Haberler

Yeni İş Kanunu'na Dikkat!

Güncelleme:

Yeni İş Kanunu ağır cezalarla geliyor: "Bin liradan başlayıp 400 bin liraya kadar ceza yeme durumu var."

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği" kanunu kapsamındaki para cezalarının çok ağır olduğunu belirterek, "Bin liradan başlayıp 400 bin liraya kadar ceza yeme durumu var. Bizim sermayemiz kaç paraki- Bunun altından kalkmak mümkün olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

GSO'dan yapılan açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde, "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" tanıtıldı.

Konukoğlu, seminerde, Türkiye'de verimliliği artırmanın yollarından birinin de iş yerlerinde sağlıklı ve güvenli ortamların oluşturulması olabileceğine dikkati çekti.

"6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği" kanununu önemsediklerini vurgulayan Konukoğlu, iş yerlerinin, kendileri ve çalışanları için iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uyması gerektiğini ifade etti.

"6331 sayılı kanunun, uygulama ve zamanlama konusunda bazı sıkıntılar var. 1 Ocak 2013'ten itibaren kanun kapsamında, her iş yeri, iş yeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda. Bu uygulama, çalıştıracak iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulmak açısından işvereni sıkıntıya sokacaktır" düşüncesini aktaran, Konukoğlu, kanunun çok tehlikeli iş yerlerinde "A", tehlikeli iş yerlerinde "B" ve az tehlikeli iş yerlerinde "C" sınıfı iş güvenliği uzmanıyla iş yeri hekimi çalıştırmayı yükümlü kıldığını hatırlattı.

Gaziantep'te bildirge veren iş yeri sayısına da değinen Konukoğlu, bu tür iş yerinin 26 bin civarında, çalışan sigortalı sayısının ise 215 bin olduğunu ifade etti.

Konukoğlu, "Bildirge verenlerin yüzde 50'sini 'C' sınıfı kabul etsek bile 13 bin iş güvenliği uzmanı ve 13 bin iş yeri hekimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu rakam bile Türkiye'de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi ihtiyacının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor" ifadelerini aktardı.

-"Para cezaları çok ağır"

Konukoğlu, kanun kapsamında para cezalarının çok ağır olduğunu, bunun düşürülmesi gerektiğini kaydetti. 50 kişinin altında çalışanı olan iş yerlerinin, KOBİ'lerin bu ağır hükümleri kaldırma şansının sıfır olduğunu dile Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Bin liradan başlayıp 400 bin liraya kadar ceza yeme durumu var. Bizim sermayemiz kaç para ki- Bunun altından kalkmak mümkün olmayacak. Uygulamaya geçmek için yeterli zaman yok. Türkiye'de toplam 14 bin 500 'C' lisanslı iş güvenliği uzmanı var ve sınavlar 6 ayda bir yapılacak. İş güvenliği uzmanı sınavı her ay yapılmalı ki, sanayiciler olarak elemanlarımızı eğitimlere gönderelim. Aldıkları sertifikalarla bir an önce başlatalım. Çünkü tırnağına zarar gelen insanın ızdırabını biz çekiyoruz. Biz ister miyiz, bir elemanımızın herhangi bir sıkıntısı olsun- Günlerce yatamıyoruz.

Kanun çıktığına göre, iş güvenliği uzmanı arkadaşlarımızı bir an önce yetiştirelim. Bunun için bize müsaade edin. Mutlaka bu konuda bize esneklik getirilmesini özellikle talep ediyoruz ve uygulamanın 5 yıllık sürece yayılmasının doğru olduğunu, iş yeri sağlığı uzmanları yetiştirilmesi konusunda sürecin kısaltılmasını özellikle altını çizerek talep ediyoruz. Çok önemli bir konu bu. Sanayicimizden ben her gün yüzlerce telefon alıyorum, 'sayın başkan ne yapacağız' diye."

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim ise bakanlık olarak 81 ilde kanunu tanıtma toplantıları başlattıklarını belirtti.

İkincil mevzuat hazırlıklarının sürdüğünü, tüm toplumun görüş ve düşüncelerini alarak mevzuata aktarmak istediklerini ifade eden Gerim, iş sağlığı ve güvenliği konusunun bütün ülkelerinin sorunu olduğunu, dünyada iş kazaları ve meslek hastalıklarından yılda 2,3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Gerim, şunları aktardı:

"Türkiye, ekonomik olarak çok iyi noktalara geldi. Toplumdaki gelişme ve sosyal refahın artmasıyla birlikte çalışana verilen değerde birkaç kat daha artıyor. Çünkü, işveren kaliteli ürün üretmek için rekabet etmek için bu çalışmayı yapmalı. İş kazalarının olmaması meslek hastalıklarının ortaya çıkmaması için düzgün çalışma ortamının temini gerekmektedir."

Toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin de katıldı.

Muhabir: Yusuf Atlıhan / Adem Yılmaz / Sevil Çelik

Yayıncı: Murat Taydaş - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Adil Konukoğlu Gaziantep Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title