Haberler

Eczacılık Eğitimi ve Eczacılıkta Meslek Hakkı" Paneli

Adana Eczacı Odası “14 Mayıs Eczacılık Günü” etkinlikleri çerçevesinde “Eczacılık Eğitimi ve Eczacılıkta Meslek Hakkı” konulu panel düzenledi.

Adana Eczacı Odası "14 Mayıs Eczacılık Günü" etkinlikleri çerçevesinde "Eczacılık Eğitimi ve Eczacılıkta Meslek Hakkı" konulu panel düzenledi. Moderatörlüğünü Ecz. Burhanettin Bulut'un yaptığı panele konuşmacı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak katıldı.

Eczacıların yoğun ilgi gösterdiği panelin açılış konuşmasın da Eczacıların Sağlıkta Dönüşümle birlikte neler yaşadığı, bu gün hangi noktada olunduğu ve beklentilerinin neler olduğu konusunda bilgilendirme yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, "2002 yılı itibariyle tanıştığımız sağlıkta dönüşüm özellikle 2004 yılında ilaç fiyat kararnamesinin değişmesi, SSK hastanelerin Sağlık Bakanlığına devri, SSK ve Yeşil Kart hastalarının eczanelerden hizmet satın almaya başlaması, Aile Hekimliği uygulamaları, özel hastane ve polikliniklerle birlikte sağlığa ve ilaca ulaşım ciddi anlamda artmış. Bundan dolayı SGK'nın ödeme yükü'de aynı oranda fazlalaşmıştır. 2002 yılında yüzde 3.2 olan hekime gitme oranı bu gün yüzde 8.2'ye çıkmış. SGK'nın özel hastanelere ödediği 0.4 milyar lira bu gün 7.5 milyar liranın üzerine çıkmış. 2003-2004 yıllarında 5 milyar lira olan ilaca ödenen para bu gün 16 milyar liraya çıkmıştır. Total sağlık harcamaları 2002 yılında 2.5 milyar lira iken bu gün 50 milyar liranın üzerine çıkmış durumda. 2000'li yılların başından beri uygulanan neoliberal sağlık politikalarıyla sağlığa ulaşım kolaylaşmış, yaygınlaşmış ama SGK'nın tasarruf tedbirleri biz eczacıları ciddi anlamda etkilemiştir. Hasta muayene ücretlerinin 70-80 kuruştan 15.00 liraya çıkması, birinci basamak hizmetlerinin ücretli hale gelmesi, eczanelerden alınan muayene ücretlerinin farklarıyla birlikte insanlar ceplerinden para harcamak zorunda bırakılmışlardır. İlaç fiyat kararnamesinin değiştirilmesi ve referans fiyat uygulamasına geçmekle birlikte sürekli düşen ilaç fiyatları, ilk başlarda yüzde 4-7 olan kamu fiyat iskontolarının bu gün yüzde 50'ye çıkmasıyla beraber biz eczacılar için ciddi ekonomik sıkıntıların başlangıcı olmuştur. Global bütçe uygulamalarıyla beraber biz eczacıların kayıpları sürekli olarak artmıştır" dedi.

Kendi dışındaki dinamiklerin çok değişken ve hareketli olduğunu ama kendi iç yapı ve statiklerinin stabil kaldığını dile getiren panelin moderatörü Ecz. Burhanettin Bulut, "İlaç fiyatlarımız düşerken karlılığımız aynı kaldı. Yasamız değişti ama sıkıntı içerisinde olan 5-6 bin eczanemizin sorununa çözüm oluşturulamadı. Sadece ilaç fiyatlarına bağlı bir eczacılık gelişti. Günlük yaşadığımız sıkıntıların temel unsuru ilaç fiyatlarındaki düşüşler. Bu değişiklik içerisinde bizim stabil kalmamızın nedenini bulmak lazım. Eczacıları olumsuz etkileyenleri 4 temel başlık altında toparlayabiliriz. Birincisi dış etkenler. İç etkenler, Sektör muhataplarının pozisyonları bir diğeri de konjoktörel ihtiyaç. Bizim açımızdan, sağlık açısından somutlaştırırsak artık hastalığı tedavi etmekten ziyade toplumun gelişmesi açısına bakıldığında daha iyi yaşama doğru evreldi. Artık toplum hastalıkla doktora gitmekten ziyade 'daha iyi nasıl yaşarım' diye bir talepte. Bu da bizim mesleğimize danışman eczacı hüviyetini getirdi. İlaç sanayi çok farklılaştı. Yerli ilaç sanayi sadece isimlerde kaldı" diye konuştu.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her şeyin değiştiğini söyleyen Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, "Bütün bu değişimlerin içerisinde Türkiye'nin, sağlık alanının, eczacılığın değişmemesi mümkün değil. Hem geri ödemede hem teşvik stratejilerinde bir değişim süreci başlıyor. Değer bazlı ödemeler yaygınlaşıyor. Farklı teşvik modelleri gelişiyor. İskontolar devlet için artıyor. Bizim için azalıyor. İlaca harcanan paranın artmasıyla 3 yıllık global bütçe fikri ortaya çıktı. Bu bütçe 2009 yılında bize tam 4500 kalem ilaçta yüzde 20'lik düşüş sağlarken eczane cirolarını yüzde 30 oranında etkiledi. 2011 yılında yüzde 9.5 oranında yeniden bir düşüş meydana geldi. Buda ciroları etkiledi. 4'ler 7'ler kaldırıldı. Peşin iskontolar şimdi mal fazlalarını, daralan ekonomiyi konuşuyoruz. Devlet açısından bir genişleme eczacılar açısından daralma söz konusu. Tüm dünyada bu konuda çetin bir mücadele yürütülüyor. Tüm dünya dönüşüm geçiriyor ve yeni yol çiziyor. Bunların yansımaları bizleri de etkisi altına alıyor. Değişimler fırsatları ayağımıza getirmiyor. Kendi fırsatlarımızı yaratmak için harekete geçmemiz lazım" dedi.

Konuşmaların ardından Adana Eczacı Başkanı Ecz. Ersun Özkan, Moderatör Ecz. Burhanettin Bulut'a, SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca'ya ve TEB Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak'a teşekkür ederek plaket verdi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Erdoğan Çolak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title