Haberler

Yılmaz: 'Politikamız Yüzde 4 Enflasyon Hedefini Gerçekleştirmek'

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 'Bankamız, Tüm Politikalarını 2007, 2008 ve 2009 Yılları İçin Yüzde 4 Olarak Belirlenen Enflasyon Hedeflerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Olarak Uygulamaktadır' Dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''Bankamız, tüm politikalarını 2007, 2008 ve 2009 yılları için yüzde 4 olarak belirlenen enflasyon hedeflerinin gerçekleştirilmesine yönelik olarak uygulamaktadır'' dedi.

12 aylık enflasyon beklentilerinin yükseldiğine dikkati çeken Yılmaz, beklentilerdeki bu bozulmanın kalıcı olma ve enflasyonu orta vadede hedeflerden uzaklaştırma olasılığının ortaya çıkması üzerine Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun, temel politika aracı olan kısa vadeli faiz oranlarını etkin bir biçimde kullandığını kaydetti.

Yılmaz, öncelikle para politikasının sıkı duruşunun, özel tüketim talebini etkileyerek enflasyona düşüş yönünde verdiği desteğin önümüzdeki dönemde devam edeceğini öngördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Ham petrol fiyatlarının gelişimi son dönemde olumlu bir görünüm sergilese de petrol ve enerji fiyatları enflasyon hedeflerini her zaman etkileyebilecek önemli bir risk unsurudur. İşlenmemiş gıda fiyatları, mevsimsel koşulların etkisiyle belirsizlik yaratan bir diğer unsurdur. Hizmetler sektöründeki fiyat katılıklarının giderilmesi de enflasyonla mücadelede büyük önem taşımaktadır. Bunun için söz konusu sektörlerde arzı ve rekabeti artırıcı uygulamalara gidilmesi gerekmektedir.''

Yılmaz, ''enflasyonun orta vadede düşüş eğiliminin devamını sağlayan unsurlardan birinin mali disiplinin ve hedeflerle uyumlu gelirler politikasının tereddütsüz devam ettirilmesi olduğu unutulmamalıdır. Bu çerçevede gelirler politikasındaki ayarlamalar ve faiz dışı kamu harcamalarının enflasyona ve enflasyon beklentilerine etkisini yakından takip etmekteyiz'' dedi.

Yılmaz, dalgalı kur rejiminin, uygulanan enflasyon hedeflemesi rejiminin temel unsuru olduğuna dikkat çekerken, kur rejimi seçiminin hükümet ile birlikte yapıldığını, bu rejim altında kur politikasının tasarımı ve uygulanmasının ise Merkez Bankasına ait olduğunu belirtti.

''Merkez Bankası'nın döviz kurunun seviyesine ilişkin açık veya zımni bir taahhüdü veya Türk parasını değerli kılmak yönünde bir politikası yoktur, olamaz da'' ifadesini kullanan Yılmaz, dalgalı kur rejiminin uygulanmaya başladığı 2001 yılından bugüne kadar olan döneme bakıldığında döviz kurlarında, en sonuncusu Mayıs-Haziran döneminde yaşanan türden dalgalanmalar yaşanabileceğini bildirdi.

Yılmaz, Türkiye ekonomisinde dünya ekonomisi ile artan oranda finansal bütünleşme ve makro ekonomik temellerdeki sağlamlaşmanın daha yüksek cari açıkların sürdürülebilmesine imkan tanıdığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title