Haberler

Yemen Krizine Çözüm Arayışları

KEMALİ - Yemen'de uzun süredir ilerleme sağlanamayan barış görüşmeleri, Husilerin Birleşmiş Milletler (BM) ile tek taraflı görüşmeyi kabul etmesinin ardından hız kazanmaya başladı.

ZEKERİYA EL-KEMALİ - Yemen'de uzun süredir ilerleme sağlanamayan barış görüşmeleri, Husilerin Birleşmiş Milletler (BM) ile tek taraflı görüşmeyi kabul etmesinin ardından hız kazanmaya başladı.

Siyasi kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husiler, BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'le meşru hükümetin müzakere heyeti olmadan Umman'ın başkenti Maskat'ta tek taraflı görüşme kararı aldı.

Husilerin bu kararı, BM Özel Temsilcisi Ahmed'in Yardımcısı Muin Şerim'in geçen haftaki Yemen ziyaretinin ardından geldi. Şerim, başkent Sana'da Husi yetkililerin yanı sıra geçen ay öldürülen devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GHK) yöneticileri, aktif siyasi taraflar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Tek taraflı görüşmelerin şubat ayında başlaması planlanıyor

Uluslararası meşruiyeti olmayan sözde Husi hükümetinin Dışişleri Bakanı Hişam Şeref de BM'ye gönderdiği mektupta Maskat'ta tek taraflı görüşme kararını doğruladı. Siyasi kaynaklar, tek taraflı görüşmelerin şubat ayında başlamasının planlandığını belirtti.

Ancak bunun öncesinde, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un talebi üzerine Husilerin Maskat'ta BM temsilcileri ile bir ön görüşme gerçekleştirdiği ifade edildi.

Johnson, önceki gün Maskat'ta Umman Sultanı Kabus bin Said ile bir araya gelmiş, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Yemen krizine çözüm yollarının değerlendirildiği aktarılmıştı.

BM'ye Husilerle "gizli görüşmeler" konusunda uyarı

Bu gelişmeler yaşanırken GHK'den BM'ye Husilerle "gizli görüşmeler" konusunda uyarı geldi. GHK'nin üst düzey yetkililerinden Ebubekir el-Kırbi, şunları kaydetti:

"Önemli olan Husilerle yapılan bu gizli görüşmelerin çözüm için esas alınmaması. ya da bir tarafın diğer taraflara tercih edilmemesi ile beraber başkasının adına taviz verilmemesidir. Müzakerelerin, şeffaf, adil ve tüm tarafların haklarının korunmasını sağlamada kararlı olmadığı müddetçe, kalıcı barışa kavuşmayacak aksine başından itibaren başarısız olacaktır."

Rusya'nın GHK'yi müzakerelerde temsil etme girişimleri

Uluslararası toplumun, özellikle Rusya'nın gelecekteki müzakerelerde ülke dışındaki Genel Halk Kongresi'ni temsil etmeye çalışması bekleniyor.

Bu kapsamda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi olarak da görev yapan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, geçen perşembe Yemen'in eski Cumhurbaşkanı Salih'in oğlu Ahmed Ali Abdullah Salih ile ikamet ettiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde görüştü.

Yemen Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi de bundan birkaç gün önce Moskova'ya yaptığı ziyaret kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve yardımcısı Bogdanov ile görüşmüştü.

İngiltere'nin de yakın gelecekte Yemen'deki tarafların barış görüşmelerinde ciddi rol almayı hedeflediği belirtiliyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada da Boris Johnson'ın Suudi Arabistan'ı da içeren Körfez turu kapsamında geldiği Umman'daki görüşmelerinde Yemen krizine çözüm konusuna yoğunlaşacağı kaydedilmişti.

Maskat'taki görüşmeler BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'in de bu görevdeki son çalışması olacak. Şubat ayı sonunda görevini bırakacak olan Şeyh Ahmed'in ardından BM Yemen Özel Temsilcisi olarak İngiliz Martin Griffith'in görev yapacağı bildirilmişti.

Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüşmeleri, İsviçre'nin Biel ve Cenevre kentleri ile Kuveyt'te yapılan 3 turun ardından bir yılı aşkın süredir durmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Rusya Federasyonu Maskat Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title