Haberler

Yeşilırmak Kapısı Açıldı

Güncelleme:

Kıbrıs'ta 1964'den Beri Kapalı Olan ve Adanın Batısında Bulunan Yeşılırmak Kapısı Açıldı.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün bir seçenek olmadığını belirterek, müzakerelere teknik destek verdiklerini, bir anlaşmaya varılması durumunda bunun hayata geçirilmesi için de destek vereceklerini söyledi.

Kıbrıs'ta günübirlik temaslarda bulunan ve bugün Yeşilırmak Sınır Kapısı'nın açılış törenine katılan Füle, bu akşam Güney Kıbrıs'ta bulunan AB Evi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek, ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Adayı komisyon üyesi olarak ilk kez ziyaret ettiğini ve sıcak bir şekilde karşılandığını kaydeden Füle, bugün Kıbrıs sorununun birçok yönüyle karşılaştığını belirtti.

İki toplumun liderleriyle bir araya geldiğini ve karşılıklı bir anlayış ortamı bulduklarını anlatan Füle, Kıbrıs müzakerelerini himayesine alan BM'nin, uzun yıllardır devam eden uzlaşmazlığı çözmek için çok iyi bir ortam yarattığını söyledi.

''Çözümsüzlük bir seçenek değildir'' diyen Füle, bu konudaki statükonun çok uzun sürdüğünü kaydetti.

-LİDERLERDEN İSTEĞİ-

Füle, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'dan, Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki şevklerini ortaya koymalarını ve en kısa zamanda çözüme ulaşmalarını istediğini aktardı.

Liderleri, uzlaşma ruhuyla hareket etmeleri ve özellikle mülkiyet konusunda ortak bir zemin bulmaları için cesaretlendirdiğini kaydeden Füle, ''kapsamlı bir anlaşmaya varılmasının Avrupa topraklarında 40 yıldır devam eden bu uzlaşmazlığı sona erdirmek isteyen herkes için çok değerli olduğunu'' söyledi.

Kapsamlı bir çözüme ulaşılması için sürdürülen müzakerelere Avrupa Komisyonu'nun desteğinin tam olduğunu yineleyen Füle, AB ile ilgili konularda BM'ye ve liderlere teknik danışmanlık yaptıklarını ve bir anlaşmaya varılması durumunda da bunun hayata geçmesi için destek vermeyi sürdüreceklerini belirtti.

Füle, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile de görüştüğünü, BM diplomatıyla çözüme ulaşmanın mümkün olduğu ve bunun için iki tarafta da yeterli siyasi niyet ve kararlılık olduğu konularında hem fikir olduklarını kaydetti.

Yeşilırmak Kapısı'nın açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Füle, burada yol yapımında kullanılan AB fonlarının Adadaki insanların yakınlaşmasına katkısından mutlu olduğunu ifade etti.

Kapının açılmasını ''niyet varsa sorunları çözmenin de bir yolunun olduğunun örneği'' diye nitelendiren Füle, bunun kendisi için de iki tarafın temsilcileri için de önemli bir tecrübe olduğunu söyledi. Füle, bu olayın cesaretlendiriciliğini dile getirdi.

-KIBRISLI TÜRKLERE EK MALİ KAYNAK GÜNDEMDE-

Avrupa Komisyonu'nun güven yaratıcı önlemler konusundaki finansal taahhütlerine bağlı olduğunu ifade eden Füle, Kıbrıslı Türklere yönelik 259 milyon avroluk Mali Yardım Programı'nın uygulanmaya devam ettiğini, bu kaynaktan, güven yaratmaya yönelik önlemler ve iki toplumlu etkinlikler için de faydalanıldığını söyledi.

Füle, bu çerçevede söz konusu programa ek kaynak olarak 2011 yılı içerisinde 25 milyon avroluk bir miktar daha sağlanmasının bir öneri olarak komisyon gündeminde bulunduğunu açıkladı.

Mali Yardım Programı ile ilgili başka ek kaynaklar için de çeşitli komitelerin kararları bulunduğunu söyleyen Füle, bunlar arasında Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi?nin çalışmalarına katkı ve teknik komiteler tarafından yürütülen Kültürel Mirasın Korunması çalışmalarına katkı amaçlı fonlar bulunduğunu ifade etti.

Komisyonun, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmaları için 3 milyon avroluk ek bir kaynağı daha onayladığını belirten Füle, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinde Kültürel Mirasın Korunması konusunu da gündeme getirdiğini, bu önemli konuya daha çok önem verilmesini istediğini aktardı.

-GÜNÜN MESAJI-

Füle, bugün vermek istediği mesajı ise şöyle açıkladı: ''Avrupa Komisyonu, hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların yakın dostu ve müttefikidir. Gelecek yıllarda birleşik, barış içinde yaşayan ve müreffeh bir AB üyesi olarak hepinizle birlikte çalışmayı bekliyoruz.''

AB Komiseri Füle, konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Soruları toplu olarak aldıktan sonra yanıtlayan Füle, sadece kendisinin değil, Avrupa Komisyonu Başkanı dahil tüm komisyonun Kıbrıs'ta bir çözümün gerçekleşmesi için çok istekli olduklarını vurguladı.

Stefan Füle, 2012'nin ikinci yarısında dönem başkanlığı sırasının ''Kıbrıs''a (Güney Kıbrıs) geleceğini ve ''Brüksel'deki herkesin arzusunun bu başkanlığın, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs'ın başkanlığı olmasını dilediklerini'' söyledi.

Füle, ''Ancak liderlerin kararlılığı, iyi niyeti, sıkı çalışması ve iki toplum için kabul edilebilir olan bir uzlaşmaya varmaları kalıcı bir anlaşmayı getirebilir'' dedi.

-''EROĞLU'NDA İNANÇ EKSİKLİĞİ GÖRMEDİM''-

Füle, bir Rum gazetecinin, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, ''görüşmelerdeki tutumunu'' eleştirerek, kendisinden değerlendirme istemesi üzerine, ''Sayın Eroğlu ile ilk kez karşılaşmadım. Bir süre önce Brüksel'de de bir araya gelmiştik. Kendisinde, hiçbir şekilde kapsamlı çözümü müzakere etmeye yönelik bir inanç eksikliği görmedim'' dedi.

Eroğlu'nun Avrupa Komisyonu Başkanı Barosso ile de görüştüğünü anımsatan Füle, Eroğlu'nun sadece kendisine değil, Barosso'ya da yıl sonuna kadar bir çözüme ulaşılmasına olan niyeti konusunda güven verdiğini vurguladı.

Füle, Kıbrıs konusunda, müzakereleri kapsamlı bir anlaşmaya yaklaştıracak her türlü öneriye açık olduklarını ve üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusuna da değinen Füle, bu konunun şu anda Avrupa Parlamentosu (AP) gündeminde bulunduğunu ifade ederek, Lizbon Anlaşması'ndan sonra AP'nin bazı yeni güçler kazandığını kaydetti.

Füle, birkaç gün önce adada bulunan AP Başkanı'nın, tüzüğün ne durumda olduğunu söylemek için kendisinden çok daha bilgili olduğunu da ifade etti.

-TÜRKİYE-AB-

Füle bir Rum gazetecinin, Türkiye ile üyelik görüşmeleri konusundaki sorusu üzerineyse, iki tarafın da geçmesi gereken güvenilirlik testleri bulunduğunu, Türk tarafının şu anda reform sürecinde olduğunu söyledi.

''AB'nin üyelikler konusunda oyunun kurallarına yüzde yüz uyduğunu'' ifade eden Füle, ''oyunun ortasında bu kuralların sorgulanamayacağını'' kaydetti.

-FÜLE İŞADAMLARI VE SİYASİLERLE BİR ARAYA GELDİ-

Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, bu akşam ayrıca Kıbrıslı Türk ve Rum işadamlarıyla yuvarlak masa toplantısına katıldı, ardından Kıbrıs Türk ve Rum siyasi parti liderleriyle yemekte bir araya geldi.

Lefkoşa ara bölgedeki Şato Status Restoran'daki toplantı ve yemekle ilgili açıklama yapılmadı.

Slovakya ile Çek Cumhuriyeti büyükelçileri Anna Trenicova ile Jan Bondy'nin de yer aldığı yemeğe KKTC'den Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) temsilcileri katıldı.

Yemeğe UBP'yi temsilen Maliye Bakanı Ersin Tatar, CTP'den Genel Sekreter Kutlay Erk, DP'den Genel Başkan Serdar Denktaş, TDP'den Genel Başkan Mehmet Çakıcı, ÖRP'den Genel Başkan Turgay Avcı, YKP'den Dış İlişkiler Sekreteri Alpay Durduran, BKP'den Genel Sekreter İzzet İzcan, KSP'den ise Merkez Komite Üyesi Kazım Öngen katıldı.

Yemekte Rum tarafından ise AKEL, DİSİ, DİKO, EDEK, Epaliksi Yeşiller, Birleşik Demokratlar ve EUROKO yer aldı.

Füle, bu akşam adadan ayrılacak.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title