Haberler

YÖK Başkanı Çetinsaya

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "En parlak beyinleri, en iyi öğrencileri akademide tutamazsak ne yüksek öğretimimizin geleceğinden konuşabiliriz ne de Türkiye'nin 2023 hedeflerinden" dedi.

Prof. Dr. Çetinsaya, Pamukkale Üniversitesinde ''Üniversite - Sanayi İşbirliğinde Teknokentlerin Rolü'' konulu panelde yaptığı konuşmada, küresel sorunların çözümünün, ekonomik katma değerin artırılması ve refah düzeyinin yükseltilmesi ile mümkün olduğunu söyledi.

21. yüzyılın sorunlarına çözüm bulabilmek için kaynakların etkin kullanılması, üretkenliğin artırılması, özgün ürünlerle rekabet yeteneğinin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Çetinsaya, bu alanda en önemli rolün, temel araştırmadan uygulamaya geçişte, üniversite ve sanayi aktörlerinde olduğunu belirtti.

Üniversite ve sanayi işbirliğinin geleneksel yaklaşımdaki algılamadan daha kapsamlı bir ekosistem oluşturduğuna işaret eden Çetinsaya, şunları kaydetti:

"Gelişen ve değişen sistem, sanayi ve üniversitelerin rollerinin yeniden değerlendirilmesini gerekli kılmıştır. Sanayi kuruluşlarında rekabet 2010'larda işbirliğine yönelik bilgi üstünlüğünü ön plana çıkartmıştır. Benzer şekilde akademik ortamda da geçmişte üniversitelerin görevi sadece eğitim ve araştırma ile sınırlıyken artık topluma hizmet paradigması da gündemimize gelmiştir. Üretilen bilginin toplumsal katkısı, ekonomik veya sosyal faydası da yetiştirilen, üniversitelerimizden mezun ettiğimiz bireylerin topluma değer üretmesi de sorgulanmakta ve bu konu teşvik edilmektedir. YÖK olarak üniversitelerin hem araştırma faaliyetleri hem de topluma hizmet faaliyetlerini önemsiyoruz. Bunu geçen yıl yürüttüğümüz yasa çalışmasında da belirgin bir şekilde ifade ettik."

Prof. Dr. Çetinsaya, 1-2 ay içerisinde üniversitelerin kurumsal değerlendirmesini yapacakları bir modelin hayata geçirileceğini söyledi.

"Önümüzdeki 2 ay içerisinde bitirildiğinde artık araştırma potansiyelleri bakımından da diğer potansiyelleri ve fonksiyonları bakımından da üniversitelerimizin kurumsal değerlendirmelerini yapabileceğiz" diyen YÖK Başkanı Çetinsaya, Türkiye'deki üniversitelerin araştırma, eğitim, topluma hizmet bakımından performanslarını ölçebilecek, tartışabilecek, sorgulayabilecek duruma gelineceğine işaret etti.

Söz konusu düzenlemelerdeki yaklaşımların araştırma süreçlerindeki farkındalığı artırmak olduğuna değinen Çetinsaya, buradaki amacın araştırmacıları motive ederek, üniversitelerin bilgi, teknoloji üretimi ve transferleri süreçlerini kolaylaştırmak olduğunu bildirdi.

- "Üniversitelere büyük kaynak aktarıldı"

Son 10 yılda yapılan atılımlarla üniversitelere çok büyük kaynak aktarıldığını vurgulayan Prof. Dr. Çetinsaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu süreçte emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliyorum. Fakat giderek bir açmazla karşı karşıyayız. Binalarımız çok güzel, öğrencilerimiz çok güzel, yükseköğretim sistemimiz her geçen gün büyüyor. Gerçekten de şu anda OECD rekorları dahil bütün rekorları kırmaktayız, yükseköğretim sistemimizin büyüklüğü anlamında. Her manasıyla, yani ayrılan fonlar ve öğrenci büyüklükleri anlamında. Fakat nitelikli öğretim üyesi yetiştirme noktasında giderek dezavantajlı bir konuma doğru sürüklenmekteyiz."

Bir bilim adamı için özlük haklarını konuşmaktan daha büyük bir zulmün olmadığına dikkati çeken Çetinsaya, "Ama bugün geldiğimiz noktada bunu konuşmak zorundayız, bunu talep etmek zorundayız. Sorun 2023 hedefleri bağlamında Türkiye'nin hedeflerini tutturup tutturamayacağıdır. Zira, şu anda üniversitelerimizden mezun olan öğrencilerimizi, parlak araştırmacıları, parlak öğrencileri, üniversitelere çekemiyoruz, sınıflara, laboratuvarlara, kürsülere çekemiyoruz özlük haklarındaki bu dezavantajlı konum dolayısıyla. O bakımdan hep birlikte bu taleplerimizi yoğunlaştırmalıyız. En parlak beyinleri, en iyi öğrencileri biz akademide tutamazsak ne yüksek öğretimimizin geleceğinden konuşabiliriz ne de Türkiye'nin 2023 hedeflerinden" diye konuştu.

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, yaptığımız hesaplamalara göre 2023 hedeflerini tutturabilmemiz için her yıl 15 bin öğretim elemanı kadrosuna ihtiyaç var dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Gökhan Çetinsaya Pamukkale Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title