Haberler

Yeni Reyting Sisteminde Şok Gelişme

Güncelleme:

Reytingleri doğru ölçmek amacıyla yeniden düzenlenen sistemle ilgili şok bir gelişme yaşandı.

Reyting sistemini denetlemekle görevli Marmara Üniversitesi, oluşturulan denek havuzunun sağlıksız olduğu, yaptığı uyarıların dikkate alınmadığı, reyting ölçümü yapmakla görevlendirilen TNS şirketi ve bazı yapımcılardan baskı ve tehdit aldığını öne süren Marmara Üniversitesi dün denetçilikten çekildi. TNS Şirketi ile ilgili basına yansıyan iddialarla ilgili Televizyon İzleme Araştırmaları AŞ (TİAK) Yönetim Kurulu Üyeleri, dün Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdi.

Reyting ölçüm sisteminin bu haliyle başlaması durumunda televizyon sektörüne çok büyük zarar vereceği belirtiliyor.

RAPORDA SİSTEMİN ÇARPIKLIKLARI TEK TEK ANLATILDI

Televizyon İzleme Araştırmaları AŞ (TİAK) geçtiğimiz yıl reyting sisteminin doğru ölçülmediği ve denek listelerinin yapımcılarının eline geçtiği gerekçesiyle AGB şirketi olan sözleşmesini feshederek TNS şirketiyle anlaşmıştı. TİAK, sistemin sağlıklı yürümesi için de Marmara Üniversitesi'ni "denetçi" olarak görevlendirdi. TNS şirketi 1 Mayıs'ta reyting ölçümleri yapmaya başlayacak. Fakat ölçüm sistemi başlamadan önce Marmara Üniversitesi hazırladığı raporlarla sistemin eksikliklerini tek tek raporladı. Üniversite hazırladığı raporda; gizli tutulması gereken denek listelerinin güvenli bir şekilde korunmadığı, şirket tarafından seçilen adreslerde yanlışlıklar olduğu, Türkiye genelini yansıtacak bir denek havuzu oluşturmadığını belirtildi. Raporda, seçilen deneklerin eski ölçüm sistemini yapan AGB'den bile kötü olduğu, ayrıca TNS şirketinin denek listelerinin tamamını üniversiteye vermediği ve gizlediği ifade edildi.

ÜNİVERSİTEYE BASKI YAPILDI MI?

Marmara Üniversitesi, sunduğu raporun "eksikliklerinin" giderilmesini beklerken TNS şirketi uyarıları dikkate almayarak 16 Nisan itibariyle 869 haneye reyting ölçüm cihazı people meter koyarak ölçümlere başladı. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Marmara Üniversitesi denetçilikten çekilme kararı aldı. Üniversite, kurumsal güvencelerini ortaya koyarak yaptıkları çalışmada öğretim görevlilerinin TNS şirketi yetkilileri tarafından "tahrik edildiğini, azarlandığını", TNS şirketinin denetimi etkisizleştirme çabası içinde olduğunu, çalışmanın bu haliyle bağımsız denetim anlayışının felsefesine, mantığına ve ruhuna aykırı olduğunu gerekçe göstererek denetçilikten istifa etti.

TNS YETKİLİLERİNİN İFADESİ ALINDI

Reyting soruşturmasını yürüten Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı bu gelişmeler üzerine Pazartesi günü TNS Genel Müdür Yardımcısı Gülen Atakbek Guıgaz ve bazı TNS çalışanlarının ifadelerini aldı. Guıgaz'ın ifadesinde, denek listelerinin taşeron şirketlerin eline geçtiğini kabul ettiği, fakat bu listelerin üçüncü şahısların eline geçmesi üzerine iptal edildiğini ve yeni listeler oluşturulduğunu söylediği ifade ediliyor. Savcılığın soruşturmayı derinleştireceği ve TİAK yönetiminin de konuyla ilgili soruşturma geçirebileceği belirtiliyor.

ASIL NEDEN ÜNİVERSİTE'YE YAPILAN BASKILAR

Marmara Üniversitesi'nin denetçilik çekilmesinin "asıl" nedeninin kuruma yapılan baskılar olduğu iddia ediliyor. TİAK üyeleriyle bazı kanal temsilcilerinin, TİAK Genel Müdürü Dursun Güleryüz aracılığıyla denetçilere baskı yaptırdıkları, üniversite hocalarının bu baskıya dayanamadığından dolayı görevden çekildikleri belirtiliyor. TİAK içerisinde rapordan sonra "skandalla" ilgili bir bölünme olduğu, reklam payında geçmiş dönemde fazla pay alan kanal yöneticilerinin her ne şekilde olursa olsun 1 Mayıs'ta reyting ölçüm sisteminin başlamasına taraftar olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Medya

Cumhuriyet Başsavcılığı Marmara Üniversitesi 1 Mayıs Üsküdar Medya Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title