Haberler

Yıpranmış Yazılı Eserler İçin 'Kitap Doktoru' Dönemi

Yıpranmış yazılı eserler için 'Kitap Doktoru' dönemi

TOKAT - Tokat'ta kültürel varlıkları koruma ve onarma projesi kapsamında gönüllü olarak bir araya gelen eğitimciler, yıpranmış yazılı eserleri tedavi ederek tekrardan kullanılabilir hale getiriyor.

Tokat'ta Teknopark'ta bulunan Teknoloji Transfer Ofisi koordinesinde hazırlanan ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında gönüllü 13 eğitimci, İstanbul'dan gelen restorasyon uzmanından aldıkları eğitimi pratikte de uygulamaya başladı. Yapılan çalışmanın bölgeye de katkı sağlamasını hedeflediklerini vurgulayan Projeyi Yürüten Öğretim Görevlisi Serpil Seyfi, "Biz projemize eylül ayı gibi başladık. Değerlendirildikten sonra eğitim için bir haftalık bir süreç talep ettik. 6 gündür bu eğitimi sürdürüyoruz. Burada önemli olan da teorik bilgiden ziyade uygulama eğitimi" dedi.

Eğitimlere katılan öğretim elemanlarına teorik ve pratik dersleri vermek için İstanbul'dan gelen Uzman Restoratör Ayşegül Işık, ülke genelinde restorasyona ihtiyacı olan çok fazla eser olduğuna dikkat çekerek,"Bizim tamir etmemiz gereken arşivlerde olsun, okullarda olsun çok belge var. Onlar restorasyon yapılmadıkça daha çok eskiyecekler ve yok olacaklar" diye konuştu.

Kursta eğitim gören ve uygulama çalışmalarına başlayan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Sevda Emlak burada yaptıkları işin bir nevi tedavi olduğuna ifade ederek,"Bu kitaplar bizim hastamızsa, elbette ki biz de onları onaran kişiler olarak kitap doktoru oluyoruz. İlk zamanlar tabi bir kağıt elimize geldiği zaman onu ilk görünümüne getiremeyiz ama onun yaşama süresini daha da uzatabiliriz" şeklinde konuştu.

Eğitimlere Turhal'dan katılan Öğretim Görevlisi Onur Dal ise tarihi eserleri tekrardan daha sağlıklı ve sunulabilir bir hale getirmeye çalıştıkları söyledi.

Kursa gönüllü olarak katılan eğitimcilerin, yine gönüllülük esasına dayalı olarak öğrencilerine de bu eğitimleri vermesiyle; ülke genelinde tarihi eserlerin restorasyonuna bireysel katkıların arttırılması hedefleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Karadeniz İstanbul Tokat Genel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek? Bahar CANLI izle! SHOW TV Bahar 8.bölüm CANLI izleme linki! Paris Hilton, Taylor Swift geleceği için VIP alandan mı çıkarıldı? Paris Hilton neden VIP alandan çıkarıldı? Her derde deva! Cevizi suya koyun ve için; Etkisine inanamayacaksınız... ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title