Haberler

Yılın Ilk 4 Ayında 130 Ton Kaçak Çay Ele Geçirildi

Yılın ilk 4 ayında 130 ton kaçak çay ele geçirildiGümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Gümrük Muhafaza Ekiplerince, 2017 yılı başından bugüne yürütülen operasyonlar kapsamında toplam 130 ton kaçak çay ele geçirildi.

Yılın ilk 4 ayında 130 ton kaçak çay ele geçirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Gümrük Muhafaza Ekiplerince, 2017 yılı başından bugüne yürütülen operasyonlar kapsamında toplam 130 ton kaçak çay ele geçirildi. Yakalanan kaçak çayın piyasa değerinin 3 milyon TL'yi aştığı bildirildi.

Çay kaçakçılığı; çayın miktarının, cinsinin veya kıymetinin yanlış beyan edilmesi, transit olarak taşınan çayın ülke içerisinde bırakılması, çayın gümrük kapıları dışından ülkeye sokulmaya çalışılması veya yolcu beraberi olarak yurtdışından getirilebilecek 1 kilo çay muafiyetinin suiistimal edilmesi gibi yöntemlerle yapılıyor. Çay kaçakçılığı ile mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla, beşeri ve teknik kapasitenin geliştirilmesine büyük önem atfeden Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yoğun ve kapsamlı çalışmaları neticesinde, yılbaşından bugüne 130 ton kaçak çay ele geçirildi. 2017 yılının ilk dört ayı içerisinde ele geçirilen kaçak çayın, 2016 yılı içerisinde Gümrük Muhafaza Ekiplerince yakalanan toplam çay miktarının yüzde 73'üne tekabül ettiği bildirildi. Geçtiğimiz yıl içerisinde, sınır kapıları ve ülke içerisinde düzenlenen operasyonlarda 3 milyon 903 bin TL değerinde 176,3 ton kaçak çay ele geçirilmişti.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün kaçakçılıkla mücadele politikaları kapsamında, çay, kahve, sigara, alkollü içki, elektronik eşya gibi vergilerinin fazla olması nedeniyle ülke içerisinde bırakılma riski yüksek eşya taşıyan tüm transit taşıtlar, ülkede kaldıkları süre boyunca Araç Takip Sistemi ile takibe alınıyor. Aracın güzergah ihlali yapması, uzun süre belirli bir yerde duraklaması veya Araç Takip Sistemi mobil ünitesinin sökülmesi halinde alarm veren sistem, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi ve gümrük idarelerince 7/24 esasına göre izleniyor. Herhangi bir şüphe halinde, mobil ekiplerce araca müdahale ediliyor. Bu sayede araçta bulunan çayı iç piyasaya sürüp yerine saman, kuru ot, kum gibi eşyaları koyarak gümrük idarelerini yanıltmaya teşebbüs edenler anında tespit ediliyor. İlaveten, araç ve konteyner tarama sistemleri ile Bakanlığın Köpek Eğitim Merkezi'nde yetiştirilen çay dedektör köpekleri, zula tabir edilen gizli bölmelere saklanmış kaçak çayın tespitinde önemli rol oynuyor. Beşeri kapasitenin artırılması amacıyla, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün de katkılarıyla düzenlenen personel eğitimleri ile, çay kaçakçılığına ilişkin farkındalığın artırılması ve değişen çay kaçakçılığı trendlerine karşı önlem alınması hedefleniyor.

Bu kapsamda, yılbaşından bu yana Irak, İran, Gürcistan, Bulgaristan, Yunanistan sınırında yer alan gümrük kapıları, bazı limanlar ve havalimanları yüksek miktarlı çay yakalamalarına sahne oldu. Gümrük Muhafaza Ekiplerince Habur, Gürbulak, Hamzabeyli, İpsala, Sarp Sınır Kapıları, Mersin Limanı, Esenboğa Havalimanı ve Van'da yürütülen operasyonlarda, risk analizi ve şüphe üzerine durdurulan Tır ve konteynerler ile yolcu bagajlarında yapılan aramalarda toplam 130 ton sahte ve kaçak çaya el konuldu. Ele geçirilen çayların genellikle İran veya dünya çay üretiminde önde gelen ülkelerden olan ve kamuoyunda Seylan çayı olarak bilinen Sri Lanka menşeili çaylar olduğu belirtildi. Bakanlığın çay kaçakçılığı ile kapsamlı mücadelesinin artarak devam edeceği bildirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ticaret Bakanlığı İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title