Haberler

YÖK Başkanı Özcan'dan Üniversitelerde Kontenjan Artırma Sözü (1)

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 1 Milyon 200 Bin Öğrenicinin Üniversiteler Dışında Kaldığını İfade Ederek, "Bu Nedenle Kontenjanları Artırmayı Düşünüyorum" Dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 1 milyon 200 bin öğrencinin üniversiteler dışında kaldığını ifade ederek, "Bu nedenle kontenjanları artırmayı düşünüyorum" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Genel Kurul toplantısında verilen öğle yemeği arasından sonra basın mensuplarıyla beraber yürüyüş yaptı ve soruları yanıtladı. Gazetecilerin yeni seçilen Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul ve Prof. Dr. Necdet Yüzbaşıoğlu'nun da istifa etmesi halinde neler olacağını sorması üzerine Prof. Dr. Özcan, "Yürütme kuruluna seçilmeyen İsa beyle Atilla bey kaldı. Eğer onlar da istifa ederlerse artık herkesi bir defa seçmiş olacağız. Bir taraftan Yürütme Kurulu da çalışmalarını sürdürüyor" dedi. Prof. Dr. Özcan, seçimlerden sonra ÜAK kontenjanından Yürütme Kurulu'na kimse girmese de, kurulun görevine devam edeceğini söyledi. Prof. Dr. Özcan, "Yürütme Kurulu'yla ilgili girdaba mı girildi?" sorusu üzerine, "Olmayacak. Toplantı yeter sayısı 6'dır. Üye Yürütme Kurulu'nda 7 kişi var, rahatlıkla toplanabilir ve işini yapabilir" yanıtını verdi. Prof. Dr. Özcan, üçüncü bir seçimin de olacağını söyledi.

-BİR ÖĞRENCİM ELEŞTİRDİ-

Prof. Dr. Özcan, bir soru üzerine eski öğrencilerinin sık sık kendisini ziyaret ettiğini, şuana kadar sadece bir öğrencisinin kendisini eleştirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Özcan, "Bir tane kızcağız eleştirdi. Hocam ben sizden böyle işler beklemezdim. Siz benim tanıdığım hoca değilsiniz artık dedi. Onun dışında herkesle aynı ilişkilerim sürüyor. O da mail atmıştı zaten. Kızcağız neye kızmıştı bilmiyorum, bir tanesi çıktı yüzlercesinin arasından. Herhalde kendisi değişti biraz" diye konuştu. Prof. Dr. Özcan, okulu özleyip özlemediği yönündeki soruya ise, "Çok özlüyorum. Sınıfa girmek, ders vermek, sizlerle beraber olmak güzel" dedi. Prof. Dr. Özcan, "İstifa etmeyi düşünüp düşünmediği" yönündeki soruya ise, "Hayır. Morali en yüksek adamım hayatınızda gördüğünüz. Sizin söylediğiniz hiçbir şey beni etkilemez, hiçbir şey. Bunu hiç unutmayın, ona göre yazın" dedi.

-BU KADARINI BEKLEMİYORDUM-

Prof. Dr. Özcan, bir gazetecinin, "Görevi kabul ettiğinizde başınıza gelecekleri biliyor muydunuz?" sorusuna da, "Tabii bekliyordum, ama bu kadarını beklemiyordum. Biraz fazla oldu" dedi. Prof. Dr. Özcan, "Keşke olmasaydım dediniz mi?" sorusu üzerine ise, "Hiç demedim. Önümüzdeki 4 yıla ümitle bakıyorum, bir gün siz de değişeceksiniz, doğruları yazacaksınız. İyi işler yapacağız, alkışlayacaksınız" dedi.

Prof. Dr. Özcan, çalışmalarda yol haritası çıkartıp çıkarmadıkları yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

"Çıktı tabii. Bizim en önemli işimiz dışarıda bekleyen, 1.2 milyon çocuğa yer bulmak üniversitede. Onları üniversite eğitiminden mahrum etmemek. Bunun için bu sene kontenjanları artırmaya karar verdik. Vakıf üniversitelerinin açılmalarını destekliyoruz. Bizden önceki dönemde tam tersi yapılmıştı. Onlar vakıf üniversitelerine ne kadar ters davrandılarsa biz de onları o kadar kucaklıyoruz. Çünkü kapasite yaratıyorlar, bu kadar çocuğa nereden kontenjan bulalım."

-ÖZEL ÜNİVERSİTELERE ÜCRET UYARISI-

Gazetecilerin vakıf üniversitelerinin kapasitelerini dolduramadığının hatırlatılması üzerine Prof. Dr. Özcan, "Onlar da ayağını denk alsınlar, fiyatlarını ona göre ayarlasınlar. Kıbrıs'ta da dolmuyor biliyorsunuz. Hayat pahalılaştı. Okul ücretleri de yukarıda. Dolar azdı. Geçen sene iyi bir durum vardı. Bu sene galiba dolar da yukarı gidecek. Ama biz bunu yapacağız. Çıtayı yükselteceğiz. Üniversiteye alınacak araştırma görevlileri için de merkezi seçme ve yerleştirme gibi bir sistem düşünüyoruz. Torpil olmasın kayırma olmasın diye" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Üniversitelerarası Kurulun kendisini Avrupa'ya şikayet ettiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Önemli değil TUSS imtihanı konulmadan böyle şeyler olmuştu" dedi. Prof. Dr. Özcan şuanda kendisine kızılması rağmen ilerde kendisine teşekkür edeceklerini savundu.

Prof. Dr. Özcan, gazetecilerin YÖK'ün öğretim üyelerinin maaşlarının artırılması yönünde bir çalışma olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, 2009 yılında bütçeye konacağı yanıtını verdi. Prof. Dr. Özcan, bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Yüzde 10 artırırsa hükümete etkisi ne olur. Yüzde 20'de etkisi ne olur, yüzde 25 olursa ne olur. En alttakine en fazla vermek şartıyla prensibi kullanarak bir çalışma yapıyoruz. Ağırlıklar var elimizde ama bir yılı daha beklemek zorundayız. Bu seneki yapılacak iş değil" dedi.

-ANADOLU'DAKİ KADRO-

Prof. Dr. Özcan, üniversitelerde kadro sıkıntısı olmadığını savunarak asıl sorunun öğretim üyelerinin dağılımında olduğunu söyledi. Öğretim üyelerin yüzde 75'inin üç büyük şehirde olduğunu yüzde 30'unun ise Anadolu'da olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özcan, "Dengeyi sağlama konusunda kanun taslağında birazcık rotasyonda değil de isteğe bağlı olarak yer değiştirmeyi cazip hale getirmeyi istiyoruz. Doçentlik için 5 yıl diyorsa Anadolu'ya gidersen üç dört yıl bekleyeceksin bunun gibi bir şey getireceğiz" dedi.

Prof. Dr. Özcan, YÖK başkanlığı performansını şöyle değerlendirdi:

"Sağlık alanında yaptıklarımızdan memnunuz. YÖK çalışalı doğru dürüst üç hafta oluyor. Cumhurbaşkanı Genel Kurul'a adayları yollayınca çalışmaya başladık. Daha yeni komisyonu kurduk aslında iki haftadır tam hızla gidiyoruz diyebilirim. Daha yeni 250-300 tane denklik belgesi imzaladım. Evvelden tek tük gelirdi. Bir sürü beklemiş meseleyi hallettik. Ama en önemlisi sağlık konusunda yapıyoruz. Birincisi bu üniversite hastanelerinden kesilen yüzde 15 Hazine payı vardı. Hazine payı yüzde 5'e çekildi. Bu üniversite hastaneleri için korkunç bir katkıdır. Onların işini çok kolaylaştıracak. Hiç toplanmayan tıp komisyonu vardı. O komisyon toplanması için gerekli yönetmelik değişikliği yapıldı." (ANKA/SÜRECEK)

(ONR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title