Haberler

Yıldırım-İbadi Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gayrimeşru referandumuna işaret ederek, "Bu gayrimeşru referandum sonrasında Türkiye olarak biz de Iraklı kardeşlerimizin çağrısına uyarak, aşamalı olarak bazı tedbirleri almış bulunuyoruz.

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin gayrimeşru referandumuna işaret ederek, "Bu gayrimeşru referandum sonrasında Türkiye olarak biz de Iraklı kardeşlerimizin çağrısına uyarak, aşamalı olarak bazı tedbirleri almış bulunuyoruz. Bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri birlikte alacağız" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile yaptığı başbaşa görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Ocak 2017'de Bağdat'a bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Yıldırım, "Senenin tamamlanmasından önce Sayın Irak Başbakanı İbadi ülkemize ziyaret gerçekleştiriyor. Irak bizim için herhangi bir ülke değildir, tarih, kültür ve coğrafya gibi ortak değerlere sahip iki ülkeyiz. Iraklı kardeşlerimizin sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Bu nedenledir ki Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin mutlak savunucusu. Irak'ın birliğine helal getirecek en ufak bir gelişme karşısında tereddütsüz Irak'ın yanında yer aldık, yer almaya devam edeceğiz. Bu itibarla komşu ülkelerin, Irak merkezi hükümetinin, İran'ın, Türkiye'nin yeni ve uluslararası toplumun neredeyse tamamının uyarılarına rağmen 25 Eylül tarihinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gerçekleştirdiği gayrimeşru referandum asla tanınmamış ve kabul edilmemiştir. Sorunların dayatmayla, tek taraflı oldu bittilerle çözülemeyeceği bir kez daha görülmüştür. Nitekim yanlış hesap Bağdat'tan, Ankara'dan, Tahran'dan döndü. Irak hükümeti, İbadi'nin liderliğinde referandumu takip eden günlerde gösterdiği kararlı duruş ve federal otoritenin sağlanması için attığı adımları takdirle karşılıyoruz. Atılan bu adımlarla Irak hükümetiyle, devletiyle beraberiz. Kerkük'ün geri alınması ve vilayetin yüzyıllardır hüküm süren çok etnik yapısına uygun yönetim ve güvenlik mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Burada değişik etnik gruplara ait Araplar, Türkmenler, Kürtler ve diğer etnik grupların barış içinde bir arada yaşaması en büyük arzumuzdur, dileğimizdir" açıklamasında bulundu.

"Bu gayrimeşru referandum sonrasında Türkiye olarak biz de Iraklı kardeşlerimizin çağrısına uyarak, aşamalı olarak bazı tedbirleri almış bulunuyoruz" diyen Yıldırım, "Bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri birlikte alacağız. Bunu yaparken şu konuya çok ama çok dikkat ettik, masum insanlar, bu referandumun sorumlusu değildir. Dolayısıyla burada yaşayan insanların bedel ödememesi için azami hassasiyeti gösteriyoruz. Bizim amacımız, bu referandum kararı alan idarecilerin aklı selime ve Irak'ın anayasa zeminine dönmesidir. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bir daha kendini ve Irak'ı yeni sorunlara sürüklememesi için her türlü tedbiri alma konusunda Irak'ın yanındayız" şeklinde konuştu.

Özellikle DEAŞ'la mücadelede ortaya koyduğu başarı dolayısıyla el-İbadi'yi tebrik ettiğini belirten Yıldırım, "Kararlı adımlarından dolayı kutluyorum. Artık bundan sonra ortak hedefimiz Irak, Türkiye, Suriye topraklarında bölgemizde hiçbir terör örgütünün hayat bulmaması için daha fazla, müşterek birlikte çalışmaktır. Bundan sonra iki ülke olarak üzerinde özelikle yoğunlaşacağımız konuların başında, ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek ve terör münasebetiyle tahrip olan Musul, Kerkük başta olmak üzere Irak içerisindeki birçok bölgedeki imar faaliyetlerinde daha fazla destek olmaktır. Gümrük kapılarının işletilmesi ve gümrük kapılarının sevk ve idaresi Irak anayasasına göre merkezi hükümetin işidir. Bu bağlamda Habur Gümrük Kapısı'nın da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken desteği sağlayacağız. Ayrıca petrol boru hatlarıyla petrol taşıma konusunda da merkezi hükümetle birlikte çalışmaya kararlıyız. Bundan böyle Irak'la gümrük kapılarının işletilmesi ve gümrük kapılarının sevk ve idaresi Irak anayasasına göre merkezi hükümetin işidir. Bu bağlamda Habur Gümrük Kapısı'nın da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken desteği sağlayacağız. Ayrıca petrol boru hatlarıyla petrol taşıma konusunda da merkezi hükümetle birlikte çalışmaya kararlıyız. Başta ticaret hacmi olmak üzere karşılıklı yatırımların artırılması her iki ülkenin refahı sağlanması için daha yakın bir çalışma içinde olmayı arzu ediyoruz. Bu amaca yönelik müşterek bakanlar toplantısının en kısa zamanda Türkiye'de gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

"Bölgemizdeki güven ve istikrarın daha ileri düzeye ulaşması için çalışmalıyız"

Irak Başbakanı el-İbadi ise, Türkiye ile ekonomi, ticari, petrol, su, kültür ve siyasi alanda işbirliğinin gelişmesini önemsediklerini anlatarak, uluslararası toplumun Irak'ın parçalanması yönündeki adımların bertaraf edilmesi konusundaki tutumlarının etkili olduğunu söyledi. Türkiye ve diğer ülkelerin desteği ile Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasının hayata geçirilmiş olduğuna işaret eden el-İbadi, "Bizler, her iki ülkenin çıkarları temelinde bir ülkenin çıkarının öbür ülkenin çıkarının önüne geçmeyecek şekilde, iç işlerine müdahale edilmeksizin, bölgemizdeki güven ve istikrarın daha ileri düzeye ulaşması için çalışmalıyız" dedi.

Terörle mücadele konusuna değinen el-İbadi, "Iraklılar birlik, dirlik olarak kendilerini bölüp parçalamak isteyen teröre karşı, ki bu terör daha önce büyük yıkımlara sebep oldu, bunlara karşı durma kararı aldılar. Bu şekilde de devam ediyorlar" diye konuştu.

İki lider, açıklamaları sonrası tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Kürt Bölgesel Yönetimi Binali Yıldırım Türkiye Bağdat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title