Haberler

Yer Kapı'da Restorasyon Çalışmaları Başladı

Bursa'nın Merkez Osmangazi Belediyesi, Yaklaşık 4 Bin Yıllık Geçmişe Sahip Bursa Hisarı'nın 5 Kapısından Biri Olan Yer Kapı'da Restorasyon Çalışmalarına Başladı.

Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi, yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip Bursa Hisarı'nın 5 kapısından biri olan Yer Kapı'da restorasyon çalışmalarına başladı.

Saltanat ve Fetih kapılarından sonra Yer Kapı'da başlatılan restorasyon çalışmaları nedeniyle, Hisar Mahallesi'nde tarihi mekanın bulunduğu alanda bir tören yapıldı.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, yaptığı konuşmada, kamulaştırma hariç 1.8 trilyon liraya mal olacak çalışmaların 2008 yılı başına kadar tamamlanacağını bildirdi. Yer Kapı restorasyonunda duvarların Bursa Surları taş örgü tekniğine uygun olarak Horasan harcı kullanılarak onarılacağını belirten Altepe, "Hisar'ın 5 kapısından biri olan Yer Kapı'da ilk planda yüksekliği 8 metreyi bulan 70 metrelik dış surlar ile 10 metre yüksekliğinde 80 metre iç surlar restore edilecek. Surlarla birlikte iki kule de onarılacak. Çalışmalar kapsamında, kaybolan taş kaplamalar yenilenecek. Surların temellerinin kaybolduğu noktalarda temeller bulunup onarılacak. Surların piramit şeklindeki üst bölümleri seyirlik olarak düzenlenecek. Restorasyon kapsamında, kulelerin iç bölümlerinde yer alan kazamatlar (askerlerin korunma amaçlı kullandığı oda) orjinaline uygun olarak yeniden düzenlenecek. Çalışmalar tamamlandığında, restore edilen surlar ve burçlarla birlikte büyük bir meydan ortaya çıkacak. İki sur arasında kalan yaklaşık 3 dönümlük alan, çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere mekan olacak. İki etapta sürdürülecek çalışmaların ikinci etabında, Yer Kapı ile Fetih Kapı yürüyüş yoluyla birbirine bağlanacak" dedi.

Restorasyonun tarihi özelliklere sadık kalınarak yapılacağını ve ilkselleştirmeye gidilmeyeceğini söyleyen Altepe, "Surların tarihini oluşturan her türlü yapı ve görüntü korunacak. Yeniden yapılan duvarlar, Bursa Surları taş örgü tekniğine uygun olarak ve Horasan harcı kullanılarak yapılacak" diye konuştu.

(EŞ-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title