Haberler

Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" Operasyonu

Yemen'e yönelik "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, krizin siyasi çözümüne ilişkin girişimlerin muhatap bulacağını belirtti.

Yemen'e yönelik "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, krizin siyasi çözümüne ilişkin girişimlerin muhatap bulacağını belirtti.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da basın toplantısı düzenleyen Asiri, "Husi milisler kötü durumda. Askeri tugaylarından büyük kısmı, verilen mesajı aldı ve ayrılarak meşruiyeti desteklemeye başladı" dedi.

Koalisyonun saldırılarından kurtulmak için milislerin geri kalanına da meşruiyeti destekleme çağrısı yapan Asiri, "Tüm göstergeler, Husi milislerin, kontrolünü kaybettiği yönünde. Operasyonları rastgele bir hal almaya başladı. Bazı tank taşıyıcılarını Aden tarafına hareket ettirme yoluyla yeniden konuşlanmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Bu çerçevede Yemen ordusuna ait bazı uçakları da kullanmaya çalıştıklarını belirten Asiri, dün düzenlenen saldırılarda bu uçakların bir kısmının imha edildiğini kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in siyasi çözüm önerisine de değinen Asiri, "İranlı bakan, siyasi seçenekle ilgili hangi kapı çalınır biliyor. Eğer burada siyasi bir girişim varsa muhatap bulacaktır. Askeri olarak ise İranlıların Husi militanların silahlanmasında rolü olduğunu biliyoruz. Halihazırda sahadaki rolleri de malum. Kimse, bu milis grupları kurduklarını, desteklediklerini ve silahlandırdıklarını inkar edemez. Onlardan yapılması istenen bir şey varsa, o da bu milislerden desteklerini çekmeleridir" ifadesini kullandı.

Asiri, devrik lider Ali Abdullah Salih'in Yemen'den güvenli çıkış talebine ilişkin, koalisyonun probleme kişiler bazında değil, bir bütün olarak yaklaştığını, devrik ya da milisler tarafından desteklenen komutanlar, Yemenlilere verdikleri zararlar nedeniyle hepsinin aynı konumda olduğunu ve aynı sonun kendilerini beklediğini söyledi.

"Yemen çirkin bir komployla karşı karşıya"

Öte yandan Husi Ensarullah hareketine bağlı Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyonun, Yemen halkını ve topraklarını hedef aldığını savundu.

Husilerin kontrolündeki Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Yüksek Devrim Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada Husi, "Yemen halkına diz çöktürmek ve dış güçlerin vesayeti altına girmesini sağlamak için ülkeyi hedef alan barbarca saldırı karşısında herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir" dedi.

"Yemen'in çirkin bir komployla karşı karşıya" olduğunu söyleyen Husi, Suudi operasyonu, "gerekçesiz ve vahşi bir saldırı" olarak nitelendirdi. Husi, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan saldırısının, güvenlik, istikrar ve halkı korumak amaçlı olduğunu söylüyorlar ancak kadınları, çocukları, yaşlıları katlediyor ve evlerini tarumar ediyorlar. Bu saldırı, bir grubu değil tüm Yemen halkını ve topraklarını hedef almaktadır."

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Riyad Yemen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title