YÖK'ten "Part Tıme Öğrenci İşçi" Taslağı
YÖK, Üniversitelerin Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırılabilmesine Yönelik Usul ve Esasları Belirledi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılabilmesine yönelik usul ve esasları belirledi. Bu konuda hazırlanan taslak düzenlemeye, üniversite rektörlüklerinin görüşleri alındıktan sonra son hali verilecek.
YÖK kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılmasına ilişkin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişikliğe ilişkin olarak, "Yükseköğretim Kurumları Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Esas ve Usulleri" adı altında taslak bir çalışma hazırladı. Üniversite rektörlüklerine gönderilen taslakta, kısmi zamanlı çalıştırılacak öğrenci sayılarının belirlenmesini, öğrenci seçimini, işe alınmasını, ücret ve sigorta işlemleriyle ilgili kriterler belirleniyor.
Taslağa göre, fakülte, yüksek okul, enstitü, daire başkanlıkları ve rektörlüğe bağlı bölüm ve müdürlük gibi birimler, öğrenci ihtiyaçlarını çalışma gerekçeleriyle birlikte eylül ayı sonuna kadar yükseköğretim kurumlarının Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığına bildirecek.
SKS Daire Başkanlığı, çalıştırılacak işin özelliği nedeniyle özel koşullar belirleyebilecek. Kısmi zamanlı çalıştırılacak öğrenciler bu özellikler dikkate alınarak oluşturulan komisyonca belirlenecek.
Niteliklerine göre kısmi zamanlı öğrenci ihtiyacı listesi, ekim ayında üniversitelerin web sitelerinde yayınlayacak.
-ARANACAK ŞARTLAR-
Kısmi zamanlı çalıştırılacak öğrencilerde şu şartlar aranacak:
* Tezsiz yüksek lisans, özel öğrenci hariç olmak üzere, üniversitede kayıtlı öğrenci olmak,
* Disiplin cezası almamış olmak,
* Yetim maaşı ve nafaka dışında, asgari ücret düzeyinde gelire sahip olmamak,
* Kısmi zamanlı iş sözleşmesi SKS Daire Başkanlığınca tek taraflı olarak feshedilmemiş olmak,
* Çalıştırılacak iş için gerekli bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olmak.
-HAFTADA 25 SAAT-
Kısmi zamanlı olarak çalıştırılmasına karar verilen öğrencilerle "sözleşme" imzalanacak ve öğrencinin talep etmesi halinde öğrenim süresince yenilenebilecek.
Bu kapsamdaki öğrencilerin çalışma süresi haftada en çok 25 saat olacak. Çalışma süresi, hafta sonu ve gece hizmete açık birimlerde, SKS Daire Başkanlığından izin alınmak şartıyla 36 saate kadar çıkabilecek.
-SGK'YA GİRİŞ ŞARTI-
Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrenciler, "işçi" olarak kabul edilmeyecek. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) girişi yapılmadan öğrenci çalıştırılmayacak.
Bu öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçmemek üzere üniversite yönetim kurulu tarafından belirlenecek.
-İŞE DEVAM ZORUNLULUĞU-
Gerekli görüldüğü zaman öğrencinin çalıştığı birim değiştirilebilecek. Kısmi zamanlı öğrenciler belirlenen iş saatlerinde işinin başında olmakla yükümlü olacak ve iş saatleri bitmeden izinsiz olarak iş yerinden ayrılamayacak.
Önceden haber verilmeyen ve haklı bir nedene dayanmayan işe devamsızlık halinde kısmi zamanlı öğrenci hakkında öğrenci disiplin yönetmeliği gereği soruşturma açılacak.