Haberler

"Yeni Müzakere Başlığı Açmamızı Kimse Beklemesin"

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, "Türkiye'nin, Rum Kesiminin Uluslararası Kuruluşlara Girmesini Veto Ettiğini ve Bu Durumda Kimsenin Yeni Müzakere Başlıklarının Açılmasını Beklememesi Gerektiğini" Söyledi.

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, "Türkiye'nin, Rum kesiminin uluslararası kuruluşlara girmesini veto ettiğini ve bu durumda kimsenin yeni müzakere başlıklarının açılmasını beklememesi gerektiğini" söyledi.

Lillikas, Atina'da yayımlanan Elefteros Tipos gazetesindeki demecinde, Rum kesiminin, "Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolünü uygulamaması durumunda yeni müzakere başlıklarının açılmasını veto edeceğine" ilişkin tezinin hala geçerli olduğunu ifade etti. Yorgos Lillikas, "Bunun yanı sıra Türkiye, üye ülkelerle olan ilişkilerini iyileştirme yükümlülüğünü ihlal ederek, Kıbrıs'ın (Rum) uluslararası kuruluşlara katılımını veto ederken, ortaklarımızın bizim yeni müzakere başlığı açmamızı beklediklerini sanmıyorum. Bizim bu konudaki kriterlerimiz, kaç ülke tarafından desteklendiğimizle değil, milli çıkarlarımıza hizmet doğrultusunda belirlenmektedir" diye konuştu.

Lillikas, Rum kesiminin, AB'nin Türkiye ile ilgili kararında yeniden değerlendirme için belirli bir zaman dilimi saptanması için çaba gösterdiğini ancak bunun mümkün olmadığını belirterek, "Çıtayı yükseğe koyduk, ancak beklentilerimizin yüzde 95'ini elde edebildik" dedi.

Rumların, AB'nin, Türkiye'nin müzakere sürecine ilişkin kararıyla "istediklerini ana hatlarıyla elde ettiğini" savunan Lillikas, denemicinde şu görüşlere yer verdi:

"Bu kararla, Türkiye'nin AB'ye karşı yükümlülüklerinin Kıbrıs sorunundan ayrı tutulması ile veto hakkı tanıyan ve Türkiye ile ilgili gelişmeleri yeniden değerlendirme olanağı sağlayan yetkilerin 'hükümetler arası zirve toplantısına' aktarılması gibi, başlıca hedeflerimize ulaştık. Türkiye, bundan sonraki 'randevularında' yükümlülüklerini yerine getirmemiş olursa uygulamalar daha ağır olacak."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title