Haberler

Yılmaz: "Yüzde 4 Eflasyon Başarılabilir"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2001'den 2005 Sonuna Kadar Geçen Sürede Enflasyonun Çizdiği Trende Bakıldığında Yıllık Yüzde 4 Enflasyonun Başarılabilir Görüldüğünü Söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2001'den 2005 sonuna kadar geçen sürede enflasyonun çizdiği trende bakıldığında yıllık yüzde 4'lük hedefin başarılabilir görüldüğünü söyledi. Yılmaz, işlemlerin, tasarrufların ve yatırımların TL üzerinden yapılması gerektiğini belirtirken, döviz geliri olmayanları "çok dikkatli olmaları" konusunda bir kez daha uyardı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2007 yılı Para ve Kur Politikasını açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz toplantının aslında gelecek pazartesi için planlandığını ancak, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun toplanarak Türkiye'yi görüşecek olmaları nedeniyle bugün yapıldığını söyledi.

Para Politikası Kurulu'nun toplantı tutaklarının kamuoyunu açıklanması yönünde alınmış bir karar olmadığını belirten Yılmaz, çalışmaların devam ettiğini ve uygun görülen bir zamanda yapılmasının planlandığını söyledi.

"İŞLEMLERİNİZİ TL ÜZERİNDEN YAPIN"

"Fiyat istikrarının amacı kendi namusumuz olan paranın itibarını ve istikrarını sağlamaktır" diyen Yılmaz, kamuoyunu işlemlerini, tasarruflarını ve yatırımlarını TL üzerinden yapması konusunda bir kez daha uyardı. Yılmaz şöyle konuştu:

"Herhangi bir risk görmüyoruz. Biz ekonominin normalleşmesini ve de TL'ye olan güven ve itibarın artmasını istiyoruz. Bizim söyleyemeye çalıştığımız bu...Toplam kendi parası üzerinden işlem yapmalı. Döviz geliri olmayanlar çok dikkatli olmalılar. Dikkatli olmalılar derken ilerisi için bir sıkıntı mı görüyoruz? Hayır, kesinlikle böyle bir şey yok. Ama 2001'den beri ortaya çıkan dalgalanmaların da gösterdiği gibi zaman zaman dalgalanmalar olacak. Bir ay önceki dolar Euro paritesiyle bugünküne baktığınız zaman orada da bir dalgalanma var. 1.25'lerden 1.33'lere gitti. Bu kriz rakamları her zaman kriz anlamına gelmez. Böyle birşey söz konusu değil, kriz diye bir şey yok. Biz TL'ye itibar kazandırmaya çalışıyoruz. Söylemlerimiz de bu yönde."

FAİZDEKİ TEMKİNLİ DURUŞ DEVAM EDECEK

Faiz oranlarını artırırken, enflasyonu hedefinden saptıran birincil faktörlere değil, ikincil etkilerine, beklentilerin bozulmasına tepki verildiğini kaydeden Yılmaz, bu beklentilerin hala düzelmediğini söyledi. Yılmaz, MB'nin enflasyon hedefiyle, beklentileri arasında kredibilite açığının hala yüksek olduğunu söyledi. Yılmaz, mevcut koşullar altında kredibilite açığının faiz oranlarıyla ilgili olarak temkinli duruşun devam etmesini gerektirdiğini söyledi.

"YÜZDE 4 EFLASYON BAŞARILABİLİR"

Yılmaz, 2001'den 2005 sonuna kadar geçen sürede enflasyonun çizdiği trende bakıldığında yıllık yüzde 4 enflasyonun başarılabilir görüldüğünü söyledi. Yılmaz, üç yıl üst üste bu rakamın yüzde 4 olarak belirlenmesinin, enflasyonun yüksek rakamlardan aşağıya düşürülmesinin kolay olmasına karşın, aşağıya doğru inildikçe yüzde 1-0.5'lik düşmelerin çok daha zor olmasından kaynaklandığını anlattı. Yılmaz, bu nedenle de daha aşağıya gidilebilmesi için enflasyonun yüzde 4 seviyesine düştükten sonra yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

"CARİ AÇIK SORUN DEĞİL DENMEMELİ"

Cari açığın giderek arttığını belirten Yılmaz, "Giderek artan cari açık, sorun değil gibi bir şey söylemiyoruz, söylenmemesi de gerekir" dedi. Cari açığın ay ay yıl yıl sürekli artış göstermesinin "uygun bir şey olmadığını" vurgulayan Yılmaz, "Bir yerde artık cari açığın stabilize olması, geriye dönmesi gerekiyor" dedi.

BÜYÜMEDEKİ YAVAŞLAMA CARİ AÇIĞI ETKİLEMEZ

Büyümedeki yavaşlamanın cari açık üzerinde bir etkisi olacağını düşünmediğini belirten Yılmaz, bunun zaman içinde görüleceğini, etkisinin ne kadar geniş olacağının görülmesi için biraz daha beklenmesi gerektiğine işaret etti.

YENİ İSİM BELİRLENDİ

2007 yılında para politikası kurulu toplantılarına dışarıdan katılacak olan üyenin belirlenmesiyle ilgili olarak Yılmaz, "Bu dakika itibariyle Cumhurbaşkanı tarafından uygun görülmeyen kararnamenin yerine yeni bir isim belirlemiş değilim. Ancak Para Politikası'na atacak olan isimde üzerinde bir sonuca vardık. Kısa sürede hükümete gidecek" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title