştu.

"Kemer kullanmadım, 21 yıldır omurilik felçlisiyim"

TOFD Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya da 1994'te Adana'da geçirdiği trafik kazasında kemer takmadığı için iç organlarının ağır hasar gördüğünü ve omurga kırığı nedeniyle felçli kaldığını söyledi.

Çetinkaya, "Kazada sürücü arkadaşım da kemer takmıyordu. Arabanın dışında ölü bulundu. 21 yıldır tekerlekli sandalyedeyim. Kemer taksam büyük ihtimal böyle olmayacaktı. Kimse 'benim başıma gelmez' demesin. Kemer kullanmamaya ve susturucuya büyük cezalar gelsin" dedi.

Omurilik felçlisi Fatih Karataş da 2009'da geçirdiği trafik kazası sonrasında felçli kaldığını belirterek, "Kemerimi taksaydım arabadan uçmazdım ve şu anda belki felçli olmazdım. Uçtuğumda boynum kırılmış" diye konuştu.

Karataş, emniyet kemerinin araçtakileri hayata bağladığını ve herkesin bunu göz önünde bulundurması gerektiğini anlattı.

Trafik uygulaması yapıldı

Toplantıdan sonra Kızılay görevlileri, çevredeki vatandaşlar ile araç sürücülerine emniyet kemerinin önemine ve projeye ilişkin bilgilerin yer aldığı broşür dağıttı.

Trafik polisleri de uygulama yaparak, sürücülerin ve araçtaki diğer yolcuların kemer takıp takmadığını kontrol etti. Yetkililer ve polisler, kemer takan sürücüleri tebrik ederken, kemer takmayanlara ise ceza yazıldı.

Geçirdikleri kazaların ardından felçli kalan vatandaşlar, kemer takmayan sürücülere yaşadıklarını anlattı.

Öte yandan, başlatılan kampanya çerçevesinde vatandaşlardan imza toplandı. İsteyenlerin "change.org/emniyetkemeri" adresi üzerinden de imza kampanyasına katılabileceği bildirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Türk Kızılayı Metin Alper Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title