Haberler

Yeni Nesil Bu Mesleği Bilmiyor

Geçmişten günümüze kadar ulaşan ve artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan yün eğirme ve çorap örgüsü, Bilecik’te 75 yaşındaki Bedriye Yaramaz tarafından yaşatılıyor.

Geçmişten günümüze kadar ulaşan ve artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan yün eğirme ve çorap örgüsü, Bilecik'te 75 yaşındaki Bedriye Yaramaz tarafından yaşatılıyor.

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi Zanaatlar Bölümünde eğitim veren 75 yaşındaki Yaramaz, geçmişte sıkça kullanılan yün eğirmeyi ziyaretçilere uygulamalı olarak gösteriyor. Yaramaz, ziyaretçiler ile beraber kazaktan çoraba, eldivenden kilime kadar türlü türlü el emeği yün ürünler üretiyor.

Yüncülüğü büyüklerinden ve annesinden öğrendiğini anlatan Bedriye Yaramaz, "Yaşım 75 ve biz bunu küçük yaştan beri yapıyoruz. Bunun ipiyle kazak yapıyoruz, çorap yapıyoruz, eldiven yapıyoruz, kilim yapıyoruz. Her şeyi yapıyoruz. Biz bunu kırkarız yazın koyunlarda. Güzelce yıkarız yıkadıktan sonra tarağa veririz, taratırız. Ondan sonra böyle işleriz. Örekede de yaparız, elimizde de yaparız. Sonra böyle yün halinde eğiriyoruz bunları. Bunları böyle canlandırıyoruz. Bizden başka da artık yapan yok. Evvelki büyükler yapıyordu bunları. Biz annelerimizden gördük. Şimdiki nesil bunları bilemiyor. Biz bunları yıkadık, tarattırdık. Gelen ziyaretçilere de söylüyoruz. Onlara anlatıyoruz. Eskilerimizi sürdürüyoruz. Gelen bunları görüyor onlarda bizden özensinler, yapmak istesinler" dedi.

"Bu meslek artık yok oldu"

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi Müdüresi Yurdanur Kırlı ise, yüncülük mesleğinin artık tamamen bittiğine değinerek, "Geleneklerimizi Yaşatıyoruz projesi kapsamında düzenlemiş olduğumuz yün eğirme ve çorap örgüsü etkinliğimizi başlattık. Güzel bir ilgi var. İstiyoruz ki müzeye gelen ziyaretçiler burada gösterdiğimiz materyallerin ne işe yaradığını bilsinler. Bu meslek artık yok oldu. Artık mahallelerimizde, sokaklarımızda kadınlarımızın yün eğirdiğini veya çorap ördüğünü göremiyoruz. Çünkü apartmanlaşan ve şehirleşen bir kültüre sahip olduk. Artık köylerimizde de bunları yapanlar yok. Şu an merkeze bağlı Pelitözü Mahallemizde iki tane teyzemize ulaştık bunu hala yapmakta olan. Sağ olsunlar davet ettik geldiler. Müzemizde dokumacı odamızda bu kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Koyun yönünden elde ettiğimiz yünleri yün eğirme tekniğiyle ip haline dönüştürüp ipten de beş şişle çorap örmeye çalışıyorlar. Müzeye gelen ziyaretçilere de bunun nasıl yapıldığını göstermekteler. Bunu 'Geleneklerimizi Yaşatıyoruz' projesinde kapsamında yapmıştık ve devamını da getireceğiz ilerleyen haftalarda. Diğer etkinliklerimizi de yapacağız" ifadelerini kullandı. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Bilecik Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title