Haberler

Yıkıntılar 44 Yıldır Acıyı Hatırlatıyor

Burdur'da 1971 yılında meydana gelen ve 59 kişinin yaşamını yitirdiği depremde yıkılan evlerin kalıntıları, 44 yıldır yerinde duruyor.

GÖKMEN YÜCE - Burdur'da 1971 yılında meydana gelen ve 59 kişinin yaşamını yitirdiği depremde yıkılan evlerin kalıntıları, 44 yıldır yerinde duruyor.

Burdur'da 12 Mayıs 1971'de meydana gelen, merkez üssü Yazıköy ve Yarıköy köyleri olan 6,2 büyüklüğündeki depremde il genelinde 59 kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmış, evler ve bazı yapılar yıkılmıştı.

Köylüler, evlerinin yıkılması nedeniyle yakınlarındaki başka alanlara yeni evler yaptı, yıkılmış evler ise olduğu gibi bırakıldı. Yıkılan evlerin yanından geçen köy sakinleri, o günleri adeta yeniden yaşıyor.

Yazıköy ve Yarıköy köyleri, Vali Hasan Kürklü tarafından 2 Mart'ta "Deprem Köyü" ilan edildi. Burdur Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce deprem bölgesinin girişine "Deprem Köyüne Hoşgeldiniz" tabelası ile depremde ölenlerin isimlerinin yazılı olduğu tabelalar konuldu.

Proje ile köylere vatandaşlar ve öğrenciler götürülerek, deprem bilincinin oluşturulması hedefleniyor.

Depremi yaşayanlar anlattı

Yazıköy köyü muhtarı 60 yaşındaki Gültekin Öz, AA muhabirine, depremde 16 yaşında olduğunu söyledi. Deprem sırasında kendisi çift sürerken toprakta bir dalgalanma gerçekleştiğini anlatan Öz, şöyle konuştu:

"Her taraf birbirine girmişti. Yollardan geçilemiyordu. Sadece bizim köyden 13 kişi öldü. Şimdi buralardan gelip geçerken hep o günleri hatırlıyoruz. Allah bir daha o günleri göstermesin. Biz yaşadık, çocuklarımız bu acıları yaşamasın."

Öz, depremde köyün camisinin sadece minaresinin yıkıldığını, başka bir zararın oluşmadığını kaydetti.

Babası öldü, kızını toprak altından çıkardı

Yazıköy köyünde yaşayan 67 yaşındaki Nazmi Özyürek ise deprem sırasında babasının öldüğünü, 1,5 yaşındaki kızını ise toprak altından çıkardığını dile getirdi.

Deprem olduğunda bahçedeki kavak ağaçlarının ve arabaların devrildiğini ifade eden Özyürek, şunları söyledi:

"Ben arabanın altında kaldım, üzerime de ev yıkıldı. Göçüğün altından güçlükle çıkabildim. Parmağım kopmuş, bacağım kırılmıştı. Toprak altında kalan kızımı ve bir başka çocuğu kurtardık ama babamı göremedim. Bölgede çalışma yapan dozerler onu dereye kadar sürüklemiş. Şimdi buradan gelip geçerken hep o günleri hatırlıyorum."

"Evin altında kalan komşumuzu kurtardık"

Yarıköy köyünde yaşayan 57 yaşındaki Hüseyin Korkmaz da deprem sırasında okulda olduğunu anlattı.

Depremden sonra kum kamyonlarına binerek köye geldiğini ifade eden Korkmaz, "Babam dayısını kucağına almış hastaneye götürüyordu. Köyde kerpiç evler yıkılmıştı. Evler, yoldan geçenlerin üzerine devrilmişti" dedi.

Korkmaz, yıkılan evleri gördükçe o günleri tekrar yaşadığının altını çizdi.

Aynı köyden Veli Karaoğlan ise depremde köyün 2-3 kez sallandığını, çok korktuklarını belirtti. Köyün depremde "toza dumana karıştığını" belirten Karaoğlan, "Ambulanslar o zaman yoktu. yaralananları zorluklarla hastaneye götürdüler" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Hüseyin Korkmaz Karaoğlan Yazıköy Burdur Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title