Haberler

Yeşiller İklim Derneği'nden "Türkiye Kyoto'yu İmzala" Kampanyası

Yeşiller İklim Değişikliği Sözcüsü Ümit Şahin Tarafından, Küresel Isınmayı Önlemek Amacıyla Başlatılan "Türkiye Kyoto'yu İmzala" Kampanyası 3 Gün İçinde 12 Bin İmzaya Ulaştı.

Yeşiller İklim Değişikliği Sözcüsü Ümit Şahin tarafından, küresel ısınmayı önlemek amacıyla başlatılan "Türkiye Kyoto'yu İmzala" kampanyası 3 gün içinde 12 bin imzaya ulaştı.

Kampanyanın hedefini en az 100 bin imza olarak açıklayan Şahin, küresel ısınmayı önleme yolunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı. Küresel ısınmayı önleme yolunda hükümeti uyarmak isteyenlerin "www.kyotoyuimzala.com" adresine girerek imzalarını bırakmalarının yeterli olduğunu belirten Şahin, kampanyaya yazarlar, sanatçılar, bilim adamları, aktivistler ve gazeteciler tarafından ilk 100 imzacı olarak destek verdiklerini belirtti.

TÜRKİYE NEDEN KYOTO'YU İMZALAMALI?

Şahin, küresel ısınmanın dünyanın geleceğini tehdit ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Böyle giderse küresel ısınmadan kaynaklanan susuzluk, kuraklık, açlık, seller, kasırgalar, deniz seviyelerinin yükselmesi, iklim göçleri, hastalıkların yayılması ve daha bir çok felaketle çocuklarımızın ve diğer canlıların üzerinde yaşayacağı bir gezegen kalmayacak. Bizler de önümüzdeki yılları, küresel ısınmanın bugünden görülen belirtilerini çok daha ağır yaşayarak zorluk içinde geçireceğiz. Dünya bugün hemen sera gazı salımlarına dur demezse, 10 yıl sonra geri dönmek için çok geç olacağını önde gelen bilim insanları ısrarla vurguluyor."

Türkiye'nin endüstrileştiğini, petrol, kömür ve doğalgaza olan bağımlılığının hızla arttığını savunan Şahin, "Bu yüzden dünyada sera gazi salımlarını en hızlı arttıran ülke Türkiye. 1990-2004 yılları arasında sera gazi salımlarını 170 milyon tondan 357 milyon tona çıkaran, yani yüzde 110 artış gösteren Türkiye bir rekor kırdı. Türkiye'nin ne kadar yanlış enerji, sanayi, ulaşım ve tarım politikalarına sahip olduğunu gösteriyor. Türkiye bu rekorla dünyanın tüm sera gazı salımlarının yüzde 1.3'ünü yaparak, küresel ısınmaya en çok neden olan ülkeler sıralamasında 13. sıraya yükseldi" diye konuştu.

KYOTO PROTOKOLÜ NEDİR?

Kyoto Protokolü, yükümlülük altına giren ülkelerin sera gazı salımlarını azaltmasını öngören uluslararası bağlayıcı bir antlaşma. Kyoto Protokolü 1997 yılında imzalandı ve 16 Şubat 2005'te yürürlüğe girdi. Kyoto'nun öngördüğü hedefler çok kısıtlı ve yetersiz. Dünya ülkeleri küresel ısınmayı durdurmak için Kyoto Protokolü'nü kat kat aşan indirimler yapmak, önlemler almak zorunda.

Ancak Kyoto yine de küresel ısınmayı durdurmak için atılacak bir ilk adım.

Şahin, Türkiye'nin en kısa zamanda Kyoto Protokolü'nü imzalaması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Türkiye böylece, yanlış ve kirletici enerji, sanayi, ulaşım ve tarım politikalarını terk etmek, temiz enerjiye, toplu ulaşıma, ekolojik tarıma yönelmek zorunda kalacaktır." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title