Haberler

Labirentten kaçınmak: Hedeflerinize ulaşmanın iki adımı

Reyhan Açıkelli

Reyhan Açıkelli

Ajans Başkanı / Survivor Dijital Medya Pazarlama Ajansı
12.03.2023 05:38

Bu yazıdan hatırladığınız tek bir şey varsa, o da şu olmalıdır:

"Bir yere varmak istiyorsan, önce nereye gitmek istediğini bul, sonra oraya nasıl gideceğini bul.

Bu söylemesi basit ancak uygulaması zor bir süreçtir. Adımların bir sırası vardır ve bunları birleştirmemek hayati önem taşır. Neden mi?

Bir sorununuz varsa, bu sorunu çözmeye çalışırken, tüm mevcut durumları, tarihsel olarak yapılanları, iyi olanları, sahip olduğunuz şeyleri vb. düşünmek her zaman cazip gelir. Ancak, bu şekilde plan yaparsanız, aynı zamanda bugün bulunduğunuz yerdeki tüm kötü şeyleri dolaylı olarak yeniden planlamış olursunuz. Bu da, sizi gerçekte olmak istediğiniz yere ulaştırmaz. Bu bir labirentte kaybolmaya benzer: Sizi çıkışa en çok yaklaştıran dönüş, sizi gerçekten çıkışa götürecek olan dönüş olmayabilir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, mühendislik projelerinde, ekipler iyileştirme adına bir dizi küçük değişiklik yaparlar, ancak sonunda kurdukları sistemin müşterilerin temel ihtiyaçlarına bile hizmet etmediğini fark edemezler. Kalan müşteriler değişiklik maliyetinden korktukları için devam ederler - bir gün yapmaya devam ettikleri bir şey, artık yapmazlar. Sonra müşteriler gider ve geri almanın bir yolu yoktur çünkü gerçekte olmanız gereken yere ulaşmak için herhangi bir yatırım yapmamışsınızdır.

Bunun önlenmesinin yolu, iki adımı açıkça ayırt etmektir.

İlk olarak, nerede olmak istediğinizi belirleyin:

"Hedefinizi belirleyin" derken hayallerinizden bahsetmiyorum. Daha somut bir şekilde düşünmenizi istiyorum. Hangi konuda çözüm bulmak istediğinizi tanımlayın. Bu kişisel bir konu da olabilir. (Örneğin, daha fazla kazanmak istiyorsanız, çözüm aramanız gereken konu, gelirinizi artırmak için yollar olabilir.) Şimdi, bu açıdan bakarak hedefinizi belirleyin:

Hangi sorunları çözmeniz gerekiyor? Bu sorunları çözmeniz kimi ilgilendiriyor? Bu kişiler gerçekten ne istiyorlar? İyi bir çözüm nasıl görünüyor? Gözden kaçırdığınız şeyler var mı?

Bu soruları yanıtlarken, sahip olduğunuz şeyleri tamamen göz ardı etmeniz ve sadece yapabileceklerinizle sınırlı kalmalısınız. Bu sayede, hedefinize dair net bir resim elde edersiniz. Ancak, bu resmi kafanızda netleştirdikten sonra, buradan oraya nasıl hareket edeceğinizi kendinize sormalısınız. Bu artık çok daha somut bir sorudur ve genellikle mevcut durumu değiştiriyor olsaydınız nasıl hareket edeceğinizden oldukça farklıdır.

Bu adımları sadece sözlü olarak değil, yazılı olarak da yapmak önemlidir. Deneyimlerime göre, insanların hayal ettikleri şey hakkında konuşmaları, planların sohbete ve birlikte hayal kurmaya dönüşmesi çok kolaydır. Olayları yazıya döktüğünüzde konuşurken olabilir gözüken şeyler, yazılırken nasıl yapılır ile birleşecek ve belki de daha gerçekçi şeylerle yer değiştirecektir.

Hedefinizi belirledikten sonra planlama aşamasına geçin.

Hedefinizi belirledikten sonra planlama aşamasına geçin. Planlama aşamasında, hedeflerin nasıl gerçekleştirileceği belirlenir. Bu aşamada, hangi adımların atılacağı, hangi kaynakların kullanılacağı ve kimin sorumlu olacağı gibi konular ele alınır.

Planlama aşamasında, hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerekli olan kaynaklar belirlenir. Bu kaynaklar insan, malzeme ve finansal kaynaklar olabilir. Hangi kaynakların ne kadar kullanılacağı belirlenir ve kaynakların verimli kullanılması için gerekli olan planlar hazırlanır.

Ayrıca, riskleri azaltmak ve hedeflerin gerçekleştirilmesinde sorun yaşanmaması için alternatif planlar da hazırlanmalıdır. Bu alternatif planlar, beklenmedik durumlarda hedeflerin gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

Her kilometre taşı, her adım iyi düşünerek oluşturulmalı ve yazılmalıdır. Herhangi bir adıma ulaştığınızda durumunuzu yeniden değerlendirmeniz gerekebilir çünkü işler ve kişisel amaçlarımız zamanla değişebilir. Bazen vazgeçmek gerekebilir ve bu da kötü değildir. Unutmayın, her bir adım, başarıya giden yolda edinilen değerli derslerdir. Bu yüzden, her adımda verimli bir şekilde çalışarak ve başarılı olmak için küçük adımlarla ilerleyerek ilerlemelisiniz.

title