Haberler

Yıldız Savaşları Başladı

ABD, Bu Sabah Şimdiye Dek İlk Kez Giriştiği Bir Operasyonla Kontrol Dışına Çıkan Casus Uyduyu Uzayda Vurdu. Öteden Beri ABD'nin "Yıldız Savaşları" Projesi ve Avrupa'ya Füze Kalkanı Yerleştirme Planlarına Karşı Çıkan Rusya ve Çin Bu Operasyonu İnandırıcı Bulmadı. Her İki Ülke de, Operasyonda "Yıldız Savaşları" İçin Geliştirilen Teknolojinin Denendiğini Öne Sürdü.

ABD, bu sabah şimdiye dek ilk kez giriştiği bir operasyonla kontrol dışına çıkan casus uyduyu uzayda vurdu. Öteden beri ABD'nin "yıldız savaşları" projesi ve Avrupa'ya füze kalkanı yerleştirme planlarına karşı çıkan Rusya ve Çin bu operasyonu inandırıcı bulmadı. Her iki ülke de, operasyonda "yıldız savaşları" için geliştirilen teknolojinin denendiğini öne sürdü. Washington, operasyonun detaylarını açıklaması halinde "Yıldızlar Savaşı"nı yürütebileceğini tüm dünyaya göstermiş olacak.

Operasyonun ardından ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan  açıklamada, TSİ 05.26'da Aegis sınıfı USS Lake Erie gemisinden ateşlenen  SM-3 taktik füzesinin, Büyük Okyanus üzerinde yaklaşık 247 km irtifada  saatte 11 bin 265 km hızla yol alan uyduyu uzayda vurduğu belirtildi.

Son derece toksik 450 kilo civarındaki hidrazin adlı maddenin bulunduğu  arızalı uydunun yakıt tankının imha edilip edilmediğini doğrulamanın 24  saat alabileceğini belirten Pentagon, uydunun vurulduğu sırada düşük  irtifada olması sebebiyle bazı enkaz parçalarının hemen atmosfere  girdiğini bildirdi.

Pentagon açıklamasında, aşağı yukarı tüm enkaz parçalarının 24 ila 48  saat içinde atmosfere girişlerinde yanıp yok olacakları, geriye  kalanların ise 40 gün içinde atmosfere girmesinin beklendiği belirtildi.

Aralık 2006'da fırlatıldıktan hemen sonra kontrol dışı kalan bir otobüs  büyüklüğündeki ve yaklaşık 2,5 ton ağırlığındaki uydunun yakıt tankı  tamamen dolu olduğu için atmosfere girdikten sonra tamamen  parçalanmayacak ve iki futbol sahası büyüklüğünde bir araziyi  etkileyecek olmasından ötürü endişe yaratıyordu.

Arızalı uyduyu atmosfer sınırında vuran füzenin maliyetinin 40 milyon  ila 60 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

PENTAGON: "UYDUYU VURDUK"

        

Pentagon, bozulan Amerikan casus  uydusunun Pasifik okyanusu üzerinde vurulduğunu bildirdi. Genelkurmay Başkan Yardımcısı general James Cartwright, Pentagon'da  düzenlenen basın toplantısında, uydunun vurulduğundan emin olduklarını  ifade etti.

General, uydunun zehirli gaz içeren yakıt tankının vurulduğundan tam  emin olduklarını, ancak tankın imha edildiğinin 24 ile 48 saat arasında  kesinleşebileceğini söyledi.

Uydunun parçalarının yeryüzüne düşmeyeceğini söyleyemeyeceğini belirten  general, uydunun parçalarının büyüklüğünün bir futbol topunu geçmediğini  kaydetti.

Füzenin uyduyu başarılı şekilde vurduğunu çünkü radarların bir ateş topu  tespit ettiğini anlatan general, ortaya çıkan gaz bulutunun da  yakıt tankının imha edildiğinin bir göstergesi olabileceğini bildirdi.

Uydunun, Hawaii'nin kuzeybatısındaki bir donanma gemisinden atılan SM-3  füzesiyle sabaha karşı vurulduğu bildirilmişti.

Savunma Bakanlığından operasyonla ilgili üst düzey bir yetkili,  operasyonun asıl amacının uydunun 450 kiloluk zehirli gaz içeren yakıt  tankını vurmak olduğunu, ilk belirlemelere göre tankın başarıyla imha  edilmiş göründüğünü söylemişti.

30 MİLYON DOLAR HARCANDI

        

ABD'nin bozulan bir casus uyduyu vurmak için  kullanılan füzenin 10 milyon dolara mal olduğu,  bütün proje için ise en az 30 milyon dolar harcandığı kaydedildi.

RUSYA VE ÇİN İNANMIYOR

Öteden beri ABD'nin "yıldız savaşları" projesi ve Avrupa'ya füze kalkanı yerleştirme planlarına karşı çıkan Rusya ve Çin, casus uyduyu vurma operasyonunu inandırıcı bulmadı. ABD'yi nükleer savaşı uzaya taşımakla suçlayan Rusya ile Çin, uzayda "yıldız savaşları"nı başlatacak yeni bir teknolojinin denendiğini öne sürdü. Uluslararası uzmanlar ise Washington'un operasyonun detaylarını açıklaması halinde "Yıldızlar Savaşı"nı yürütebileceğini tüm dünyaya göstermiş olacağını belirtiyor.

 

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title