Haberler

"Yerli Üretim Gaza Önem Verilmeli"

Botaş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Saltuk Düzyol, Türkiye'nin İhtiyacı Olan Gazı Nerede, Nasıl Bulacağının Arayışında Olması Gerektiğini Belirterek, "Bu Noktada Arz Kaynaklarımızın Çeşitlendirilmesi ve Yerli Üretim Gaza Önem Verilmesi En Önemli Önceliklerden Biri Olmalı" Dedi.

BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Saltuk Düzyol, Türkiye'nin ihtiyacı olan gazı nerede, nasıl bulacağının arayışında olması gerektiğini belirterek, "Bu noktada arz kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi ve yerli üretim gaza önem verilmesi en önemli önceliklerden biri olmalı" dedi.

Düzyol, 11. Avrasya Zirvesinin "Enerji Coğrafyası" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğal gaz talebinin hızlı büyümesinin, zengin hidro karbon bölgede yer alması ve mevcut kaynakları batıya taşıyacak bir alt yapıya sahip olmasının önemli bir avantaj olduğunu belirterek, Türkiye'nin doğal gaz alım satım kontratlarının şu anda 46,2 milyar metreküp civarında olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin bu avantajlarının yanı sıra zayıf yönlerinin de bulunduğunu ifade eden Düzyol, "Uzun dönemli mukavelelerimiz bazı riskler içeriyor. Ancak yüksek büyüme oranımız nedeniyle bu sorunu önemli ölçüde aşmış durumdayız. Yeterli bir depolama kapasitemiz yok. Bu alanda yeni yatırımlara ihtiyaç duyacağız. Yeterli üretimimiz de yok" dedi.

Düzyol, "Umarız Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Karadeniz'deki arama ve üretim faaliyetlerinden olumlu sonuçlar alırız ve bundan sonraki dönemde yerli üretim gazı da ihraç etme imkanına sahip oluruz. Türkiye'de talep o kadar hızlı büyüyor ki ihtiyacımız olan gazı nerede nasıl bulacağız, bunun arayışında olamız gerekir. Bu noktada arz kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi ve yerli üretim gaza önem verilmesi en önemli önceliklerden biri olmalı. Yer altı depolama kapasitelerini artırabilmeliyiz" diye konuştu.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal da son 5 yıldır yoğun şekilde sürdürülen arama çalışmalarının Hazar Denizi'nde olduğu gibi Karadeniz'de zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarının olduğunu oraya koyduğunu belirterek, "Hedefimiz keşfedilecek sahaları 2015'te Türkiye'nin petrol ihtiyacının yarısını kapsayacak şekilde üretime almaktır" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title