Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

"Ergene Projesi, Gediz, Büyükmenderes ve Akarca havzasına da model oldu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Projesi'nin, nehir havzasının tamamını dikkate alan büyük bir proje olduğunu söyledi.

Eroğlu, DSİ 11. Bölge Müdürlüğünde düzenlenen "Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) Değerlendirme Toplantısı"nda, Trakya'nın konumu ve değerleri açısından önemli bir yer olduğunu belirtti.

Trakya'ya karşı gönül bağı olduğunu belirten Eroğlu, "1. Balkan Harbi'nde Mehmet dedem burada şehit düşmüş. Bu vesileyle bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu vatanı kurtarmak için çok canlar toprağa düştü. Bugünleri onlara borçluyuz. Hepsinin ruhları şad olsun diyorum" diye konuştu.

Eroğlu, Trakya'ya çeşitli yatırımlar yaptıklarını ve Ergene Nehri'nin temizlenmesini özellikle Başbakanlığından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istediğini vurguladı.

Bu konuda, dünyaya örnek olacak bir çalışma yapmak istediklerini, sadece atık su tesisleri inşa etmekle kalmayacaklarını dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bunu hem 15 paketlik Ergene Eylem Planı hem de Trakya Gelişim Projesi adıyla, muhteşem bir proje yapalım ki dünyaya gerçekten örnek olsun dedik. Kalkınma, Bilim ve Sanayi, Çevre ve Şehircilik ile bizim bakanlığımızla hepsinin kapsadığı bir proje hazırladık. Ergene Projesi, Gediz, Büyükmenderes ve Akarca havzasına da model oldu. Ergene'de çok büyük bir proje ortaya koyduk. Daha önceki anlayışta münferit arıtma tesisleri kurma anlayışı vardı. Şimdi nehir havzasının tamamını dikkate alan büyük bir proje ortaya çıktı. İnşallah bunu dört dörtlük şekilde yapacağız."

"Hedef, Trakya'yı muazzam bir şekilde geliştirmek"

Eroğlu, hedeflerinin Trakya'yı muazzam bir şekilde geliştirmek olduğunu söyledi.

Trakya'yı hem doğa turizmine açmak hem de burayı tarım açısından dünyaya gıda üreten ve ihraç eden bir merkez haline getirmek istediklerini aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bunu yapacak gücümüz var. Valiler ve milletvekillerimiz projelerin takibi konusunda çok hassaslar onlara da gönülden teşekkür ediyorum. TRAGEP, İstanbul hariç olmak üzere, Trakyamızın bütününü kapsıyor. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale'nin Gelibolu kısmını ihtiva ediyor. Türkiye'nin yüzde ikisini kapsıyor. Nüfusun da yaklaşık İstanbul hariç bir onda altısı bu bölgede."

Eroğlu, TRAGEP kapsamında, 130 baraj ve gölet, 32 sulama, 208 dere ıslah projesi, 16 içme suyu, 12 atık su arıtma tesisi, 55 atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon şebekesi, 25 içme suyu arıtma tesisi ve şebeke ishale hattı, 13 ormancılık, 28 milli park, 37 meteoroloji olmak üzere toplam 556 projeyle Ergene Eylem Planı'nın hızla uygulandığını dile getirdi.

Eroğlu'nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Toplantıya, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Bilim Sanayi Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, AK Parti Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, bakanlık ve DSİ yetkilileri ile davetliler katıldı.

Toplantının ardından, DSİ'nin bahçesine fidan diken ve fidanı sulayan Eroğlu, vatandaşlara fidan dağıttı. - Edirne

Kaynak: AA / Yerel

Trakya Bölgesi Veysel Eroğlu Akarca Gediz Yerel Haberler

title