Haberler

Yetkin: Bulgur ve Mercimekte Fiyat Artışı Yaşanacak

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan Ayı Yaklaşırken Bulgur ve Mercimek Fiyatlarında Artış Yaşanacağını Öne Sürdü.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan ayı yaklaşırken bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını öne sürdü.

Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, kuraklık nedeniyle üretimin düşmesi ve spekülatif fiyat artışları nedeniyle mercimek ve pirinç gibi bir çok gıda maddesinin ''lüks'' hale geldiğini söyledi.

Gıda fiyatlarında son bir yılda yaşanan artışların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de spekülasyon eğilimini artırdığına işaret eden Yetkin, ''bakliyat başta olmak üzere bazı hububat türlerini kapsayan bu spekülasyon eğilimi, halkın satın alma gücündeki düşme ve bunun sonucu tüketimin azalması nedeniyle bekleneni veremedi'' diye konuştu.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl mercimek üretiminde düşüş beklendiğini ifade eden Yetkin, şöyle konuştu:

''Pirinç ve mercimek fiyatlarının artışına tepki olarak tüketimin kısılması, dar gelirli vatandaşları bulgur ve makarna gibi buğdaya dayalı ürünlere yöneltecek. Ramazan ayı yaklaşırken bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını düşünüyoruz. Ancak bu fiyatları dernek olarak izleyeceğiz. Spekülatif amaçlı hareket edenleri ve haksız kazanç sağlayanları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na şikayet edeceğiz ve bu kişileri teşhir edeceğiz.''

Yetkin, şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin durdurulması veya ertelenmesi gerektiğini savundu.

Önümüzdeki hafta fındık alımıyla ilgili açıklamanın yapılacağını anımsatan Yetkin, taban fiyatın kilogram başına 3-4 YTL arasında olabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title