Haberler

Bisiklet sürmenin faydaları: Bisiklete binmek için 12 neden

Zekeriya Kalkan

Zekeriya Kalkan

Uzman Fizyoterapist ve Kayropraktik Uzmanı
16.02.2021 01:50

Daha iyi bir zihinsel sağlıktan daha gelişmiş kardiyovasküler zindeliğe kadar, işte bisiklet sürmenin 12 faydası:

İster dağda bisiklet sürüyor olun, ister günlük işlerinizi yaparken bisiklet kullanıyor olun, bisiklet sürmenin tahmin edemeyeceğiniz kadar birçok faydası vardır.

Bisikletinizle zaman geçirmek fiziksel gücünüzü artırabilir, kilo vermenize yardımcı olabilir ve hatta genel olarak daha mutlu hissetmenizi sağlayabilir.

Özellikle salgın döneminde yurt dışında bisiklet satışlarında büyük patlamalar yaşanırken ne yazık ki ülkemizde bisiklet binme kültürü hala oturmuş değil. O yüzden siz de sağlığınız için bisiklet kullanmaya başlayabilirsiniz ya da toz tutmuş bisikletinizin tozunu atmanın zamanı geldi. Yeni bir bisikletle kendinizi şımartmanın en iyi zamanı!

Bisikletinizi sürmenin size sağlayacağı 12 mucizevi etki:

1. Bisiklete binme kasları güçlendirir

Bisiklet en iyi egzersiz biçimlerinden biridir. Spor salonuna gitme veya ev egzersiz ekipmanlarına yatırım yapma baskısı olmadan bacak kaslarınızı güçlendirmenizi sağlar.

Bu süreçte, zorlu egzersizler yaparak veya koşuya çıkarak yapacağınız kadar sıkı ve güçlü olabilirsiniz. Bununla birlikte, koşma gibi aerobik aktivitelerin aksine, bisiklet sürmek eklemleriniz için daha az stres demektir.

2. Bisiklet, kardiyovasküler sağlığı iyileştirir

Bisiklet sürmenin kalp sağlığına birçok faydası vardır. Bisiklete binme kalbi güçlendirerek, dinlenme nabzını azaltarak ve vücuttaki dolaşımı artırarak kardiyovasküler sistemin performansını optimize eder.

İngiliz Kalp Vakfı'ndaki uzmanlar da aynı fikirde, "Fiziksel olarak aktif olmak, kalp ve dolaşım hastalıkları riskinizi azaltmanıza yardımcı olur" diyor. Bisiklet, kalp atış hızınızı yükselttiğinden ve kilo kaybına katkıda bulunabilecek kalori yakmaya yardımcı olduğundan kardiyovasküler kondisyonunuzu iyileştirmenin harika bir yoludur.

3. Bisiklete binmek ruh halinizi yükseltir

Her tür egzersiz, ruh halinizi iyileştiren endorfinleri serbest bırakarak zihinsel sağlığınızı artırabilir.

Bununla birlikte, doğada egzersiz yapan 'yeşil egzersiz' (açık havada bisiklet sürmek gibi) özellikle zihinsel sağlığınız için iyidir. Yapılan bir çalışmada, bisiklet sürmenin sadece ruh halinizi artırmakla kalmayıp aynı zamanda benlik kaygısında da iyileşmeye yol açabileceğini gösteriyor.

4. Bisiklete binme stresi, depresyonu ve kaygıyı azaltır

Bisiklete binme gibi orta derecede yoğun egzersizlerin stres düzeylerini, depresyon ve anksiyete semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. Bunu vücudun stres hormonları, adrenalin ve kortizol seviyelerini düşürerek yaptığı açıklanmıştır.

Bisiklet sürmenin sosyal tarafının akıl sağlığı için faydalı olmasının başka bir nedeni olabileceğini öne sürüldü. Nedeni ise bisikletçiler genellikle bir grup veya kulüp oluştururlar bu da sosyalleşmeyi sağlar. Bisiklete binmenin ruh sağlığı bozuklukları üzerindeki olumlu etkileri o kadar etkileyici ki bazı hekimler ve fizyoterapistler bisiklet sürmeyi reçete etmeye başladılar.

5. Bisiklete binme doğal bir ağrı kesicidir

Bir dahaki sefere parasetamole ulaştığınızda, bunun yerine hızlı bir bisiklet yolculuğuna çıkmayı düşünün. "Hem fiziksel hem de zihinsel ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan serotonin ve norepinefrin gibi nörotransmiterler orta ile yüksek yoğunluklu egzersiz salınımlarıdır. "Endorfinler vücudun doğal ağrı kesicileridir.

6. Bisiklete binmek daha uzun yaşamanızı sağlayabilir

Araştırmalar, bisiklet sürmenin hayatınıza tam anlamıyla yıllar ekleyebileceğini gösteriyor. Bisiklet kullanmayanlarla karşılaştırıldığında, günde 60 dakikaya kadar orta yoğunlukta bir döngü uygulayanlar, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde yüzde 20'lik bir azalma sağlıyor.

7. Bisiklete binme bağışıklık sisteminizi güçlendirir

Çoğu insan, meyve sebze yemenin hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini bilir, ancak bisiklete binerekte hastalıkları önleyebileceğiniz yapılan çalışmalarla ortaya çıktı.

Orta dereceli döngü (günde 60 dakikaya kadar bisiklete kullanımı) bağışıklık fonksiyonunu ve metabolik aktiviteyi arttırdığı gösterilmiştir. Daha da önemlisi, genel sağlığı iyileştirmek için haftada en az 5 gün en az 30 dakika fiziksel aktivite NICE(Sağlık ve Klinik Mükemmellik Ulusal Enstitüsü) yönergeleri tarafından da destekleniyor. '

8. Bisiklete binme kilo vermenize yardımcı olabilir

Kilo vermeye mi çalışıyorsunuz? Bisiklete binin! Bisiklet bir saatte yaklaşık 300 kalori yakarken, daha fazla bisiklet sürerseniz, kalori tüketiminiz daha da artar. Örneğin, 68 kilodaki bir kişi, eğer hızı saatte 20-22 km ye kadar çıkarabiliyorsa, 30 dakikalık bir bisiklet yolculuğunda 298 kalori yakabilir.

9. Bisiklete binmek ana kaslarınızı çalıştırır

Plan yapmayı sevmiyorsunuz ama formda olmaya hevesli misiniz? O halde bisiklete bin! Bisiklete binme sadece bacak kaslarınızı değil aynı zamanda ana kaslarınızı çalıştırır, sırtınız ve hatta karın kaslarınız için harika bir egzersiz imkânı sağlar.

10. Bisikletler çevre için daha iyidir

Bisiklete binmek sadece fiziksel sağlığınız için iyi değil, aynı zamanda araç kullanmamak da çevreye fayda sağlar. Öyleyse bunun sağlığa faydasıyla ne ilgisi var? Eh, oldukça fazla.

Yolculuklarımızda bisiklet sürmeyi seçmek, daha az hava kirliliği oluşmasına yardımcı olur ve bu da kalp ve akciğerler için daha iyi bir ortam sağlar.

11. Bisiklete binme kanser riskini azaltabilir

Araştırmalar, düzenli bisiklet sürmenin genel kanser riskinizi azaltabileceğini buldu. Yetişkin erkeklere yapılan araştırma da, haftada 60 dakika bisiklet sürmenin kanser riskini yüzde 20 azalttığını, haftada 90-100 dakika bisiklet sürmenin kanser riskinde yüzde 40 - 45 azalmaya yol açtığını buldu. .

12. Bisiklete binme yeni başlayanlar için harikadır

Fit olmak için asla çok yaşlı (veya genç) değilsiniz ve bisiklet sürmek, başlamak için mükemmel bir tercih. Yolculuğunuza, yeniyseniz veya bir hastalıktan iyileşiyorsanız bir bisikletle başlayın ve harika dış mekânları keşfetmeye hazır olana kadar yoğunluğu kademeli olarak artırın.

Asla unutmayacağınız bisiklete binmeyi öğrendikten sonra, bisiklete binmek için başka ne bahaneye ihtiyacınız var?

Bisikletli günler dilerim….

title