Haberler

Yerel Seçime Doğru

Mahalli İdareler Kanunu'na göre, yerel seçimlerde milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların aday olabilmeleri için istifa etmeleri gerekmi...

AYLİN SIRIKLI DAL - MELDA ÇETİNER - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimde aday olabilmek için 1 Aralık'a kadar istifa etmesi gerekenleri duyurdu. Mahalli İdareler Kanunu'na göre, milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için istifa etmeleri gerekmiyor.

YSK, aday olmak isteyen hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları (subay ve astsubaylar), siyasi partilerin il, ilçe ve belde yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların, en geç 1 Aralık 2013 Pazar günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılmaları gerektiğine karar verdi.

-Milletvekillerinin istifa zorunluluğu yok

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 17. maddesi, "Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar, mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek için veya aday gösterilebilmek için istifa etmek zorunda değildirler. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık, bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerden birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar. Bu süre içinde tercih haklarını kullanamayanlar, seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar" hükmünü içeriyor. Buna göre aday olacak milletvekilleri görevlerinden istifa etmek zorunda kalmayacak ancak belediye başkanı seçildikten sonraki 15 gün içinde hangi görevi üstleneceklerine dair tercihte bulunacaklar.

-"Seçim rekabetine aykırı"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Şen, mevcut kabinede yer alan bakanların da milletvekili olduklarını belirterek, aynı yasa hükümlerinin onlar için de geçerli olduğuna işaret etti.

Bakanlık görevinin merkez teşkilatıyla ilgili, ciddi imkan, görev ve yetkiyle donatılmış bir makam olduğunu belirten Şen, mevcut bakanlardan belediye başkan adaylığı gündeme gelenlerin, seçim çalışmalarında bakanlıklarının hiçbir imkanını kullanmaması gerektiğini vurguladı. Şen, hükümet üyelerinin, seçim zamanı, devletin imkan ve yetkilerini kullanmasının yasak olduğunu hatırlattı. "Aksinin yapılması hukuka aykırı rekabete sebebiyet verir" diyen Prof. Dr. Şen, aday adayı olan ve sessiz kalıp adaylık sürecini bekleyen bakanın bu süreçte, makamının imkanlarını kullanabileceğini ifade etti. Ersan Şen, şöyle devam etti:

"Ancak partisince aday gösterildikten sonra seçilmek için çaba sarf ediyor, gidiyor, dolaşıyorsa bu noktaların hiçbirinde bakanlık imkanlarını kullanmamalı. Aday olan bakanlar devam etse de iki şapka takacak. Bakanlıktan kaynaklanan hiçbir yetkisini, aracını, imkanını kullanamaz. Kullanırsa da suç olur, hukuka aykıdır, aksi düşünülemez. Bakanlığın nimetlerinden seçim sürecinde faydalanmaması lazım. Aslında partisi tarafından aday olanlar bence bakanlıktan istifa etmeli. Hem merkez teşkilatında bakan olacaksın hem mahalli teşkilatta belediye başkanlığı seçimine gireceksin... Seçim rekabetine de bence aykırı."

-"Bakanın görevi ayrı adaylığı ayrı"

19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları da aday milletvekillerinin istifa etmesi zorunluluğu bulunmadığına göre, bakanların da görevlerinden istifa etmesini gerektirecek yasal bir zorunluluk olmadığını söyledi.

Kabinede milletvekili olmayan bakan bulunmadığını da hatırlatan Abdulhakimoğulları, "Aday olan bakanların istifa etme zorunluluğu bulunmaması aslında rekabet oluşturur. İmkanlarını kullanmaları çok da etik olmaz. Başbakan'ın bile seçim döneminde makam aracını, devletin uçağını kullanmadığını görüyoruz. Bu imkanları Başbakan bile kullanmadığına göre belediye başkanı seçiminde aday olmuş bakanın da kullanmaması gerekir. Bir bakan yasa gereği görevini devam ettirebilir ama görevi ayrı adaylığı ayrı" diye konuştu.

Belediye Başkanlığına aday olan bakanın, görevinden ayrılmadan seçim mahalline gitmesi halinde vatandaşlar tarafından "bakan" olarak karşılanacağını vurgulayan Abdulhakimoğulları, şunları kaydetti:

"Bunun ayrımını yapmak çok zor. Belediye başkan adayı bakan bir açılışa, aday olarak gidecek ama bakan olarak gidiyor. Aslında işin doğrusu, bakanlar belediye başkanı adayı ise diğer adaylar gibi bütün görevlerinden etik olarak ayrılması lazım. Bir açılış gerçekleştiriyor bakan olarak ama aynı zamanda o ilin adayı. Açılışı yapıyor ama bir de seçim için propaganda yapayım dediğinde insanların aklında 'bakan' olarak kalır. Bunun ayrımını yapmak çok zor. Böylece diğer adayların önüne geçmiş oluyor"

-"Bakanlar da milletvekili statüsünde"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop da "Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun"da milletvekillerinin aday olmaları için istifa etmelerine gerek olmadığının açıkça yer aldığını hatırlatarak, ancak bakanlarla ilgili ayrı bir hüküm bulunmadığını söyledi.

Bakanların da milletvekili statüsünde olduğunu, kabinede milletvekili olmayan bakan bulunmadığını ifade eden Şentop, "Bakanları da milletvekili statüsünde değerlendirirsek, onların da adaylık için istifa etmelerine gerek yok. Aksini savunanlar, belki de kanunda sayılmadığından yola çıkarak istifa etmeleri gerektiğini söylüyor. Ama genel ilke olarak bakanlar için yasada bir sınırlama yok" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Mustafa Şentop Ersan Şen Tsk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title