Haberler

Yerli Firmalara Yüzde 15 Avantaj

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Kamu İhalelerinde Yerli Üretime Yüzde 15'lik Bir Fiyat Avantajı Sağlanması İçin Bir Genelge Yayınlayacaklarını Söyledi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kamu ihalelerinde yerli üretime yüzde 15'lik bir fiyat avantajı sağlanması için bir genelge yayınlayacaklarını söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından toplantının gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun olmak kaydıyla yerli üretimlerin kamu mal ve hizmet alımlarında, yerli üretimlere öncelik vermek ve bunun için de aynı konuda ihaleye başvuranlardan yerli üreticiler lehine yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanması konusunda yasal hüküm olduğunu anımsattı. Konuyla ilgili olarak zaman zaman kamu kuruluşlarının tereddütü olduğunu ifade eden çiçek, konuyla ilgili genelge yayınlayacaklarını belirtti.

Çiçek, Merkez Bankası Başkanı'nın yılda 2 defa Merkez Bankası'nın faaliyetleri ve para politikalarıyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu belirterek bu kapsamda Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın sunum yaptığını söyledi. Çiçek, Yılmaz'ın uluslararası gelişmeler, Türkiye'ne finansal istikrarı, enflasyon gelişmeleri, tahminleri ve riskler, para politikası, ekonomik görünüm ve 1 Ocak 2009'dan itibaren Türk lirasına geçilmesiyle ilgili konularda Bakanlar Kuruluna kapsamlı bilgi verdiğini açıkladı.

AKP'nin Kızılcahamam kampında milletvekillerinin hükümet uygulamalarıyla ilgili olarak değerlendirmeleri olduğunu belirten çiçek, toplantıda milletvekillerinin dile getirdiği hususların da değerlendirme konusu olduğunu ifade etti.

-"TÜRKİYE POZİTİF KATKIYA DEVAM EDECEK"-

Toplantıda soruları da yanıtlayan Çiçek, Hindistan'da meydana gelen terör saldırısının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yürüttüğü telefon diplomasisinin ardından yeni bir adım atılıp atılmayacağı sorusu üzerine şöyle dedi:

"Türkiye, terörden en çok zarar gören ülkelerin başında gelmektedir. Bütün terör eylemleri karşısında Türkiye'nin tutumu açık ve bellidir. Dolayısıyla Türkiye nerede terör eylemleri varsa terör örgütünün hedefine ulaşmaması açısından yapabileceği bir katkı varsa bunu yapmaya çalışıyor. Maalesef Hindistan'da da çok üzücü bir terör eylemi gerçekleştirilmiştir. Nefretle kınadığımız bir olaydır bu. Türkiye pozitif katkı vermek anlamında Sayın Başbakan aracılığıyla bazı çalışmalar ve teşebbüslerde bulunmuştur, bulunmaktadır. Konuya bu açıdan bakıyoruz. Bu gelişmeler de ilgili ülkeler arasında karşılıklı bilgi alışverişi şeklinde sürdürmüştür. Bundan sonra da bir katkı olacaksa Türkiye bunu yapmaya çalışacaktır."

-"FİNANSAL KRİZ İNİŞE GEÇTİ"-

Çiçek, mevduata devlet garantisinin artırılmasıyla ilgili bir düzenleme söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine de Bakanlar Kurulu'nda bu konuda alınan bir karar olmadığını söyledi. Bu tip kararların daha dar kapsamlı ve toplantılarda alınacağını belirten Çiçek, "Somut bir şey şu an size söyleyemem ama dün başbakan Kızılcahamam'da konuya nasıl baktığımızı hangi kararlar aldığımızı ifade etti. Bundan sonra da o çerçevede sürdürülecektir. Bunun dışında bir karar yok" dedi.

Çiçek, başka bir soru üzerine de Bakanlar Kurulunda imzaya açılmış bir Emniyet Müdürleri veya Valiler kararnamesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın ekonomik krizin inişe geçtiğini söylediğini belirterek, "Merkez Bankası Başkanının tespitleri ne yönde?" sorusu üzerine Çiçek, "ekonomik kriz değil, finansal kriz. Çünkü ekonomik kriz finansal krize göre biraz daha geniş bir kavram" uyarısında bulunarak Merkez Bankası Başkanı'nın da finansal kriz yönünden bir geriye dönüş olduğunu ifade ettiğini belirtti. Çiçek, Markaz Bankası Başkanı'nın bu ay içinde kamuoyunu bilgilendirmek için bir basın açıklaması yapacağını söyledi. (ANKA)

(İG/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title