Haberler

Yeşilay'dan Anne ve Babalara Uyarı

Yeşilay Amasya Şube Başkanı Halis Büyükbayraktar, "Çocukların her gün karşı karşıya kaldıkları anne ve babalarının tutum, davranış ve ilişki biçimleri eğitimlerinde çok önemli bir rol oynuyor" dedi.

Aile ilişkilerinin çocuklar için davranış biçimleri ve insan ilişkilerinin öğrenildiği bir sahne oluşturduğunu, madde kullanımı konusunda da benzer mekanizmanın işlediğini ifade eden Büyükbayraktar, "Çocuklar anne babanın maddeler konusundaki tutum ve davranışlarını gözlemlemekte ve benzer şeyleri uygulamaktadır. Toplumda anne baba başta olmak üzere öğretmenler ve diğer etkili yetişkinlerin madde kullanımı konusundaki tutum ve davranışları çocuk ve gençler için çoğu kez kavram karmaşası oluşturmaktadır.

Çocuk ve gençler zararlı etkisi kesin olarak kanıtlanmış olan sigara ve alkol gibi maddelerin neden erişkinler tarafından kullanıldığını tam olarak kavrayamamakta, kendilerinin de bu ve buna benzer maddeleri kullanabileceği düşüncesi oluşmaktadır. Anne ve babalar her ne kadar çocuk ve gençleri bağımlılık yapan maddeler konusunda uyarsa da kendi sergiledikleri davranış modelleri mantıklı uyarılarından çok daha etkin olmaktadır" diye konuştu.

Anne ve babaların kendi tutum ve davranışlarının nasıl olduğunu irdelemeleri gerektiğini belirten Büyükbayraktar, "Örneğin alkol, sigara, ilaç kullanımı konularında bu maddeleri kullanma nedenleri, sıklıkları, bu maddelere gereksinimleri, kullanıp bırakma, bu alandaki güçlülük ve zayıflıkları gibi özelliklerin hepsi önem taşımaktadır. Çocuklar anne ve babanın davranışlarını görerek öğrenir, anne ve babanın birbirlerine olan tutum ve davranışlarını da kendilerine örnek alır, sorunların çözümünde anne ve

babanın davranışlarını kopya ederler" şeklinde konuştu.

(DY-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title