Haberler

YÖK Rektör Adaylarını Belirledi

YÖK Genel Kurulu, 15 Üniversitenin Cumhurbaşkanı'na Sunulacak Rektör Adaylarını Belirledi.

YÖK Genel Kurulu, 15 üniversitenin Cumhurbaşkanı'na sunulacak rektör adaylarını belirledi.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, ''Cumhurbaşkanı'na, görev süresi dolmadan önce YÖK Başkanını atama fırsatı vermek için istifa edeceği'' iddialarının anımsatılması üzerine, ''bu tür şeylerin haber değeri olmadığını'' söyledi. Teziç, ''İstifa niyetinde misiniz'' sorusuna, ''Niyetim olan hiçbir şeyi gizlemedim'' dedi.

15 üniversitenin rektör adaylarını ''tanımak'' amacıyla 1 Kasımda başlayan toplantı bugün tamamlandı. YÖK üyeleri, bugün de 3 üniversitenin rektör adaylarını dinledi.

Rektör adaylarını dinleme toplantısının ardından, Cumhurbaşkanı'na sunulacak rektör adaylarını belirlemek amacıyla YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığındaki Genel Kurul toplantısına geçildi.

Toplantıda, Manisa Celal Bayar, Zonguldak Karaelmas, Mersin, Kocaeli, Aydın Adnan Menderes, Kafkas, Muğla, Hatay Mustafa Kemal, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Balıkesir, Sakarya, Gaziosmanpaşa ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversiteleri ile İzmir ve Gebze Yüksek Teknoloji enstitülerinde yapılan seçimlerde belirlenen 6'şar rektör adayı arasından Cumhurbaşkanı'na sunulacak 3 isim belirlendi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 3 isim arasından birini rektör atayacak.

YÖK Başkanı Teziç, Genel Kurul toplantısından önce gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Rektör adaylarını tanımaya yönelik toplantının ''rektör adaylarına mülakat'' gibi anlaşılmaması gerektiğini söyleyen Teziç, ''Çalışma toplantısına gelemeyen adaylar da var. Sakın buna bir mülakat, bir sorgulama gibi yaklaşmayın. Bunun bir mülakat olmadığının kanıtları var'' diye konuştu.

Gelmeyen adaylar için bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı sorusu üzerine Teziç, ''Gelmeyenlerin de değerlendirmeye alındığı bir tabloyla karşılaştığınızda 'eyvah biz yanlış yazdık' dersiniz. Hiç gelmeyenin ummadığınız bir yerde ismini görürsünüz'' dedi.

''Gelmeyenlerin isimleri Cumhurbaşkanı'na sunulacak listede de yer alacaksa o zaman bu toplantının bir anlamı var mı'' sorusuna Teziç, ''Çok anlamı var. Biz üniversiteyi de tanımış oluyoruz. Gidemediğimiz üniversiteler var. Oraların adayları birtakım açıklamalar yaptıkça biz de bilmediğimiz bilgilere ulaşıyoruz. Adayları tanıyoruz ve birebir tanımanın çok ama çok önemli faydası var. Oradaki oylamadan çıkan sonuçları çok daha sağlıklı görüyoruz'' yanıtını verdi.

Teziç, Genel Kurul toplantısında rektör adaylarını belirlerken ''gizli oylama'' yapıldığına işaret etti. Üniversitede yapılan rektör adayı seçimleri sonucunda belirlenen sıralamaya uyup uyulmayacağı sorusu üzerine Teziç, ''Sıralamaya uyup uymama kimsenin iradesinde değil. Gizli oylama yapılır'' dedi.

Bir gazetede, ''Cumhurbaşkanı Sezer gitmeden önce rektör ataması için ortam hazırlanmaya çalışıldığı, bu nedenle istifa etmeye yanaşmayan birçok rektör hakkında soruşturma açıldığı'' yönünde iddialar yer aldığının belirtilmesi üzerine Teziç, ''Haber değeri olmayan şeylere ben açıklama getirmem'' diye konuştu.

Teziç, başka bir gazetede, Tüm Öğretim Elemanları Derneği yöneticilerinin ''Cumhurbaşkanı Sezer ile yaptıkları görüşmede, Sezer'in YÖK Başkanı'nın zamanında atanacağını söylediğini açıkladıkları'' yönünde haber yer aldığını belirtti.

Kendisi hakkında bir süre önce ''Cumhurbaşkanı'na yeniden atama fırsatı vermek için istifa edeceği'' haberleri çıktığının anımsatılması üzerine Teziç, ''Bunun nesini kabul edeyim, nesine cevap vereyim? Birkaç ay önce de böyle sunuldu. Benim bu yönde bir açıklamam olmadığı için ben de bunu yalanlama, reddetme gibi bir konuma giremezdim'' dedi.

''İstifaya niyetiniz var mı'' sorusuna Teziç, ''Niyetim olan hiçbir şeyi gizlemedim, size hep açık olmaya çalıştım, açık oldum. Onun için haber değeri olanlarla ilgili bir şey varsa onu size açıklarım'' karşılığını verdi.

''24 rektör hakkında soruşturma var mı'' sorusu üzerine Teziç, bunu bilemeyeceğini söyledi. Teziç, ''Bize zaman içinde gelir, savcılıklardan gelir, sonra Denetleme Kurulu'na gider. Denetleme Kurulu'nda süreç işler. Bunların içinde bir-iki tanesi zorunlu olarak yargılama sürecine giriyor. Bu da bizim irademiz dışında'' diye konuştu.

''Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan da bu kapsamda mı'' sorusunu Teziç, ''Tabii. YÖK denetlemesini yaptı. Burada ister istemez men-i muhakeme de verse, lüzumu muhakeme de verse Danıştay 1. Dairesine gider ve orası karar verir. Bir kez savcılıktan geldi mi görevsizlik kararı... Ona biz karar vermiyoruz'' diye yanıtladı.

Teziç, YÖK Denetleme Kurulu'nda rektörlerle ilgili soruşturma dosyalarında artış olup olmadığının sorulması üzerine de şunları söyledi:

''Onu bilmiyorum, saymıyorum. Çünkü bazıları soruşturmadan düşüyor, bazılarının soruşturmaları devam ediyor, özellikle de savcılıktan gelenler. Konya'daki de böyle olmuştur, Ankara Üniversitesi'ndeki de böyle olmuştur. Benim YÖK Başkanı olarak tek başına inisiyatifim söz konusu değil.''

Teziç, soru üzerine ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut hakkında soruşturma bulunmadığını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Berna elendi mi? Survivor'da dün akşam kim elendi? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title