Haberler

"Yok satan" kiraz 51 ülkede sofraları süslüyor

Güncelleme:

Eskişehir'in 1325 metre rakımlı Mihalıççık ilçesinin en önemli geçim kaynaklarından kirazın yaklaşık 10 gün sürecek hasat döneminde ihracatına da başlandı.

İlçede 1998 yılında başlayan kiraz üretiminden elde edilen gelir üreticinin yüzünü güldürünce kiraz ağacı sayısı giderek arttı ve 400 bine ulaştı.

Yüksek kesimlerde yetiştiği için geç olgunlaşan meyve, farklı aroması ve kalibresi nedeniyle ilgi görüyor.

Uzun raf ömrü nedeniyle de ihracatta aranan ürünlerden olan Mihalıççık kirazının yüzde 90'ı Almanya'dan İngiltere'ye, Japonya'dan Çin'e kadar pek çok Avrupa ve Asya ülkesine ihraç ediliyor.

Kirazın kilogramı yurt içinde 8-10 liradan satışa sunuluyor.

Yıllık rekolte 7 bin ton

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kirazın en geç yetiştiği bölgelerinden birinin Mihalıççık olduğunu söyledi.

İç piyasaya ve dış pazarlara sunulan kirazın, yaklaşık 5 bin dekar alanda yetiştirildiğini belirten Özcan, şunları kaydetti:

"Yılda yaklaşık 7 bin ton rekolte elde ediyoruz. Mihalıççık kirazının aroması çok farklı. Kirazımızın kalibresi de 22 ila 26 milimetre çapında oluyor. Aroma ve kalibresinin bu kadar farklı olmasının nedeni rakım, toprak, su ve iklim özellikleridir. İngiltere, Almanya, Çin, Japonya, Fransa gibi dünyanın 51 ülkesine ihraç ediyoruz. Yurt dışı pazarında aroması ve kalibresinin büyük olması nedeniyle ilgi görüyor. Rakımın yüksek olması nedeniyle kirazımız çok geç yetişiyor. Gündüz hava sıcaklığı 22-23 derece olsa da akşamları 12-13 dereceye kadar düşüyor, bu da meyvenin geç olgunlaşmasını sağlıyor. Bu nedenle Türkiye'nin birçok yerinde kiraz bittiğinde 'son turfanda' denilen kiraz, Mihalıççık ve Toros Dağları'nda oluyor."

Yaklaşık 15 yıldır kiraz üreticiliği yapan Mücahit Çakır da ürüne gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kiraz ağaçlarına çocukları gibi baktıklarını söyleyen Çakır, "Hasada başladık ve bir hafta sonra tamamlayacağız. Ağaçlarımızda yetişen kiraz ihraç oluyor. Mihalıççık kirazında gelecek var." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mihalıççık Eskişehir Kiraz Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title