Haberler

Yeni Sahnenin Kapatılması... - Tiyatro Oyuncuları Ve Yazarlarından Oluşan Bir Grup, Taksim Sahnesi Önünde Kapatılma Kararını Protesto Etti

Tiyatro oyuncuları ve yazarlardan oluşan bir grup, Taksim Sahnesi önünde ''Yeni Sahne''nin kapatılması kararını protesto etti.

Tiyatro oyuncuları ve yazarlardan oluşan bir grup, Taksim Sahnesi önünde ''Yeni Sahne''nin kapatılması kararını protesto etti.

Sıraselviler Caddesi'ndeki Taksim Sahnesi önünde toplanan grup adına, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Yeni Sahne Girişimince yapılan açıklama okundu.

Mal sahipleri ile kiracı durumundaki Devlet Tiyatroları arasında yaşanan sorunun temelinde, rant beklentisinin olduğu ileri sürülen açıklamada, yıllar içinde kentin vazgeçilmez değerine dönüşen bir sahneyi kent belleğinden silmenin, tiyatro binalarını korumaya değer bulmamanın, kamu yararı gözetme yerine rant hesabı yapmanın ''sanat düşmanlığı'' olduğu savunularak, Yeni Sahne gibi Taksim Sahnesi'nin de benzer bir tehlike altında olduğu iddia edildi.

Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun, Yeni Sahne'nin içinde bulunduğu yapının tescili talebini geri çevirdiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''Taksim Sahnesi'nin ise sadece dış cephesi korunarak gözlerimiz boyanmak isteniyor. Çünkü 1962'den bu yana, bu sahnede yüzlerce oyun, çok düşük bilet fiyatlarıyla sergilendi. Çünkü bugüne kadar kimsenin aklına alt alta birtakım rakamlar yazıp 'burayı tiyatro yapmakla ne kadar para kaybettik' diye hesap yapmak gelmemişti. Sırf kiralık olmasının ardına sığınarak, yıllarca kent kültürüne yön veren bir sahneyi boşaltmak, binasını yıkarak ya da dönüştürerek yerine alışveriş merkezi dikmek, kamusal bir meseledir. Bu mesele, basit bir kiracı-ev sahibi ilişkisi boyutunda görülemez, çünkü kentin, hatta ülke kültürünün meselesidir.''

Oyun yazarları ve çevirmenleri adına konuşan Yazar Behiç Ak da Yeni Sahne'nin, 'basit çıkar hesapları yüzünden yıkılması ve şehrin kalbinden sökülüp atılmak istenmesine' karşı çıktıklarını belirterek, ''Yeni Sahne'nin yıkılmasını ülkemizin ve Ankara'nın düşünce, kültür ve sanat hayatına indirilmiş bir darbe olarak görüyoruz'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title