Haberler

Yeni Bütçe Çağrısı Yayımlandı

Yeni bütçe çağrısına göre, kamu kaynaklarının kullanımında, Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli Mali Plan'da (OVMP) belirlenen politika ve öncelikler doğrultusunda hareket edilecek.

Yeni bütçe çağrısına göre, kamu kaynaklarının kullanımında, Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli Mali Plan'da (OVMP) belirlenen politika ve öncelikler doğrultusunda hareket edilecek. Kamu idarelerinin kendilerine tahsis edilen ödenekleri aşmadan etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanması teşvik edilecek.

Maliye Bakanlığının "2017-2019 Dönemi Bütçe Çağrısı"na ilişkin tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bakan Naci Ağbal'ın imzasıyla yayımlanan tebliğe göre, gelecek 3 yılda ekonomi politikasının temel amacı, makroekonomik istikrarın korunduğu, cari açığın ve enflasyonun aşamalı olarak düşürüldüğü, istihdamın artırıldığı bir ortamda yapısal reformlar ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yoluyla büyümeyi desteklemek ve daha kapsayıcı hale getirmek olarak belirlendi.

Maliye politikasının temel önceliklerini ise ekonomik istikrarın korunması, büyüme potansiyelinin yukarı çekilmesi, cari açığın kontrol altında tutulması, yurt içi tasarrufların ve yatırımların teşvikine katkı verilmesi, kamu kesimi borçlanma gereği ile faiz dışı harcamaların tedrici olarak azaltılması ve kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan elde edilmesi oluşturdu.

Kamu kaynaklarının kullanımında, OVP ve OVMP'de belirlenen politika ve öncelikler doğrultusunda hareket edilecek. Kamu idarelerinin kendilerine tahsis edilen ödenekleri aşmadan etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanması teşvik edilecek. Mevcut harcama programları gözden geçirilerek önceliğini yitirmiş faaliyet ve projeler sonlandırılacak.

"İnsan kaynakları alt yapısı güçlendirilecek"

Anılan dönemde kamu idarelerinin faaliyetlerinin, iç kontrol ve iç denetim standartlarına uyum düzeyinin artırılması sağlanacak. Kamu idarelerinin mali yönetim ve kontrol alanındaki hizmetlerinin etkinliğini artırmaya yönelik olarak insan kaynakları alt yapısını güçlendirmek amacıyla faaliyetler yürütülecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının stratejik planlarının Kalkınma Planı'nda yer alan politikalarla uyumu gözetilecek. Kurum bütçelerinin harcama politika ve öncelikleriyle bağlantısını artırmak, bütçeleme süreçlerinde kullanılan kamu kaynağıyla elde edilen çıktı ve sonuçların daha etkin bir şekilde ilişkilendirilmesi ve çok yıllı bütçeleme anlayışının kamu idareleri tarafından daha fazla benimsenmesini sağlamak amacıyla kamu hizmetlerini program yaklaşımıyla ele alan bütçe yapısına kademeli olarak geçilecek.

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, OVP ve OVMP, Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberinde yer alan makro politikalar, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükler, ödenek teklif tavanları, genel ilkeler ve standartlar ile çok yıllı bütçeleme anlayışını esas alarak 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin bütçe tekliflerini sunacaklar.

Bütçe Hazırlama Rehberi

Çağrı kapsamında yer alan bütçe hazırlama rehberine göre, bütçe teklifi hazırlanırken, yıl sonu tüketici fiyatları endeksindeki artış 2017 yılı için yüzde 6,5, 2018 ve 2019 yılları yüzde 5 olarak esas alınacak. GSYH'deki büyüme oranı ise 2017 yılı için yüzde 4,4, 2018 ve 2019 yılları için yüzde 5 olarak dikkate alınacak.

Döner sermaye gelirleri ile bütçe kaynakları birlikte kullanılarak yürütülen hizmetlerde, döner sermayeler aracılığı ile karşılanabilecek ihtiyaçlar için bütçeden ödenek talebinde bulunulmayacak.

Yükseköğretim kurumları dışında kalan özel bütçeli idareler son 3 yıla ait bilanço, gelir tablosu ve yıl sonu kesin mizanı ile 2016 yılı 6 aylık bilanço, gelir tablosu ve mizanını, tekliflerine ekleyecek.

İdareler, gelir tahminlerinde döner sermaye ve fon gelirleri dışında kalan tüm gelir kaynaklarını dikkate alacaklar, önceki yıllar gerçekleşmeleri ve geleceğe yönelik beklentiler doğrultusunda yapılacak gelir tahminlerini gelir bütçe fişlerine yansıtacak.

Kamu idareleri taşıt edinimine ilişkin ödenek tekliflerinde 15 Eylül 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararları ve ilgili hususlar dikkate alınacak.

Ayrıca, 10. Kalkınma Planı'nda yer verilen 25 öncelikli dönüşüm programından biri olan "Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı Eylem Planı"nın ilgili bölümünde yer verilen, yatırım tanımına uymayan işlere, yatırım programında yer verilmeyecek.

Cari bütçede yer alan yatırım nitelikli harcamaların da yatırım programı kapsamına alınacağı belirtilmiş olduğundan, idarelerce yapılacak bütçe tekliflerinde bu hususa dikkat edilecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title