Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Hakkari'de

Bakan Eker: "Çözümü istemeyenler, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasını istemeyenler rahmetli Özal'a yaptıklarını şimdi, bu defa sayın Başbakanımıza yapmaya kalkışıyorlar"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Çözümü istemeyenler, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasını istemeyenler rahmetli Özal'a yaptıklarını şimdi, bu defa sayın Başbakanımıza yapmaya kalkışıyorlar" dedi.

Diyarbakır'dan helikopterle Hakkari'ye gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ile beraberindeki bakan yardımcısı Kutbettin Arzu, Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan ve Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Hakkari Valisi Necmettin Kalkan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

İlk olarak valiliği ziyaret eden Bakan Eker, gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle son bir yılı aşkın süre zarfında Türkiye'nin özlediği, beklediği huzur ortamının, barış ortamının tesis edildiğini belirterek, bu konuda önemli bir mesafe kat edildiğini söyledi.

Türkiye'nin en ağır meselelerinden birinin çözümü noktasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AK Parti hükümetinin büyük bir inisiyatif gerçekleştirdiğini vurgulayan Eker, şöyle konuştu:

"Başbakanımız büyük bir irade ortaya koydu ve bölgemizde, tüm Türkiye'de bu büyük bir memnuniyetle, büyük bir sevinçle karşılandı. Türkiye geçmişte de bu sorunu çözme yönünde birtakım teşebbüslere şahit oldu. Rahmetli Özal uzun, kanlı ve kanamalı bir sürecin arkasından bu meseleyi çözme yönünde birtakım adımlar atmıştı ve hemen arkasından o dönemde sayın Özal'ı itibarsızlaştırma senaryoları, kampanyaları başlatıldı. Sayın Özal'a dönük akıl almaz ithamlar ve saldırılar gerçekleşti. Sayın Özal'ın vefatına müteakip de Türkiye geriye dönülmez zannettiler. Faili meçhul cinayetler, kanlı baskınlar ve sonuçta demokratikleşme beklenirken, Türkiye, milletin seçtiği vekillerin mecliste enselerinden tutup cezaevine atıldığı günlere şahid oldu. Bu süreçlerin hepsi geçmişte yaşandı.

Şimdi sayın Başbakanımız bir inisiyatif geliştirdi. Çok daha farklı, çok daha kabul gören ve bu meseleyi kökünden çözmeye dönük çok kalıcı bir programla birtakım adımlar attı. Bakıyoruz zamanında rahmetli Özal'a yapılanların bir benzeri yeniden sahneye konuldu. Çözümü istemeyenler, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasını istemeyenler rahmetli Özal'a yaptıklarını şimdi, bu defa sayın Başbakanımıza yapmaya kalkışıyorlar. Aslında olan biten bu. Bunu en iyi Hakkari bilir, en iyi bu bölgenin evlatları bilir. Bu oyunları görebilme, bu tezgahları fark edebilme basiretine hamdolsun biz sahibiz. Kürt kardeşlerimiz bunu herkesten daha çok görür. Neden? Çünkü burası en fazla acının yaşandığı bölge. İnsanlar yerlerinden yurtlarından edildiler. Köyler yakıldı boşaltıldı. Zulümler oldu. İnsanların kanı döküldü, ocaklar söndü. Babaların yüreği yandı, annelerin gözyaşları sel oldu."

-17 Aralık'ın perde arkası

Eker, şu anda da benzeri bir durumla karşı karşıya olduklarına ve bazı kesimlerin, "çözüm sürecini acaba nasıl durdururuz, nasıl geriye götürürüz?" hesapları yaptığına dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"17 Aralık'ın gerisindeki mesele budur. Bunu bileceğiz. Biz tabii bu sürece tüm vatandaşlarımızla birlikte sahip çıkacağız. Bu sürecin Türkiye, bölgemiz, bütün Ortadoğu açısından kalıcı bir barışın kapılarını açma ve onun öncüsü olmasını sağlayacak şekilde destek olmamız gerekiyor. O nedenle de sayın Başbakanımıza dönük itibarsızlaştırma çabalarına ve saldırılarına da bizim basiretli davranmamız gerekiyor. Buna sahip çıkmamız gerekiyor. Biz tabii Kürt sorununu demokratikleşme ve sivilleşme projeleriyle, adımlarıyla ve paketleriyle çözerken, bu alanda inisiyatif alırken, sayın Başbakanımız siyasi risk alırken, tüm siyasi varlığını ortaya koyarken, biz bir yandan en son 3 gün önce bir demokratikleşme paketini daha meclisten geçirdik ve önümüzdeki zaman içerisinde tabii bu alanda daha önemli adımların atılabileceği yönünde adeta bir zemin hazırlamış olduk. Ama buna paralel olarak sosyo-ekonomik gelişmeyi ve kalkınmayı da bir şekilde sağlamamız lazım."

-6 bin çiftçiye 120 milyon liralık destek

Hakkari'de kayıtlı 6 bin çiftçiye şimdiye kadar 120 milyon liralık destek sağladıklarını anlatan Eker, bu desteğin tamamının nakdi ve hibe niteliğinde olduğunu ifade etti.

Eker, gerek kırsal kalkınmaya gerekse hayvancılığa yönelik desteklemelerle çiftçileri kalkındırmaya devam edeceklerine değinerek, " Burası geniş tarım arazileri olan bir yer değil ama 370 bin hektar civarında merası var. Yani ilin yüzde 50'sinden fazla arazisi meralardan oluşuyor, dolayısıyla hayvancılığa müsait. Bu nedenle hayvancılığa dönük yatırım yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Valilik ziyaretinin ardından esnafı ziyaret eden Bakan Eker, vatandaşlarla sohbet ederek sıkıntılarını dinledi.

-BDP'li Belediye Başkanı Bedirhanoğlu'nu ziyaret etti

Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu'nu da ziyaret eden Eker, burada yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Sayın Barzani'nin, Şivan Perver'in 37 sene sonra Türkiye'ye ve Diyarbakır'a gelmesi, Barzani'nin Diyarbakır'da, Diyarbakırlılarla buluşması, sayın Başbakanımızla orada halka hitap etmesi, Türkiye'nin, Irak Kürdistan Özerk Bölgesi ile geliştirdiği ticaret ve çözüm süreci birilerini rahatsız etti. Sayın Özal'a yapılanın daha ağırı sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a yapılmak isteniyor. Sayın Başbakan hedefe konulur, ona saldırılır, Türkiye'nin siyasi istikrarı zarar görürse bundan zarar görecek olan çözüm süreci olacaktır. Hedef bu. Bunu bileceğiz, bunun farkında olacağız. Tarihin tekerrür etmesine fırsat vermemeliyiz.

Burada Türkiye Cumhuriyetinin bütün vatandaşlarının, özellikle bu meselede en çok acıların yaşandığı bölgede yaşayan insanların, siyasi aktörlerin şunu bilmesi lazım. Çözüm sürecinin kalıcı bir barışa dönüşmesine katkı sağlayacak bir şekilde bizim desteklememiz lazım ki oyuna gelmeyelim, oyun kuranların da oyununu bozalım."

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş'ı da ziyaret eden Eker, daha sonra AK Parti İl Başkanlığına geçerek partililerle bir araya geldi.

Eker ve beraberindekiler, kentteki temaslarını tamamlayarak helikopterle Diyarbakır'a döndü. - Hakkari

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Mehdi Eker Türkiye Hakkari Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title