Haberler

YÖK Başkanı Özcan, Üniversiteye Girişte Katsayı Uygulamasının Kaldırılacağını Söyledi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Üniversiteye Girişte Katsayı Uygulamasını Kaldıracaklarını Belirterek, Yüzde 5 İçin Yüzde 95'in Yakılmaması Gerektiğini Söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversiteye girişte katsayı uygulamasını kaldıracaklarını belirterek, yüzde 5 için yüzde 95'in yakılmaması gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine katılmak üzere Meclis'e gelen YÖK Başkanı Özcan, kuliste gazetecilerin sorularını cevapladı. Üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinden sonra üniversitelere gönderdiği genelgeden dolayı ağır eleştiriler aldığının hatırlatılması üzerine Özcan, rektörler 'kaos yaşanacak' dediği için genelge göndermesinin istendiğini ifade etti. Özcan, bu genelgenin içinde tek bir türban kelimesi geçmediğini ifade ederek, hala genelgenin arkasında olduğunu ifade etti.

Üniversiteye girişte katsayı uygulamasını kaldıracaklarını ifade eden Özcan, İmam Hatip Liseleri'nde okuyan öğrencileri kastederek, yüzde 5 için yüzde 95'in yakılmaması gerektiğini söyledi. Öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendirildiği bir sistem olmadıktan sonra katsayı uygulamasının doğru olmayacağını ifade eden Özcan, bu konuda bir orta yol bulunacağını dile getirdi. "Biz kim oluyoruz da çocukları belli alanlarda okumaya mahkum ediyoruz. Herkes istediği bölümde okusun" diye konuşan Özcan, çocuklarının ve yakınlarının imam hatipte okumadığını kaydetti. Tepkisini, 'Kapatalım o zaman bu zıkkımları' ifadesiyle dile getiren Özcan, "Babası o çocuğu götürdü, o okula yazdırdı diye biz onu oraya mahkum etmeyelim" dedi.

Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün katsayıları oturup kendi başına belirlediğini belirten Özcan, bunun hangi bilimsel verilere göre yapıldığını da bilmediklerini söyledi. YÖK'ün herhangi bir veri tabanının bulunmadığını dile getiren Özcan, son 12 yıldır hiç bir şey yapılmadığını söyledi. Kontenjanların bile istatistik verilere dayanmadan hazırlandığını kaydeden Özcan, kontenjanları yüzde 20 oranında artırdıklarını, açık öğretim kontenjanlarının da artırıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ı göreve atanmadan önce tanımadığını söyleyen Özcan, Pollmar şirketinin kurucusu olduğunu ve şirkette hissesi bulunduğunu hatırlattı. Özcan, "Ben nereden bilirim ki AK Parti iktidar olacak. Hiç aklıma gelmedi" dedi.

YÖK Başkanı Özcan, Prof. Dr. Celal Şengör'ün Üniversitelerarası Kurul kontenjanından YÖK üyeliğine seçilmesine rağmen neden göreve başlatılmadığı sorusu üzerine Şengör'ün seçildiğini gösteren tutanakta hesap hatası yapıldığını bildirdi.

(ZÇ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title