Haberler

Yılın Olayları

Mardin'de 2011 yılında eğitim, sağlık, siyaset, güvenlik ve ekonomik alanda önemli bir çok gelişme oldu.

Mardin'de 2011 yılında eğitim, sağlık, siyaset, güvenlik ve ekonomik alanda önemli bir çok gelişme oldu.

Mardin'de 2011 yılında meydana gelen bazı önemli olaylar şöyle:

1 Ocak: Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde, oksijen ağı borusundaki gaz sıkışması nedeniyle meydana gelen patlamada bir kişi öldü.

10 Ocak: Mardin'in Kızıltepe İlçesinde Cemil İpekçi Kültür ve Sanat Merkezi hizmete açıldı.

13 Ocak: Mardin Belediyesi'nce çöp toplama işinde kullanılan eşeklerin dar olması nedeniyle yenilenen tarihi merdivenleri tırmanamaması üzerine, sokaklarda yeni düzenlemeler yapılmasına karar verildi.

15 Ocak: Şanlıurfa Halk Eğitim Merkezince yürütülen "100 Gence Müzik Eğitimi Projesi" kapsamında, öğrenciler "Dinlerarası hoşgörü ve barış konseri" verdi. Mardin Müzesi önündeki konserde öğrenciler, üç dine ait ilahi ve ezgiler seslendirdi.

15 Ocak: Mardin Belediyesi'nde çalışan personele 20 yıldan bu yana ilk kez bu ay tam maaşları ödendi.

18 Ocak: 4 Mayıs 2009 tarihinde 44 kişinin katledildiği Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde, kadın ve çocukların eğitimleri için hazırlanan 84 bin Avro'luk proje AB tarafından onaylandı.

21 Ocak: Mardin'in Savur ilçesine bağlı Ormancık ve Akyürek köylerinde terör örgütü PKK tarafından 1994 yılında katledilen 11'i çocuk 21 kişi mezarları başında anıldı.

24 Ocak: Mardin'e sayısız eserler kazandırdığı için "Mardin'in "Mimar Sinan'ı" olarak nitelendirilen Ermeni asıllı taş ustası Serkiz Löle Gizo'nun mezarı restore edileceği açıklandı.

12 Şubat'ta "Hayalet Sürücü-2" filminin yapımcıları, yeni çekilecek Hollywood yapımı bir film için Mardin'de incelemelerde bulundu.

12 Şubat: Mardin Müzesi'nde sergilenen ve "Kırk Haramiler Çetesine" ait olduğu öne sürülen 2 altın kemer ile bir altın sikke çalındı.

22 Şubat: Mardin'in film çekim alanlarının iyileştirilmesi ve kentin dünya çapında daha iyi tanıtılması için Mardin Film Ofisi Derneği kurulurken, dernek bünyesinde Hollywood ve Venedik'teki film ofislerinin bir benzeri Türkiye'de ilk defa Mardin'de oluşturuldu.

23 Şubat: Mardin Belediyesinde çalışan 52 işçi yaklaşık 12 yıldır ödenmeyen maaş ve sosyal hakları için icra takibi başlattı.

26 Şubat: Nusaybin Gümrük Kapısının temeli atıldı. Gümrük Müsteşarlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde, yap-işlet-devret modeli ile yapılması planlanan Türkiye'nin ilk ortak gümrük kapısının temeli atıldı.

1 Mart: YÖK Mardin'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılmasına onay verdi. YÖK, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde (MAÜ) 4 yıllık lisans eğitimi verecek Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünün açılmasına onay verdi.

7 Mart: Letonya, Macaristan, Estonya, Litvanya ve Portekiz'in Ankara büyükelçileri çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Mardin'e geldi.

15 Mart: Mardin'in Kızıltepe İlçesi Belediyesi, Zergan Deresi'nde yaşanan çevre kirliliği nedeniyle Mardin Belediye Başkanlığı ile Organize Sanayi Sitesi yönetimi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

16 Mart: Amerikalı hip hop sanatçısı Gina Loring, Mardinli 5 genç ile birlikte mini bir konser verdi.

23 Mart: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Mardin'in tarihi ve kültürel mekanlarını gezdi. Erdoğan, Deyr'ul Zafaran Manastırı'nda mum yaktı, Kasımiye Medresesi'ndeki havuza para atarak dilek tuttu.

27 Mart: Mardin Valiliği, Mazıdağı ilçesinin Bilge köyünde 2009 yılında 44 kişinin öldürülmesi olayına karıştığı gerekçesiyle cezaevinde bulunan geçici köy korucusu 5 kişiye 3'te 2 oranında maaş ödendiğini bildirdi.

28 Mart: Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Mardinspor, sahasında oynayacağı Akçaabat Sebatspor maçı için tüm futbolculara doping kontrolü yapılmasını istedi.

5 Nisan: "2. Uluslararası Mardin Resim Sempozyumu" kapsamında, Mardin kent dokusunu tuvallerine yansıtan yerli ve yabancı ressamlar, sergi açtı.

6 Nisan: Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, "Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na

(YGS) giren bazı tutuklu ve hükümlüye dağıtılan soru kitapçıklarındaki Fen Bilimleri bölümünde, soruların tamamının cevap şıklarının olmadığı iddia edildi.

12 Nisan: Mardin'de turizm sezonu öncesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avustralya Devlet Eğitim Kuruluşu TAFE ve Türkiye Teknik ve İleri Eğitim Kurumları iş birliğiyle düzenlenen "Mardin İli Yaygın Mesleki Turizm Eğitimi" programı kapsamında sektörde çalışanlar ile turistlerle doğrudan iletişim halinde olan esnaf ve taksi sürücülerine yabancı dil ve iletişim becerileri eğitimi veriliyor.

18 Nisan: Mardin'in Midyat ilçesinde Türkiye ile birlikte 7 ülkeden 40 genç,

"Kültürel Karavan Mezopotamya" projesi kapsamında çocuklara karnaval coşkusu yaşattı.

24 Nisan: Mardin'de yaşayan Süryani vatandaşlar, Paskalya Bayramı'nı düzenlenen törenlerle kutladı.

4 Mayıs'ta Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, Suriye'de meydana gelen olaylar nedeniyle Yeni Gümrük Kapısı'nın Suriye tarafında inşaata başlanmadığını bildirdi.

7 Mayıs: Mardin'in Kızıltepe ilçesi ile Konya, Mersin, Hatay, Sakarya, Kocaeli ve Şanlıurfa'da eş zamanlı düzenlenen operasyonda, çalıntı otomobil ile hasarlı ve hacizli araçları parçalayarak, sattıkları iddiasıyla 19 kişinin gözaltına alındı.

9 Mayıs: Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Mardinspor, İskenderun Demir Çelikspor maçında aldığı 3 puanla grupta kalmanın mutluluğunu yaşıyor.

15 Mayıs: Mardin'de restorasyonu tamamlanan Keldani Kilisesi yeniden ibadete açıldı.

16 Mayıs: Mardin Valisi Turhan Ayvaz, bu yıl 1,5 milyon turisti tarihi kentte ağırlamayı hedeflediklerini bildirdi.

18 Mayıs: Mardin'de "Müzeler Haftası" dolayısıyla Mardin Müzesi'nde kurulan "Restorasyon-Konservasyon ve Analiz" Laboratuvarının açılışı yapıldı.

22 Mayıs: Beşiktaş Kulübü altyapı genel koordinatörü Ufuk Pak ile altyapı sorumlusu Ulvi Güveniroğlu, Mardin'de genç futbolcuları izliyor.

26 Mayıs: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisince düzenlenen mitinge katılmak için Mardin'e geldi.

31 Mayıs'ta Mardin'in Kızıltepe ilçesinde güvenlik güçlerine molotofkokteyli attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 9 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

5 Haziran: Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce, imam hatip liseleri arasında düzenlenen "Kur'an-ı Kerim Okuma Yarışması Türkiye Finali" Mardin'de yapıldı.

6 Haziran: Mardin Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında 304 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı.

7 Haziran: AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisince düzenlenen mitinge katılmak üzere Mardin'e geldi.

11 Haziran'da Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Uluslararası Danışma Kurulu Yıllık Toplantısı Mardin'de yapıldı.

20 Haziran: Mardin'in Ömerli İlçesine bağlı Pınarcık köyünde 1987 yılında terör örgütü PKK mensuplarınca katledilen 16'sı çocuk, 8'i kadın 30 kişi için anma programı düzenlendi.

23 Haziran: Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaz aylarında uyumak için damlarda kurulan "taht" geleneği Mardinli yönetmen Haydar Demirtaş tarafından

"Mardin'de Dam" adıyla belgesel filme dönüştürüleceği açıklandı.

24 Haziran: 6. Sine Mardin Uluslararası Film Festivali, düzenlenen törenle başladı.

4 Temmuz: Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü'nde Süryanice kursu başladı.

8 Temmuz: Mardin Kültür Sanat Derneği Başkanı Handan Özmen, İstanbul Cumhuriyet balosu için heykel yapacaklarını söyledi.

22 Temmuz: Mardin'de yapımı tamlanan ilk 5 yıldızlı otel olan Erdoba Elegance Hotel Conventıon Center'ın hizmete açılıyor.

24 Temmuz: Mardin'in Nusaybin ilçesinde bir tırda yapılan aramada 3 uzun namlulu silah ve 29 tabanca ile yaklaşık 10 bin mermi ele geçirildi.

4 Ağustos: Mardin'deki tarihi Kasımiye Medresesi'nde, sibernetik üzerine çalışmalar yapan ilk müslüman bilim adamı El Cezeri'nin eserlerinin sergileneceği, "El Cezeri Bilim Müzesi" kurulacağı açıklandı.

16 Ağustos: Serbest koşu atleti Red Bull sporcusu Ryan Doyle, markanın ve Mardin'in tanıtılması amacıyla yapılan çekimlere katıldı.

18 Ağustos: 7 bin yıllık geçmişe sahip olan ve UNESCO Dünya Mirası "Geçici Listesine" alınan Mardin Kültürel Peyzaj Alanındaki tarihi mekanlarda restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

4 Eylül: Mardin'deki Deyrulzafaran Manastırı'nda yıllarca bahçıvan olarak çalışan Bahe'nin annesine özlemi ve yaşamı, Mardinli yönetmen Haydar Demirtaş tarafından belgeselle anlatılacak.

5 Eylül: Mardinli yönetmen Haydar Demirtaş'ın Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce ve Süryanice olarak çektiği "Babam Tarih Yapıyor" filmi, "Kazan Uluslararası Müslüman Film Festivali"nde gösterilecek.

12 Eylül: Mardin Sanayici İş Adamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, 2010 yılında yıllık ihracatı 350 bin dolar olan Mardin'de bu yılın 9 ayında 483 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

13 Eylül: Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Mardinspor'un Kulüp Başkanı Hadi Çomaktekin, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

17 Eylül: Mardin Müzesi bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk Restorasyon Konservasyon ve Analiz Laboratuvarı ile tarihi yapılan bilimsel veriler ışığında restore ediliyor.

23 Eylül: Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde lisans düzeyinde eğitim verecek olan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldı.

23 Eylül: Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'nin eş finansmanıyla gerçekleştirilecek 56 milyon Avro bütçeli 7 projenin operasyonel anlaşma imza töreni Mardin'de yapıldı.

28 Eylül: Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Mardinspor başkanlığına yönetim kurulu kararıyla Ahmet Allak getirildi.

29 Eylül: Diyarbakır, Siirt ve Mardin'deki sivil toplum kuruluşları terör örgütü PKK'nın öğretmenleri kaçırmasını kınadı.

29 Eylül: Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Kızıltepe Zahireciler Derneği tarafından yaptırılacak olan 25 milyon dolarlık Hububat ve Ticaret Merkezi'nin temeli Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından törenle atıldı.

2 Ekim: Mardin'deki 14 Süryani derneğinin gerçekleştirdiği ortak açıklamada Süryanilerin tarihin hiçbir döneminde devlete karşı kalkışma bağlamında olumsuz bir yaklaşım ve akım içinde olmadığı belirtildi.

3 Ekim: Mardin'in Ömerli ilçesi yakınlarında bir askeri helikopterin düşmesi sonucu pilot hafif yaralandı.

8 Ekim: Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen, "En güzel cami yarışması"nda Mardin'deki 640 yıllık Latifiye Camisi en güzel cami seçildi.

9 Ekim: Mardin'in Nusaybin ilçesi yakınlarındaki Nusaybin Hudut Kapısı'ndan Türk vatandaşlarının Suriye'ye geçişine yeniden başlandı.

11 Ekim: Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe kurs kayıtları başladı.

12 Ekim: Mardin ve Siirt'teki Arap kökenli vatandaşlar, Ortadoğu'daki "Arap Baharı" olarak adlandırılan değişimini olumlu bulduklarını belirttiler.

12 Ekim: Aralarında Emir Kusturica, Bahman Ghobadi ve Coen kardeşlerin de yer aldığı 10 ayrı yönetmen tarafından 10 ayrı ülkede farklı temalardan oluşan

"Eşekler ile yüzmek" filminin Türkiye'deki çekimleri Mardin'de gerçekleştirildi.

18 Ekim: Mardin Valisi Turhan Ayvaz, tarihi kentteki restorasyon çalışmalarını hazineye ait arazilerin satışından elde edilecek gelirle yapmayı planladıklarını söyledi.

19 Ekim'de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Uluslararası Ilısu Barajı Arkeoloji Sempozyumu" Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.

1 Kasım: Mardin'de Suriye'ye gitmek zorunda kalan ve annesi tarafından Mardin'deki Deyrulzafaran Manastırı'na bırakılan 75 yaşındaki Bahe'nin hayat hikayesinin anlatıldığı "Misafir" belgeselinin çekimlerine başladı.

8 Kasım: Hint sineması Bollywood'un ünlü yıldızları Salman Khan ve Katrina Kaif'in başrolünü paylaştığı "Ek Tha Tiger (Bir Zamanlar Tiger)" filminin aksiyon sahneleri Mardin'de çekiliyor.

11 Kasım: Romanya'da 16 yıl Ahmet Sürücü ile evli kalan Nedelca Claudia Crinela Mardin'de Müslüman oldu.

12 Kasım: Türkiye'deki 5'nci Hilton Garden İnn, Mardin'de hizmete girdi.

18 Kasım: Nusaybin Sınır Kapısı inşaatında Suriye'deki gelişmeler nedeniyle gecikme yaşandığı belirtildi.

21 Kasım: Mardin'de 91. yıldır "Düşman İşgalinden Kurtuluş günü" olarak kutlanan 21 Kasım günü, Mardin Belediye Meclisi'nin geçen yıl"Onur Günü" olarak kutlanmasına ilişkin aldığı karar nedeniyle ilk defa "Onur Günü" olarak kutlandı.

2 Aralık: GAP İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen GAP Eylem Planı İletişim ve Tanıtım Projesi etkinlikleri çerçevesinde 5 ilde düzenlenmesi planlanan "Usta Gözlerden Kentsel ve Sosyal Dokuz Dönüşüm" fotoğraf sergisinin üçüncü serisi Mardin'de açıldı.

3 Aralık: Küratörlüğünü fotoğraf tarihçisi Engin Özendes'in üstlendiği

"Seyreyle Ara Güler Mardin'de" sergisi Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'nde açıldı.

10 Aralık: Mardin'de "kamu ihalelerine fesat karıştırdıkları" iddiasıyla gözaltına alınan 18 kişiden 9'u tutuklandı.

15 Aralık: Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Mardinspor'un kulüp başkanı Ahmet Allak, kadrolarındaki tüm futbolcuların şehri terk ettiklerini ve iki gündür idmana çıkmadıklarını söyledi.

16 Aralık: Mardin'in Nusaybin ilçesinde Astsubay Oktay Aydoğan ve sivil memur Rifat Ün'ün hayatını kaybettiği terör örgütü saldırıyla ilgili 4 kişi tutuklandı.

18 Aralık: Mardin'de düzenlenen Dünya Kadınlar Takım Satranç Şampiyonası başladı.

19 Aralık: Mardin'de meydana gelen patlamada 4 asker yaralandı.

- MARDİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title