Haberler

"Ygs Soru Kitapçığında Şifreleme" İddiaları

Edirne'deki bazı sendikalar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Soru Kitapçığındaki şifreleme iddialarına tepki gösterdi.

Edirne'deki bazı sendikalar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Soru Kitapçığındaki şifreleme iddialarına tepki gösterdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Edirne Şube Başkanı Ayhan Fırtına, yaptığı yazılı açıklamada, YGS Soru Kitapçığındaki şifre skandalının 1 milyon 700 bin aday, öğretmenleri ve yakınlarının emeğine saygısızlık olduğunu bildirdi.

Fırtına, KPSS'deki kopya skandalında halen bir sonuca ulaşılamamış olmasının, İstanbul'da sisteme müdahale edilerek sadece kız öğrencilerin belirli okullarda sınava alınmış olması ve geçmişte yaşanan kopya skandallarının YGS üzerinde artan şüpheleri pekiştirdiğini ileri sürdü.

KPSS'de yaşananlar ile toplumun güvenini yitiren ÖSYM'nin, bu konuya dair acilen bir açıklama getirmesi gerektiğini vurgulayan Fırtına, şöyle dedi:

"ÖSYM tarafından gerçekleştirilen basın duyurusu akıllardaki soru işaretlerini artırmak dışında bir şeye hizmet etmemiştir. Geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması ve kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi için akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde yanıtların alınabileceği ve basının geniş katılımıyla oluşturulacak bir basın toplantısı acilen gerçekleştirmelidir. Bu nedenle, yeri ve zamanı önceden duyurulmuş ve kamuoyunun bilgisine açık şekilde konuya ilişkin uzmanların, eğitim alanında faaliyet gösteren sendika temsilcilerinin katılarak sorularını sorabilecekleri biçimde düzenlenmiş bir basın toplantısı gerçekleştirilmelidir.

Söz konusu şifre yöntemi birilerine servis edilmişse, adayların tek tek kendi kitapçıklarını görmesinin hiçbir anlamı olmayacak ve bu iddiaları ortadan kaldırmayacaktır. Dolayısıyla ÖSYM, tüm kitapçıkları adayların T.C. kimlik numaraları gizli tutularak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Adaylara dağıtılan diğer kitapçıklarda da 'şifreleme' yöntemiyle doğru sonuç alınıp alınamadığı açısından net bilgiler verilmelidir."

-EĞİTİM-İŞ'İN AÇIKLAMASI-

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (EĞİTİM-İŞ) Edirne Şube Başkanı Arif Demirci de yaptığı yazılı açıklamada, 1 milyon 700 bine yakın öğrencinin katıldığı YGS'nin akıllara ziyan bir skandala sahne olduğunu ifade etti.

KPSS'de yaşanan skandalın izlerinin henüz hafızalardan silinmeden, daha büyük bir skandalın patlak vermesinin, bu işin çivisinin çıktığını gösterdiğini ileri süren Demirci, şunları kaydetti:

"ÖSYM'den bu skandalın en ince ayrıntısıyla ortaya çıkarmasını, yetkililerden ise en tepeden en alta kadar bu işe bulaşan herkesin, hukuk ve kamuoyu vicdanında yargılanmasını bekliyoruz. Bu skandalın yaşandığı kurumun başındaki şahsa, en kısa zamanda o koltuğu bırakmak düşer. Bu istifadan önce yüz binlerce mağdur edilmiş adayın mağduriyetini az da olsa gidermek için acilen YGS'nin iptaline gidilmelidir."

- EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title