Haberler

Yılmaz: Enflasyon 2010 Yılı Nisan'a Kadar Artar, Yıl Sonu 5.5 Seviyesinde Olur

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2009 yılı sonunda enflasyonun 5.5 - 5.6 seviyesinde olacağını düşündüklerini, 2010 yılında yüzde 6.5 olarak belirlenen hedefin altında kalacağını düşündüklerini söyledi. Yılmaz, 2010 yılı Nisan ayına kadar baz etki nedeni ile enflasyonda bir artışın söz konusu olacağını belirtti.

İstanbul Genç Girişimciler Derneğinin (İSGİD) ev sahipliğinde, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu'nun (TÜGİK) düzenlediği ''Genç İşadamları Soruyor'' toplantısında konuşan Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin enflasyon hedeflemesi rejimine geçildiği dönemden bu yana sürekli olarak kurun, sanayiciler, işadamları ve bankacıların gündeminden düşmediğini söyledi. Ancak kurun, doğrudan doğruya bir politika aracı olmadığını söyleyen Yılmaz, bunun dışında Merkez Bankası'nın politika aracının sadece kısa vadeli faizler olduğunu söyledi.

-HER DERDİN DEVASI KURDAKİ GELİŞMELER GİBİ ALGILANIYOR-

Kurdaki gelişmelerin, hiçbir kesim tarafından, hiç kimse tarafından göz ardı edilemeyeceğini, ancak bütün dertlerin devasının da kurdaki gelişmeler, ayarlamalarmış gibi bir algı olduğunu belirten Yılmaz, "Kur, son derece önemli bir ekonomik değişken ancak bunun yanında ülkenin ihtiyaç duyduğu başka makro ve mikro yapısal sorunlarımız da var. Bunu da göz ardı etmeyelim diyorum. Son dönemdeki kurlardaki gelişmeler, tamamen dış piyasalardaki dolar-avro çaprazındaki gelişmelerden kaynaklanıyor" dedi. Piyasadaki arz ve talep koşulları imkan verdiği ölçüde kurun seviyesini etkilemeden revzleri güçlendirmek için döviz aldıklarını söyleyen Yılmaz, "Geçmişte aldık, bugün de alıyoruz. Yarın da şartlar değişirse bugün aldığımız 30, 50'ye, 60'a 100'e çıkar; belki de hiç almayız. Bu tamamen o günkü konjonktürün ortaya koyduğu bir durum" açıklamasında bulundu.

-2010'DA ENFLASYON HEDEFLENİN YÜZDE 6.5 ALTINDA KALIR-

Enflasyon hedeflemesiyle ilgili de bilgi veren Yılmaz, 2009 yılı sonunda enflasyonun belirsizlik aralığının alt sınırına yakın gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini, 2010 yılının ilk yarısında baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda dalgalanmalar gözlenebileceğini belirterek, "Mevcut göstergeler enflasyonun 2010 yılında yüzde 6.5 olarak belirlenen hedefinin altında kalacağını gösterdi. Merkez Bankası'nın da enflasyonun tespiti açısından kendi için bir çalışması var. Ancak ölçüm ve açıklama da sorumlu tek kurum TÜİK'dir. Bu yaptığımız ölçümleri dikkate aldığımızda yılı 5.5 - 5.6 gibi seviyelerde bitireceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Baz etki nedeni ile enflasyonda 2010 yılı Nisan ayına kadar artışın söz konusu olacağını söyleyen Yılmaz, "Bu tamamen baz etkisidir. Para politikasının duruşunu etkileyecek bir durum değildir. Bunlara tepki vermemiz ve bunlar tekrar geri gelecektir. Dolayısıyla 2010'da yüzde 6.5 olarak belirlenen hedefin altında kalacağını düşünüyoruz'' diye konuştu. (ANKA)

(HMD/ES/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title