Haberler

Yıkılacak Binaların Listesi Yayınlandı, Vatandaş Ne Yapacağını Şaşırdı

Kocaeli Valiliği'nin yeniden geniş kapsamlı tesbit yaptırarak, 13 yıl önce meydana gelen 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gören ve onarımı yapılmadığı için yıkım kararı alınan bina ve dairelerin listesini dünden itibaren web sayfasından...

Kocaeli Valiliği'nin yeniden geniş kapsamlı tesbit yaptırarak, 13 yıl önce meydana gelen 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gören ve onarımı yapılmadığı için yıkım kararı alınan bina ve dairelerin listesini dünden itibaren web sayfasından yayınlamaya başlaması, bu binaların sahibi ve kiracıları arasında kargaşaya neden oldu. Birçok bina sahibi, o dönemde onarım firmaları ile bina sahipleri arasında anlaşmazlıklar çıkması nedeniyle, onarım yapıldığı halde iskan belgesi alınmadığını öne sürdü.

Valiliğin yanı sıra belediyelerin web sayfalarında ilçe ilçe verilen ve yıkım kararı alınan binaların sahip ve kiracıları, tebligatlar ellerine ulaşmadan hukukçulara danışmaya başladı.

BELEDİYELER HAZIRLIK YAPIYOR

Tebligatların bina sahibi ve kiracıların ellerine ulaşmasının ardından önlerinde iki aylık süre olacak. Bu sürde, içlerinde konut ve işleri olarak 9 bin 900 civarında bağımsız bölüm olan tamamı 3 bin 751 binanın bina ve kat sahiplerinin başvurması halinde, son bir kez daha yeni belirlenmekte olan yapı denetim firmalarına binadaki hasar durumunu denetleyecek. Onarımı yapılmadığı ve binanın hala hasarlı ve dayanıksız olduğu belirlenince iki ay sonra elektrik, doğalgaz ve suyu kesilecek.

17 Ağustos 1999 marmara Depremi'nin merkez üssü olması nedeniyle yaklaşık 6 bin kişiyle en fazla can kaybı yaşanan, ayrıca en çok binanın yıkıldığı Gölcük İlçesi'nde de bu durumda 413 bina ve bin 500 civarında da bağımsız daire ve işyeri olduğu anlaşıldı.

'ŞÜREÇ YILLARCA UZATILDI'

Bu konuda görüşünü aldığımız Gölcük Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Ellibeş, depremin oluşundan sonra bir kısım binaların anında yıkıldığını, ağır hasarlıların ise sonradan yıktırıldığını hatırlatarak, "Bir kısım binalar da 'orta hasarlı' olarak kayıtlara geçti. Bu binalar, mühendislik firmalarının çizdiği projeler doğrultusunda güçlendirilmeye başlandı. Bu süreç belli yıllarca uzatılarak bu güne kadar geldi" dedi. Başkan Ellibeş şöyle devam etti:

"Orta hasarlı güçlendirilmeyen binaların güçlendirilmesiyle ilgili süre dolduktan sonra Valilikte bir çalışma başlatıldı ve orta hasarlı olup güçlendirme ruhsatı alan ve güçlendirilmeyen binalar tek tek tespit edildi. Malesef ki bunların bir kısmı dolu, bir kısmı da boştu. Bu tespit edilen binalara Valilikçe bir tebligat çıkartıldı. Diyorlar ki 'siz orta hasarlı binada oturuyorsunuz ve güçlendirme yapmadınız, artık bu saatten sonra güçlendirme yapsanız da yetkiniz yok' diyerek tebligat yapılıyor. İki ay beklenecek ve iki ay sonra da ilçe belediyelerde yıkım hususunda çalışma yapacağız."

TEBLİGATLAR ELE GEÇİNCE LİSTE NETLEŞECEK

Mehmet Ellibeş şu anda tam bir sessizlik hakim olduğunu, tebligatların ellerine geçmesinden sonra gerçek listenin daha da netleşeceğini belirterek şöyle devam etti:

"Araziye çıkan bayındırlık ekipleri evleri bir bir gezdiler. Bir kısmının, yasal olarak evraklarının tamamlamış olmasına rağmen ibraz edemedikleri ortaya çıktı. Firmalarla anlaşmazlıktan kaynaklanan, sigorta borçlarından kaynaklanan bir takım sebeplerden dolayı iskanı alamamış olanlar var. İskanı alamayanlar da orta hasarlı yıkılacak binalar listesinde yeralıyor. Bu iki aylık süre içerisinde netleşecek. Yeniden yetkilendirilmiş firmalara binaların testleri yaptırılacak, ordan çıkan sonucu ibraz ettikten sonra, yani binanın orta hasarlı olup sonradan güçlendirildiği belgelendikten sonra olası bir depreme karşı dayanıklılığı tescil edildikten sonra tabi yıkılmasına gerek kalmayacak."

YIKIMI PROFESYONEL FİRMALAR YAPACAK

Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük dahil diğer belediyelerin de yıkım için araç gereç ve deneyimli elemanlara sahip olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Binaların yıkma işini belediyelerin mevcut teknik imkanlarıyla yapması mümkün değil. Mutlaka ihale açarak, bu işi profesyonelce yıkım yapan firmalarla anlaşacağız. Yıkım bedelleri de hakedişlere göre bakanlıklar tarafından karşılanacak. Bu konuda bir sıkıntı yok. Bizim yapacağımız, belediyeler olarak yıkım ihalelerini açıp profesyonel firmalarla anlaşmaktır."

GÖLCÜ'TE ZATEN KONUT AÇIĞI VAR

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, şu an itibariyle ilçede konut zaten konut açığı bulunduğunu, bu binaların yıkımıyla daha da artacağını belirtti. Mehmet Ellibeş şöyle dedi:

"Artık kentsel dönüşüm yasası ile yapılacak çalışmalar sonucunda talep daha da yükselecek. Yasalarla birlikte biz Gölcük'ün yeniden yapılandırmasını üç aşamalı bir proje olarak değerlendiriyoruz. Orta hasarlı binalarla ilgili yapılan çalışma, afet riskini azaltma yasası ile ilgil içalışmalar ve kentsel dönüşüm çalışması. Kısa ve orta vadeli bir çalışma ile Gölcük yeniden yapılandırma sürecine girecek."

MB,EA(MB/COŞ) - Kocaeli / Gölcük

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gölcük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title