Haberler

İç dinamikleri değiştirerek hedeflere nasıl ulaşılır?

Rumeysa Çayıroğlu

Rumeysa Çayıroğlu

Yazar Girişimci ve Kişisel Gelişim Uzmanı
22.01.2021 09:31

Bir hayaliniz mi var? Ona ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini merak mı ediyorsunuz? Bu yazımda "Hedeflerimizi gerçekleştirmek adına iç dinamiklerimizi nasıl bizim için çalışır hale getiririz?" konusundan bahsedeceğiz.

Herhangi bir iş için harekete geçmemizi ne sağlar bunu merak ettiniz mi? Harekete geçmenin yani aksiyon almanın ardında aslında bazı inançsal ve kimliksel gerçekler yatıyor. Bunlar nedir? Bir piramit olarak görürsek en altta kimlik var. Alttan ikinci sırada inançlar; üçüncü sırada duygu ve düşünceler; dördüncü ve en üst sıradaysa aksiyon almak yatıyor. Peki bu piramidin anlamı nedir?

Duygu ve düşünceleriniz aksiyon almanızı etkiliyor. Diyelim ki mutsuz ve isteksizsiniz. Bu, adım atmanıza, hayalleriniz için çabalamanıza engel oluyor. Çoğu insan duygu ve düşüncelerin kaynağını bilmez. Bunların kaynağı aslında inançlardır. İnandığınız şeyler duygu ve düşüncelerinizi etkiler onlar da atacağınız adımları belirler. İnsanlar, genelde inançlarını değiştirmeye çalışır; fakat bu sadece geçici sonuçlara ulaştırır. Temelde değiştirilmesi gereken öz kimliktir. Kimliğimiz, inançlarımızı ve piramidin diğer kısımlarını etkiler. Eğer kişi, kimliğinde kendini değerli görmüyorsa yaptığı iş hakkında neye inandığının bir anlamı yoktur. Diyelim ki kişinin kimliğinde "Ben başarısızım." fikri yatıyor, bu kimlik onun hareketlerini etkiler ve sonuçta başarısızlık açığa çıkar. İnsanların bir kısmı yukarıdaki aşamalar hakkında küçük değişiklikler yapıyor; fakat paradigma değişimini yapamıyor.

Kendinize bakın, en temelde kendinizle ilgili neye inanıyorsunuz? Bunu nasıl değiştirebilirsiniz? Çoğu insan ne istediğini bildiğini düşünür. Örneğin ayda yirmi bin lira kazanmayı istemek. Bu sadece entelektüel farkındalıktır, duygusal farkındalık değildir. Zihniniz neyi istediğini bilir fakat o isteğe olan duygusal yönelim eksiktir. Zihniniz ve kalbiniz tam uyum içinde değil, hayalinizi göremiyor ve onun hakkında düşünemiyorsunuzdur. Bu da doğru fırsatları yakalamanızı engeller.

Eğer duygusal farkındalığa sahip olmak istiyorsanız kendinize şu soruları sormalısınız:

*Ne istiyorum?

*Bunu neden istiyorum?

*Buna ulaşmak için kim olmalıyım?

Bir şey arzuladığınızda kendinize onu niye istediğinizi sorun. Olmanız gereken kişi kim? Ne, neden ve kim sorularına cevapları verdiğinizde nasıl ve ne zaman kendini gösterir. Bunun için beynimizde Reticular Activating System adında bir bölüm var. Siz yukarıdaki sorulara cevap verdiğinizde bu bölüm odağını istediğiniz yöne çevirir. Odaklandığı konuyla ilgili zihnin gerekli ipuçlarını bulmasını sağlar. Mesela derslerinizden yüksek ortalamayla geçmek istiyorsunuz. O zaman Reticular Activating System sayesinde iyi notlar almanızı sağlayacak eğitimler dikkatinizi çekmeye başlıyor. Doğru ders çalışma yöntemlerini öğreniyorsunuz ve sınavlara daha hazır giriyorsunuz. Burada önemli bir nokta var: Eğer hedefiniz: "Başarısızlıktan kurtulmak." olursa başarısızlığa yaklaşırsınız; fakat "Not ortalamamın 3.5 olması." hedef ise notlarınız yükselmeye başlar.

Hedefleri olumlu bir şekilde tanımlamak önemli. Onları yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevaplarla desteklediğinizde duygusal farkındalığı da kazanıp istediklerinize erişebilirsiniz.

title