Haberler

Yılmaz ve Uras, "Türkiye'de Neler Oluyor?" Başlıklı Panele Katıldı

Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller Grubu'nun Düzenlediği "Türkiye'de Neler Oluyor?" Başlıklı Panele Katılan Bağımsız Milletvekilleri Mesut Yılmaz ve Ödp Genel Başkanı Ufuk Uras, Son Günlerde Türkiye'yi ve AB-türkiye İlişkilerini Meşgul Eden Konular Hakkında Konuştu.

Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller Grubu'nun düzenlediği "Türkiye'de neler oluyor?" başlıklı panele katılan bağımsız milletvekilleri Mesut Yılmaz ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, son günlerde Türkiye'yi ve AB-Türkiye ilişkilerini meşgul eden konular hakkında konuştu.

Yeşiller Grubu Başkanı Joost Lagendijk'in ev sahipliği yaptığı oturumda, başörtüsü meselesi ve kapatma davası konuları ana gündemi oluşturdu. Yılmaz, konuşmasında hükümete yüklenirken, AB'yi de Türkiye'nin gerçeklerini anlamamak ve iyi değerlendirememekle suçladı. "Her ülke kendi düzenini korumak için önlemler alır" diyen Yılmaz, "Demokratik ülkeler de demokrasiyi korumak için önlemler alırlar. Bu ülkelerdeki demokrasi karşıtı tehlike ne kadar büyükse, o ülkenin alması gereken tedbir de o kadar radikal olabilir. Eğer toplumumuzun tamamı laiklik ilkesini geri dönülmez biçimde benimsemiş olsa, o zaman bizim bir müeyyide getirmemize lüzum yok, ancak durum bu değil" ifadelerini kullandı. Parti kapatmanın ilkel bir tutum olduğunu ve bunu içine sindiremediğini söyleyen Yılmaz, ancak Türkiye şartlarında Avrupa kamuoyunun bunu anlaması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz'dan sonra söz alan Ufuk Uras ise, Türkiye'deki tartışmanın laiklik ve şeriat arasında değil, totaliter laiklik ile demokratik laiklik arasında olduğunu belirterek, "Geriye mi gideceğiz, ileriye mi gideceğiz? Biz bize benzeriz demek, biz kimseye benzemeyiz demektir. Hiçbir şeye benzemeyen bir demokrasi tarifi de olamaz. AK Parti'yi kapattık, DTP'yi kapattık. Peki, seçmeni nereye kapatacaksınız? Bildiğiniz bir gardrop var mı? Türkiye nereye gidiyor? Ağır kamyon şoförleri bizde, 'yolun sonunu göremiyorsan, dönemece gelmişsindir' derler. Türkiye de artık bir dönemece geldi. Ben iyimserim ve bu dönemeci demokrasinin kurumsallaşmasının sağlanmasıyla geçeceğimizi düşünüyorum" dedi.

AK Parti'nin anayasa değişikliğinde perakendecilik yaptığını ve topyekün bir değişikliğe gitmeyerek, kendi kendine siyasi harakiri uyguladığını savunan Uras, bu yaklaşımın ne AK Parti'ye ne de ülkeye fayda sağladığını söyledi. Üniversitelerde kılık kıyafet yasağının benimsenemeyeceğini dile getiren Uras, ancak bunun ilk ve ortaöğretimde sınırlamaların olabileceğini kaydetti. Yaşanan birçok krizin asker tarafından yapılan 81 anayasası yüzünden çıktığını öne süren Uras, darbeci zihniyetlerin artık geride kalması gerektiğinin altını çizerek, parlamentodaki milletvekillerine 2004'te darbe girişimi yapma hazırlıkları içine giren generaller hakkında soruşturma açılması için dilekçe sunduğunu söyledi ve hangi milletvekillerinin bunu imzalayıp, hangilerinin imzalamayacaklarını herkesin göreceğini belirtti.

Bu arada, AB-Türkiye Karma Parlamento Toplantısı'na katılmaya çalışan, fakat son anda Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Lagendijk'e restiyle toplantıyı terk etme kararı alan kırmızı bültenle aranan terörist Gülabi Dere, Strazburg'daki toplantıyı ise sonuna kadar izledi.

(SA-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title