Haberler

Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" Operasyonu

BİRLEŞMİŞ Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Yemen'deki çatışmalar nedeniyle ülkeye hava ve kara yoluyla yardım malzemesi ulaştırmanın çok kısıtlandığını bildirdi.

BİRLEŞMİŞ Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Yemen'deki çatışmalar nedeniyle ülkeye hava ve kara yoluyla yardım malzemesi ulaştırmanın çok kısıtlandığını bildirdi.

OCHA'dan yapılan açıklamada, çatışmaların devam etmesinin milyonlarca kişiyi gıda, su, hijyen ve sağlık malzemeleri gibi temel ihtiyaçlardan mahrum ettiği belirtildi.

Ticari havayolu seferlerinin iptalinin insani yardım çalışanlarının ülkeye ulaşımını engellediği kaydedilen açıklamada, "Denizden limanlara ulaşım sınırlı gerçekleşebiliyor. Silahlı çatışmalar özellikle Yemen'in güneyinde büyük ihtiyaç içindeki bölgelere ulaşımı engelliyor" ifadelerine yer verildi.

Türk Hava Yolları da (THY), Yemen'de yaşanan çatışmalar nedeniyle Sana ve Aden seferlerini, 1 Haziran'a kadar iptal etmişti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 10.6 milyon Yemenlinin gıda sıkıntısı yaşadığını, bunların 4.8 milyonunun ise acil yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi'nde dün kabul edilen 2216 sayılı kararda ülkeye yardım ulaşmasını engelleyenler ve bu yardımların ülke içinde dağıtılmasına sekte vuranlara yaptırım uygulanacağı belirtilmişti.

BM Genel Sekreteri 10 gün içinde rapor sunacak

BMGK kararında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan 2216 sayılı kararda yer alan, Husilerin ele geçirdikleri yerlerden çekilmeleri ve şiddet eylemlerini bırakmaları taleplerinin denetlenerek 10 gün içinde Konsey'e rapor sunması istenmişti.

Kararda, Genel Sekreter'in raporu doğrultusunda taleplere uyulmadığının tespit edilmesi halinde yaptırımlar listesine yeni kişilerin de ekleneceği kaydediliyor.

BMGK kararında Husi liderleri ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve oğluna yönelik silah ambargosuna uyulmaması halinde de yeni önlemler alınacağı vurgulanıyor. Bu önlemlerin neler olduğuna dair ise detaylı bilgiye yer verilmedi.

Yemen'de Husilere karşı hava harekatını yürüten koalisyon ülkelerince hazırlanan ve Ürdün tarafından BMGK'ya sunulan karar tasarısı dün kabul edilmişti.

Tasarıda Husilerden koşulsuz olarak şiddeti bırakmaları, ele geçirdikleri bölgelerden çekilmeleri, el koydukları askeri malzemeleri iade etmeleri, siyasi tutukluları ve çocuk askerleri hemen salıvermeleri istenirken eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, oğlu ve üç Husi liderine silah ambargosu kararı alınmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Türk Hava Yolları Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title