Haberler

Yemen'deki Olaylar

Yemen'de 2015 yılının ilk aylarından bu yana devam eden çatışmalardan dolayı ülkede 2 milyon 800 bin kişinin göçmen durumuna düştüğü bildirildi.

Yemen'de 2015 yılının ilk aylarından bu yana devam eden çatışmalardan dolayı ülkede 2 milyon 800 bin kişinin göçmen durumuna düştüğü bildirildi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, ülkedeki bazı sivil toplum kuruluşlarını çatısı altında toplayan Yemen İnsan Hakları İhlallerini Gözetleme Komitesi Koalisyonu, İsviçre'nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde (İHK) bir panel düzenledi.

Yemen'deki Göçmen Kampları Yönetim Birimi Başkanı Necib es-Sadi, panelde yaptığı konuşmada, ülke içerisinde yerinden ayrılmak zorunda kalan ve yurt dışına göç eden Yemenlilerin sayısının 2 milyon 800 bin olduğunu belirtti.

Yurt dışına çıkma fırsatı bulan 300 bin Yemenlinin çoğunlukla Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye, Cibuti, Malezya, Sudan, Somali ve Ürdün'e sığındığına dikkati çeken Sadi, ülkede göç ve insani krize sebep olan şiddet olaylarından dolayı meşru hükümet güçlerine karşı savaşan Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını suçladı.

Yemen'deki göç hikayesinin 2004 yılında ordu ile Husiler arasında çıkan çatışmalar nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Sada vilayetinde 400 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasıyla başladığını söyleyen Sadi, Husilerin kendilerinden intikam alacağı korkusuyla söz konusu göçmenlerin bir daha evlerine dönmeye cesaret edemediğini aktardı.

Yıllardır siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de Husiler ve onlara destek veren eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile meşru hükümet güçleri arasındaki çatışmalar, ülke genelinde farklı bölgelerde devam ediyor. BM verilerine göre, Yemen nüfusunun üçte ikisini oluşturan 18 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Cenevre İsviçre Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title