Haberler

Çorlu'da 29 Ekim Coşkusu

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Cumhuriyetin kuruluşunun 93. yıldönümü düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Cumhuriyetin kuruluşunun 93. yıldönümü düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

Atatürk Meydanı'nı dolduran kalabalık 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenini ellerindeki Türk bayraklar ve Atatürk posterleri ile izledi. Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5. Kolordu Garnizon Komutanı Tümgeneral Şenol Alparslan ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan'ın askeri birlikler, öğrenci grupları ve vatandaşların bayramını kutlamaları ile başlayan törende, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanlığı Askeri Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşma yapan Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, "Bugün millet olmanın, bir olmanın verdiği gururun, sevincin, coşkunun zirveye çıktığı günü Çorlu'da huzur ve güven içinde kutlamanın kıvancını yaşıyoruz. Hepimize kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ifadeleriyle Cumhuriyet, Türk milletinin tabiatına ve geleneklerine en uygun, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan, erdemli, faziletli insanlara yakışan demokratik iradenin tam ve mükemmel bir ifadesi, aynı zamanda halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onları bir ve bütün kılan yönetim şeklidir. Cumhur'un kararına uyma gereğidir, hoşgörüdür, tahammüldür, saygıdır, sevgidir. Muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için uyulması gereken olmazsa olmazlar manzumesidir" diye konuştu.

"En son 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananlar, milletimizin devletiyle ne kadar bütünleştiğini tartışmasız şekilde bir kez daha teyit etmiştir" diyen Kaymakam Kılıç, "Milletine ihanet etmekle kalmayıp bir takım odaklara uşaklık etmeyi planlayan hainler tarihte görülmemiş bir alçaklıkla tüm kutsallarımıza saldırmaya kalkışmışlar ancak askerimiz, polisimiz ve milletimizin fedakar ve onurlu duruşu karşısında hüsrana uğratılmamışlardır. Milletimiz yeni işgal girişimlerine karşı da İstiklal Harbi'ndeki kararlılıkla mücadele edeceğini o gece tüm dünyaya göstermiştir" diye konuştu.

Kaymakam Kılıç, "Tarihin en eski medeniyet ve kültür birikimlerine sahip aziz milletimiz nice zor zamanlardan geçmiştir. Çevremizde oynanan ülkemizin birliğini ve dirliğini bozmayı amaçlayan oyunlara asla gelmeyecektir. Cumhuriyetine, devletine daha sıkı bağlanacak ve onu ebediyen yaşatacaktır" diyerek Cumhuriyet Bayramını kutladı.

Cumhuriyet ile yaşıt

Törende bir diğer konuşmayı ise Cumhuriyet ile yaşıt olan 1923 doğumlu Cumhuriyet Kadını 93 yaşındaki İsmet Arıdıcı yaptı. "93 yaşındayım. Yani Cumhuriyetle yaşıtım. Ayrıca bunun mutluluğunu da yaşıyorum. Yıl 1936 13 - 14 yaşlarındaydım. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Savarona yatıyla Tekirdağ'a teşrif ettiler. Halk liderimizi görmek için sahilde toplanmıştı. Sarı saçlı mavi gözlü, haki rengi takım elbisesi elinde fötr şapkasıyla o her zamanki asaletiyle yürüyerek bizleri selamladı. Bu an dün gibi aklımdadır, hatırladıkça tüylerim diken diken olur" dedi.

İsmet Arıdıcı ayrıca, "19 Mayıs 1919'da Ulu Önder Mustafa Kemal, Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatmıştır. Atatürk 29 Ekim 1923'de Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir diyerek Cumhuriyeti ilan etmiştir ve Cumhuriyeti siz gençlere emanet etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bıkmadan, usanmadan çalışan siz gençlerin omuzlarında yükselecektir. Çorlu'nun Cumhuriyet kadını olarak sizlerden şunu istiyorum, çalışın, çalışın, çalışın. Herkesin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Orion AVM önünden başlayarak Atatürk Meydanı'nda tamamlanan Cumhuriyet koşusunun ödül töreni de gerekleştirildi. Ödül töreninin ardından öğrenciler şiirler okudu. Çorlu Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibinin folklore gösterisi sunduğu törenler, öğrenci grupları askeri birlikler ve tankların yer aldığı resmigeçit töreni ile sona erdi.

Cumhuriyet Bayramı törenlerine Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Şenol Alparslan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Cumhuriyet Başsavısı Önder Kemal Sekücü, Çorlu İlçe Jandarma Komutanı Serkan Gürzoy, Çorlu İlçe Emniyet Müdürü Aykut Efe, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Güçlü, Çorlu İlçe Müftüsü Adem Gülmek, Çorlu İlçe Nüfus Müdürü Safet İran, Çorlu Tapu Müdürü Hüseyin Erdoğan, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Kerim Atalay, CHP Çorlu İlçe Başkanı İsmail Akar, MHP Çorlu İlçe Başkanı Cüneyt Ergün, Çorlu Belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şubesi üyesi gaziler ve mahalle muhtarları katıldı. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Tekirdağ 29 Ekim Çorlu Yerel Haberler

title