Haberler

Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi piyasasına ilişkin düzenleme yapıldı

Güncelleme:

Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) sistemi ve organize YEK-G piyasası işletim usul ve esasları belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, YEK-G belgesi, YEK-G piyasasında ticarete, YEK-G sistem kullanıcıları arasında transfere, tedarikçiler tarafından itfa bildirimlerine ve EPİAŞ tarafından ilga ve iptal işlemlerine konu edilebilecek.

Yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanslı üretim tesisleri, YEK-G belgesi ihraç başvurusunda bulunabilecek. YEK-G belgesi ihracına esas üretim miktarı, bu kapsamdaki üretim tesislerinde üretilen belgelendirilebilir üretim miktarı olacak. YEK-G sistemine katılım gönüllülük esasına dayalı olup, YEK-G belgesi bu kapsamdaki üretim tesisi sahibi YEK-G sistem kullanıcılarına Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye (EPİAŞ) talepte bulunması kaydıyla ihraç edilecek.

Her bir megavatsaat belgelendirilebilir üretim miktarı için bir adet YEK-G belgesi ihraç edilecek. YEK-G belgesi, üretim dönemi bitiş tarihinden itibaren 12 ay süreyle geçerli olacak. İtfa, ilga ve iptal edilen YEK-G belgeleri yeni bir transfer veya itfa işlemine konu edilemeyecek.

EPİAŞ, YEK-G belgelerine ilişkin olarak gerçekleştirilebilecek ihraç, transfer, itfa, ilga ve iptal işlemleri hakkında YEK-G sistem kullanıcılarını Piyasa Yönetim Sistemi aracılığıyla bilgilendirecek.

Yeşil tarife kategorisindeki tüketicilerin faturalarına işaret veya logo konulacak

Görevli tedarik şirketleri, yeşil tarife kategorisindeki tüketicilere tedarik ettikleri elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini tüketicilerin faturalarına özel bir işaret veya logo koymak suretiyle ifşa edecek. Yeşil tarifeye ilişkin tüketici faturalarına ilave edilecek işaretin standardı EPDK tarafından belirlenecek.

Yeşil tarife haricindeki tüketicilere tedarik edilen elektrik enerjisinin belirli bir miktarının veya oranının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğinin ifşası için, ilgili enerji miktarına ilişkin EPİAŞ tarafından oluşturulan itfa belgeleri kullanılacak. İtfa belgelerinde de özel işaret ve logo yer alacak.

YEK-G sistem kullanıcıları tarafından YEK-G sistemi ve organize YEK-G piyasasından gerçekleştirilen işlemler için tahsil edilecek piyasa işletim ücretleri her yıl kurul kararı ile belirlenecek.

Söz konusu usul ve esaslar 1 Haziran'da yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title