Haberler

Yılmaz : " 2006 Enflasyonu Yüzde 9,1 İle Yüzde 10,5 Arasında Gerçekleşir"

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 2006 Yılı Sonu Enflasyonunun, Yüzde 70 Olasılıkla, Yüzde 9,1 İle Yüzde 10,5 Arasında Gerçekleşeceğinin Tahmin Edildiğini Bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 2006 yılı sonu enflasyonunun, yüzde 70 olasılıkla, yüzde 9,1 ile yüzde 10,5 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ¨Enflasyon Raporu¨nun üçüncüsünü düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

-ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ-

Enflasyon bekleyişlerinde ve risk primlerinde dünya genelinde bir düşüş olduğunu ifade eden Yılmaz, enerji fiyatlarındaki artışların enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu, gelişmiş ülkelerin Merkez Bankalarının faiz arttırımının risk algılamasında artışa neden olduğunu söyledi.

Uluslararası likiditenin 2006 yılının mayıs ayında azalma gösterdiğini söyleyen Yılmaz, uluslararası piyasada yaşanan bu durumun Türkiye`de risk priminin yükselmesine neden olduğunu belirtti.

Yılmaz, küresel likidite koşullarındaki bozulmaya bağlı olarak Yeni Türk Lirası`nın değer kaybettiğini, enflasyon hedeflemesinin değiştiğini belirterek,¨Enerji ve altın fiyatlarındaki artış enflasyonu olumsuz etkilemiştir. 2006 yılının ikinci çeyreğinde enerji fiyatlarındaki artış tüketici fiyatlarını olumsuz etkiledi. Enerjideki bu artış tüketici fiyatlarını olumsuz etkileyecektir.¨diye konuştu.

-CARİ AÇIK-

Yaşanan dalgalanmanın enflasyon hedeflerini etkilediğini ifade eden Yılmaz, Nisan ayı enflasyon gerçekleşmesinde dış etkenlerin önemli rol oynadığını söyleyerek, ¨Doların enflasyon üzerindeki olumlu etkisi ortadan kalktı. Cari işlemler açığı yıllık bazda GSMH`nın yüzde 6.9`na ulaşmıştır. Dış ticaret açığı, cari işlemler açığının artmasında etkili olmuştur. Cari açık konusunda şu noktalar önemli: Ülkemizin mali piyasalara entegre olması, yapısal reformlar sonucunda ekonomimiz daha yüksek cari açığı karşılayabilir. Sosyal güvenlik gibi yapısal reformların cari açığı azaltması bekleniyor. Dış borçların vadesinin uzaması, doğrudan yabancı sermayenin artması cari açık üzerinde önemli etkiye sahiptir.¨dedi.

-SAPMALAR DOĞAL-

Toplam kamu borç stokunun büyük kısmını oluşturan merkezi yönetim borç stokunun yüzde 5.6 oranında artış gösterdiğini söyleyen Yılmaz,¨Sapmalar oluşması doğal bir durumdur. Enflasyon hedeflemesini terk eden hiçbir bir ülke yoktur. Hedeflerden sapma olması enflasyon hedeflemesi rejiminin başarısı olduğu anlamına gelmektedir.Önemli olan MB`nın hedefler için tedbir almasıdır. MB gerekli tedbirleri almıştır ve almaya devam edecektir. Yurt içi talebin ivme kaybedeceği ve 2006`nın ikinici yarısında büyümenin yavaşlayacağı öngörülmektedir.Toplam talepte daralma öngörülmektedir.

YTL`deki değer kaybı enflasyonu olumsuz etkilemiştir.¨diye konuştu.

-YÜZDE 9,1 İLE YÜZDE 10,5-

Enflasyon tahminlerini de açıklayan Yılmaz, ¨2006 yılı sonu enflasyonunun, yüzde 70 olasılıkla yüzde 9,1 ile yüzde 10,5 arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ayrıca enflasyonun 2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren belirgin bir düşme göstermesi beklenirken, Enflasyon oranının 2007 yılı sonunda ise yüzde 70 olasılıkla yüzde 3- 6,5 arasında gerçekleşeceği öngörülüyor.¨dedi.

-VATANDAŞ BİZE İNANSIN-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, ¨Enflasyon rakamları karşısında vatandaş ne yapacak?¨ sorusuna karşılık,¨Nisan ve mayıs ayında enflasyonda sapmalar oldu, ama bu sapmalar geçicidir. Tek haneli enflasyon için fedakarlıklarda bulunduk. Vatandaşlarımız bize inansın ve uzun vadeli baksın.¨dedi.

-FAZLA ÜCRET ARTIŞI OLMASIN-

¨Enflasyon göre insanlar yüzde 5 civarında zam aldı. Sokaktaki vatandaş enflasyon hedefindeki sapmanın marjını hükümetten talep etmemeli mi?¨ sorusuna Yılmaz, ¨Enflasyon hedefini tutturabilmek için gelirler politikası çok önemli. Geriye endeksleme alışkanlığından vazgeçmeliyiz. İlan edilen enflasyon hedefi ve gerçekleşen enflasyon hedefi esas alınmalıdır. Aradaki fark sokaktaki vatandaşa yansıyabilir. Gerçekleşen enflasyondan daha fazla ücret artışı olmasın diyoruz.¨diye yanıtladı.

-SİYASİ GELİŞMELER EKONOMİYİ ETKİLİYOR-

MB Başkanı Yılmaz, bir gazetecinin, ¨İç riskler nelerdir?2007`ya yapılacak genel seçim risk mi?¨ sorusuna karşılık ise¨Biz içerde risk yoktur demiyoruz. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim var. AB ilişkilerin belli aralıklarla inişli çıkışlı olacağını biliyor ve bunların ekonomide etkili olacağı biliniyor.Biz bunları göz önünde bulunduruyoruz.Bunlar hedefleri etkilerse MB tepki gösterecektir.Biz bizim dışımızdaki konuları yönetemeyiz.Siyasi gelişmeler ekonomideki değişmeler üzerinde etkilidir.Biz siyasi gelişmelere taraf olamayız. Alınan karar ekonomiyi etkiliyorsa gerekli tepkiyi veririz.Yoksa bizim hükümete şunu böyle çöz demek gibi bir görevimiz yok¨ dedi.

-IMF`YE DE GÖNDERDİK-

Başkan Durmuş hükümete gönderilen enflasyon mektubunun IMF`ye de gönderildiğini de söyledi

-FAİZ ARTTIRIM KARARI DOĞRU-

Nisan ayındaki faiz arttırım kararının yanlış olmadığını ifade eden Yılmaz, eldeki bilgiler doğrultusunda faiz arttırımı kararı alındığını vurguladı

-YABANCI PARANIN ÇIKIŞI-

¨Yaşanan ekonomik dalgalanmanın MB maliyeti nedir?¨ sorusuna karşılık Yılmaz,¨Çift haneli enflasyondan tek haneli enflasyona düştük. Yüzde 35 büyüme sağladık. İçeride Cumhurbaşkanlığı, Merkez Bankası başkanlığı gibi tartışmalar oldu. Bir de uluslararası likidite koşulları değişti. Çıkmak isteyen yabancı çıktı ve gerekli tedbirler alındı.Yabancı yatırımcıların tekrar güveni kazanıldı. MB getirdiği yük açısından biz piyasa döviz sattık. Yabancıların 7-8 milyar dolar civarında çıkışları oldu. Dalgalı kur rejimi altında kur riski tamamen piyasanın üzerindedir. Biz herhangi bir seviye belirtmiyoruz.Yaptığımız müdahalenin kurun seviyesi ile ilgisi yoktur. Dalgalı kur rejimi uygulanmaya devam edilecektir.¨ dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title