Haberler

Yemiş Kapanı Hanı, Selimiyenin Önüne Geçmeden Korunmalı"

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Can Binan, "Yemiş Kapanı Hanı'nı korurken Mimar Sinan'ın başyapıtı olan Selimiye Camisini, onun üstün evrensel değerlerini, dünya mirasına konu olan değerlerini tahrip etmememiz gerekiyor." dedi.

Mimar Sinan'ın anma etkinlikleri kapsamında Edirne'ye gelen Prof. Dr. Binan, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır'la Yemiş Kapanı Hanı kazı alanında incelemelerde bulundu.

Binan, han kalıntılarının önemli arkeolojik değere sahip olduğunu belirtti.

Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer aldığını vurgulayan Binan, Yemiş Kapanı Hanı'nın, Selimiye'nin değerlerini etkilemeden restore edilip geleceğe aktarılması gerektiğini söyledi.

Selimiye'nin mevcut siluetinin önemine değinen Binan, şöyle devam etti:

"Yemiş Kapanı Hanı kalıntılarında çok önemli bilgiler ortaya çıktı. Orta Çağ arkeolojisi kalıntısı olarak çok önemli. Ama onun yanında arkasında yer alan Selimiye çok önemli. Selimiye'nin silueti çok önemli. Dünya mirası listesine girmesine neden olan üstün evrensel değerleri çok önemli. Yemiş Kapanı Hanını korurken doğru kararlar vermeliyiz. Hanı korurken Mimar Sinan'ın başyapıtı olan Selimiye Camisini, onun üstün evrensel değerlerini, dünya mirasına konu olan değerlerini tahrip etmememiz gerekiyor. Bu hanın yeniden yapılması söz konusu olsa hiçbir zaman özgün olmayacaktır. Bir kopya olacaktır. Hiç bir zaman her bir köşesini bilemeyeceğiz. Bu hanı yapmamız durumunda Selimiye'nin dünya mirasına esas olan bazı özelliklerini kaybedeceği açık. Dolayısıyla bu konuda hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Bu özel değere olan borcumuzu yerine getirmemiz gerekiyor."

Hanın farklı şekillerde korunabileceğini aktaran Binan, "Yemiş Kapanı Hanı'nı mümkün olduğu derecede iyi şekilde geleceğe aktararak korumak gerekli. Buranın korunabilmesi için çok çeşitli yöntemler var. Bunları uygulayarak güzel bir şekilde geleceğe aktarılabilir. Yemiş Kapanı Hanı'nı yeniden yapmadan da insanların tarihsel belleğine kazıyabiliriz. Hem bu kalıntıyı koruyup hem de Selimiye'nin değerini korumamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title