Haberler

Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı Açıklaması

"Üreticimizin elinde kalan 2011 ürünü 100 bin ton fındığı, fiyatı 8 lira olmadan satmayı düşünmüyoruz" dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı,

"Üreticimizin elinde kalan 2011 ürünü 100 bin ton fındığı, fiyatı 8 lira olmadan satmayı düşünmüyoruz" dedi.

Akbaşlı, 2011 yılı fındık sezonun açılışından bu güne kadar geçen 67 günlük süreçte 400 bin ton civarındaki rekoltenin, 300 bin tonluk kısmının pazara indiğini ve üreticilerin elinden çıktığını tahmin ettiklerini söyledi.

Geçen süre içinde 300 bin tonluk Türk fındığının 140 bin tonunun ihraç edildiğini, 50 bin tonluk kısmının da iç piyasada alınıp satıldığını ifade eden Akbaşlı, "Geride kalan 110 bin ton fındığın ise 40 bin tonu emanette, 70 bin tonunun yatırımcı tarafından stoklandığını düşünüyoruz. Üreticilerimizin elinde, 2011 mahsulü 100 bin ton fındık kaldı. Üreticimizin elinde kalan 2011 ürünü 100 bin ton fındığı fiyatı 8 liraya yükselmeden satmayı düşünmüyoruz" dedi.

Akbaşlı, borcu bulunan üreticilerin mecburiyetler karşısında fındığını günün fiyatlarına göre sattığını, geride kalan üreticilerin ise 8 liranın altında satmayı asla düşünmediklerini öne sürerek, şunları kaydetti:

"Yeni fındık sezonunun açılışından bugüne kadar geçen sürede 70 bin ton fındık, üreticimizin imkansızlığından dolayı el değiştirmiştir. Bu el değişen 70 bin ton fındık, yatırımcısına 140 milyon lira tahmini para kazandıracaktır. Oysa fındığın bir yıl peşinden koşan, o fındık dallarını temizleyen, işçi temin eden, toplayıp kurutan, çilesini çeken, pazara getiren çiftçimiz, sadece ekonomik güçsüzlük sebebi ile bu milyonlarca liranın başkaları tarafından kazanılmasına sadece seyirci kalmaktadır. Türk fındık üreticisi çiftçilerimiz, gelecekte bu durumdan inşallah kurtulacaktır."

- GİRESUN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title