Haberler

Belen Kuş Gözlem Temalı Tabiat Parkı" İçin Önemli Adım

Avrupa'nın kuş gözlem temalı "ilk" tabiat parkı olma özelliğini taşıyacak olan "Belen Kuş Gözlem Temalı Tabiat Parkı"nın tamamlanan ön proje raporu düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Avrupa'nın kuş gözlem temalı "ilk" tabiat parkı olma özelliğini taşıyacak olan "Belen Kuş Gözlem Temalı Tabiat Parkı"nın tamamlanan ön proje raporu düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından parkın yapılacağının ilan edilmesinin ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Türkiye Bilimsel Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM) ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi tarafından hazırlanan ön proje raporu bürokrasinin, bilim insanlarının ve araştırmacıların kullanımına sunuldu.

TÜBİKAM Akademi Başkan Yardımcısı Özer Özgüç, Belen Kaymakamlık binasında düzenlenen tanıtım toplantısında, 25 bilim adamının üç yıla yakın süredir bu projeyi hazırlamak için çalıştığını söyledi.

Hatay'ın dünyanın en önemli kuş göç yolu üzerinde olduğunun altını çizen Özgüç, şöyle devam etti:

"Dünyada Avrupa'dan Afrika'ya giden üç önemli kuş göç yolu var. Bir tanesi Cebelitarık Boğazı, diğeri Sicilya bir diğeri de Belen Geçidi üzerinden giden yoldur. Ama Belen'in önemi Asya'dan gelen kuşları da toplamasıdır. Dünyadaki 50 milyar civarında kuş göç halindedir. Bunun yaklaşık 5 milyarı Avrupa ile Afrika arasında göç eder. 185 bin kuş ise Hatay'dan geçer."

Özgüç, tabiat parkının yapılmasıyla Türkiye'nin bu alanda önemli bir konuma geleceğini sözlerine ekledi.

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç de Belen'in dünyadaki en önemli kuş göç yolunun birisi üzerindeki kavşak noktasını teşkil ettiğini vurguladı.

Bölgede kuş gözlemlerinin rahatlıkla yapılabildiğini aktaran Öğünç, şunları söyledi:

"Hatay'ı kuzey güney doğrultusunda ikiye ayıran Amanos Dağları,  Batı ve Orta Avrupa'dan başlayıp Sibirya'ya kadar yayılan bir alandan gelen İstanbul ve Artvin Borçka üzerinden Türkiye'ye giriş yapan kuş göç yollarının birleştiği kesişim noktasındadır. Belen, kuş göçlerinin en kolay izlendiği noktalarından biridir. Bu bölgede yapılan kuş gözlemlerinde hiçbir ekipmana da ihtiyaç duymamaktayız. Projemizin öneminin daha da anlaşılırlığının sağlanması için çalıştay yapmayı da düşünüyoruz."

Öğünç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Belen Kuş Gözlem Temalı Tabiat Parkı için geçtiğimiz yıl 500 bin lira bütçe ayırdığını ve hazırlanan projenin Bakanlığa verilmesinin ardından bu yıl ayrılacak bütçeyle parkın yapımına başlanacağını sözleri ekledi.

Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın da projenin hayata geçmesiyle Belen'in çok iyi yerlere geleceğini belirtti.

Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu da parkın kentin ekoturizmine katkı sağlayacağını ifade ederek, hazırlanan raporun Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından oy birliğiyle kabul edilerek desteklendiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından hazırlanan ön proje raporu Aydın ve Vurucu'ya teslim edildi.

Kaynak: AA / Yerel

Afrika Belen Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title