Haberler

NASA, Yıldızın Parçalanma Anını Paylaştı

Güncelleme:

NASA, dünyadan 290 milyon ışık yılı uzaklıkta kara deliğin yakınından geçen yıldızın parçalanma anını paylaştı. Video kısa sürede izlenme rekoru kırdı.

NASA, dünyadan 290 milyon ışık yılı uzaklıktaki PGC 043234 galaksisinin merkezindeki bir kara deliğin, kütlesi Güneş'ten milyonlarca kat büyük olan bir yıldızı nasıl parçaladığını gözlemledi. Yayımlanan videoda, kara deliğin yıldızı inanılmaz bir çekim gücüyle parçaladığı ve parçalanan yıldızın uzaya X-ray ışınları yaydığı görülüyor.

Chandra X-Ray Gözlemevi, Swift Gamma-ray Burst Explorer ve XMM-Newton teleskopları, yaşanan bu olayın ardından uzay boşluğuna yayılan ışınları tespit etmeyi başardılar.

İLK KEZ PAYLAŞTILAR

NASA'nın yaptığı araştırma sonucu keşfedilen bu olayla ilgili konuşan Michigan Üniversitesi'nden Jon Miller, kara deliğe yaklaşan bir yıldıza neler olabileceğine dair en net gözlemlerden birini yaptıklarını söyledi. Yıldızın yok olmasından sonra kara deliğin içerisine çekilen yıldız kalıntıları, milyonlarca derece ısıya maruz kaldıktan sonra büyük miktarlarda X-ray ışınları oluşturuyor.

NASA ELDE ETTİĞİ VERİLERİ DE PAYLAŞTI

NASA'nın elde ettiği yeni verilerde kara deliğin, kütlesi yüksek olan yıldızı sindirmek için çok hızlı davranamadığı ve yıldızın bazı parçalarının kara delikten dışarı çıktığı belirlendi. Yıldız parçalarının, kara deliğin var olması muhtemel tek sabit yörüngesinde ya da yakınında kaldığı düşünülüyor.

Bunun dışında kara delikten uzaklaşan bir rüzgarın oluştuğu, fakat kara deliğin yüksek çekim gücünden dolayı kaçamayarak hapsolduğu ortaya çıktı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Swift Komik - İlginç Yaşam Dünya Haberler

500

Yorumlar (13)

anar$ikMobil-ANDROID:

video gercekten nasanin paylastigimi bu ne la animasyon filmi bu resmen :)

11
1
yanıtYanıtla
Meduna:

Cubbeliye sorun anlatsin bu kadar boşuna masraf bis islerle uğraşıyor su amerikalilar

10
2
yanıtYanıtla
Tamam:

Bizde de bomba patlıyor, biz de nasa ile yarışıyoruz, mesela insanlar parçalanıp karadelik yerine kara toprağa giriyor

9
2
yanıtYanıtla
Arınççı:

Ben de akpnin parçalanmasını zevkle izliyorum

3
6
yanıtYanıtla
mehmetMobil-ANDROID:

akp , işid ve pkk yı donatıyor.

1
7
yanıtYanıtla
turkMobil-IOS:

bencede insan yapimi bir animasyon japon cizgi filmleri gibi

2
3
yanıtYanıtla
memo:

290 milyon isik yili uzakligini bi kamerami artik teleskopmu neyse nasil goruyolar lan ??

4
0
yanıtYanıtla
Gerçekler..:

Tabii ki animasyon, uzay bu kadar renkli değil. Renkli duman şeklinde ki gazları göremezsiniz onlar siyaha yakın tondalar. Uydulara gazların kodlarını ve renkleri giriyorlar, uydular bu gazları görüntülerken uzay renk cümbüsüne dönüyor. Görmeniz imkansız, görmemizi sağlıyor nasa. Ayrıca bir yıldız 250 milyon ışık yılı uzaktaysa ve ölüyorsa bizler bu yıldızı 250 milyon ışık yılı sonra görürüz. Bu da asır yapar, bir yıldız bu gün patlasa biz en yakın yıldızı onlarca yıl sonra fark ederiz yok olduğunu. Işığın ulaşma hızıyla alakalı..

4
0
yanıtYanıtla
hakkıMobil-IOS:

Bazıları anlamadım diyor zaten anlasan ülkede akp yüzde elliye yakın oy alabilirmiydi

3
0
yanıtYanıtla
Sertcany:

Yalan z Batsın

1
2
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title